Ο πρώτος Γάλλος νεκρός από τον κορονοϊό - 12ος θάνατος στην Ιταλία

Ο πρώτος Γάλλος νεκρός από τον κορονοϊό - 12ος θάνατος στην Ιταλία

Ένας Γάλλος, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, πέθανε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για έναν άνδρα 60 ετών.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 17 κρούσματα του ιού στη Γαλλία, εκ των οποίων τα πέντε από χθες, Τρίτη. Εκτός από τον ασθενή που πέθανε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, ένας Κινέζος τουρίστας περίπου 80 ετών πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου.

Εκτός από τον 60χρονο που πέθανε, δύο νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό επιβεβαιώθηκαν σήμερα, πλέον των δύο που είχαν ανακοινωθεί χθες το βράδυ. Το ένα είναι «ένας Γάλλος 55 ετών που νοσηλεύεται στην Αμιέν (βόρεια) και ο οποίος είναι σε σοβαρή κλινική κατάσταση (...) σε θάλαμο ανάνηψης», διευκρίνισε ο Ζερόμ Σαλομόν από το Γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της υπηρεσίας Υγείας της περιφέρειας Ο ντε Φρανς, ο ασθενής που κατέληξε δεν είχε ταξιδέψει σε οποιαδήποτε από τις περιοχές που ήταν γνωστό ότι υπήρχε ο ιός

Το άλλο κρούσμα που έγινε γνωστό σήμερα το πρωί «είναι ένας Γάλλος 36 ετών που νοσηλεύεται στο Στρασβούργο» και ο οποίος «δεν παρουσιάζει σοβαρές ενδείξεις», συνέχισε λέγοντας πως ο ασθενής αυτός είχε επιστρέψει από τη Λομβαρδία, μία από τις περιοχές της Ιταλίας που επλήγησαν από την ασθένεια.

Δωδέκατος θάνατος στην Ιταλία

Δωδέκατος ασθενής που είχε μολυνθεί από τον νέο κορονoϊό υπέκυψε σήμερα στην Ιταλία, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει φτάσει τα 374, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Άντζελο Μπορέλι.

Ο Μπορέλι διευκρίνισε ότι ο νεκρός είναι ένας 69χρονος άνδρας.

Συνολικά τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία έχουν φτάσει τα 374 σε εννέα περιφέρειες της χώρας. Επίσης, όπως έγινε γνωστό ο ιός μεταδόθηκε και σε ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών στην Λομβαρδία, αλλά η κατάσταση του δεν θεωρείται σοβαρή. Επίσης, άλλα τρία παιδιά στην Λομβαρδία μολύνθηκαν με τον κορονοϊό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από την δημόσια τηλεόραση RAI να χρησιμοποιεί εφεξής πιο χαμηλούς τόνους στο θέμα του κορονοϊού για να μην καλλιεργηθεί υπερβολική ανησυχία στους πολίτες και παράλληλα να μην προκληθούν καταστροφικές συνέπειες στην ιδιωτική και δημόσια οικονομία της χώρας.

«Ήρθε η ώρα να χαμηλώσουμε τους τόνους, πρέπει να σταματήσουμε τον πανικό», είπε, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιδίωξε επίσης να καθησυχάσει το κοινό που ανησυχεί για το κλείσιμο σχολείων και την έλλειψη των τροφίμων, καθώς ο πανικός οδήγησε να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε ορισμένες πόλεις .

«Ο πανικός είναι μια εντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση που διακυβεύει τη συνολική αποδοτικότητα του συστήματος και προκαλεί θλιβερές εικασίες σχετικά με τις τιμές ορισμένων προϊόντων», δήλωσε ο Κόντε στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Αυξάνονται τα κρούσματα σε Ευρώπη 

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αρχές μετά τα κρούσματα σε Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία και Κροατία, καθώς και το δεύτερο κρούσμα στη Γερμανία, ενώ η Νότια Κορέα κατέγραψε σήμερα τον 11o θάνατο και 169 κρούσματα από τον κινεζικό ιό. Στην Κίνα σημειώθηκαν 52 θάνατοι, ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων τριών εβδομάδων. 

AP Photo/Antonio Calanni

Διαβάστε ακόμα: 

Αυξάνονται τα κρούσματα σε Ευρώπη και Ασία - Μειώνονται στην Κίνα

Κροατία: Επιβεβαιωμένο και δεύτερο κρούσμα κορονοϊού

Νέα κρούσματα σε Μπαχρέιν και Ταϊλάνδη

Ιαπωνία: Επιβάτες που αποβιβάστηκαν από το Diamond Princess παρουσίασαν «συμπτώματα» κορονοϊού