Αυξάνονται τα κρούσματα σε Ευρώπη και Ασία - Μειώνονται στην Κίνα
Κορονοϊός

Αυξάνονται τα κρούσματα σε Ευρώπη και Ασία - Μειώνονται στην Κίνα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αρχές μετά τα κρούσματα σε Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία και Κροατία, καθώς και το δεύτερο κρούσμα στη Γερμανία, ενώ η Νότια Κορέα κατέγραψε σήμερα τον 11o θάνατο και 169 κρούσματα από τον κινεζικό ιό. Στην Κίνα σημειώθηκαν 52 θάνατοι, ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων τριών εβδομάδων. 

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, είναι ο μικρότερος που έχει καταγραφεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν στα 406 στην ηπειρωτική Κίνα, πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε έτσι σε 2.715 ως τα μεσάνυχτα της 25ης Φεβρουαρίου, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων έφθασε τα 78.064.

Όλοι οι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης. Από τα νέα κρούσματα, στην επαρχία καταγράφηκαν τα 401. Τα σύνολα στη Χουμπέι ανέρχονται σε 2.615 νεκρούς εξαιτίας της επιδημίας και 65.187 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.

Ακόμη, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε ότι 2.422 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν και βρήκαν από τα νοσοκομεία χθες, με το σύνολό τους να φθάνει τους 29.745.

Γερμανία: Νέο κρούσμα κορονοϊού

Ένας άνδρας 47 ετών από την Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι το 16ο κρούσμα του νέου κινεζικού κορονοϊού στην Γερμανία και το πρώτο στο συγκεκριμένο κρατίδιο.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα BILD, ένα ζευγάρι από την περιοχή Χάινσμπεργκ προσήλθε στο νοσοκομείο με ύποπτα συμπτώματα. Ο άνδρας έχει βρεθεί ήδη θετικός στον ιό και νοσηλεύεται πλέον στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ, ενώ εκκρεμούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της συζύγου του.

«Ύποπτη» θεωρείται και η περίπτωση ενός συγγενή του ζευγαριού από το Γκάιλενκίρχεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο οποίος έχει τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Χάινσμπεργκ Στέφαν Πους ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι σήμερα θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί της περιοχής, ενώ κλειστές για το κοινό θα παραμείνουν και οι δημόσιες υπηρεσίες. Παραμένουν ωστόσο ασαφείς οι συνθήκες υπό τις οποίες ήρθε σε επαφή με τον ιό ο 47χρονος άνδρας.

Δύο νέα κρούσματα στο Κουβέιτ

Οι υγειονομικές αρχές του Κουβέιτ ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλα δύο κρούσματα του κορονοϊού, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που επέστρεψαν στο εμιράτο από το Ιράν. Τα νέα κρούσματα αυξάνουν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό στο Κουβέιτ σε 11, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Νότια Κορέα: Ένας νεκρός και 169 νέα κρούσματα 

Στη Νότια Κορέα οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλον έναν θάνατο, τον ενδέκατο στη χώρα, καθώς και 169 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, με το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν να ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 1.146.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) διευκρίνισαν ότι ο θάνατος ήταν ενός τριαντάρη από τη Μογγολία, ο οποίος έγινε ο πρώτος ξένος που πέθανε στη χώρα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι αρχές πολλαπλασιάζουν τις εξετάσεις σε πολίτες που υπάρχουν φόβοι πως ενδέχεται να ήλθαν σε επαφή με φορείς του ιού.

Από τα νέα κρούσματα που επαληθεύτηκαν χθες τα 134 εντοπίστηκαν στην πόλη Ντέγκου, σύμφωνα με τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Η δύναμη του στρατού των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένη στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε εξάλλου το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στις τάξεις της. Πρόκειται για 23χρονο στρατιώτη ο οποίος σταθμεύει στο στρατόπεδο Κάρολ, περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Ντέγκου. Στη συγκεκριμένη πόλη εντοπίζεται το 90% των κρουσμάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Joongang Ilbo, έγινε γνωστό σήμερα Τετάρτη ότι αναφέρθηκε άλλος ένας - ο δωδέκατος - θάνατος ασθενούς, που πάντως δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Να σημειωθεί ότι η Νότια Κορέα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εστία του κορονοϊού παγκοσμίως.

Νέα κρούσματα σε Μπαχρέιν και Ταϊλάνδη

Οι αρχές του Μπαχρέιν ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονoϊού αυξήθηκε στα 26, μετά τον εντοπισμό τριών νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA. Τα τρία νέα κρούσματα αφορούν γυναίκες από το Μπαχρέιν που έφτασαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Μανάμα από το Ιράν.

Επίσης, η Ταϊλάνδη κατέγραψε τρία νέα κρούσματα του covid-19, ανεβάζοντας σε 40 τον συνολικό αριθμό των ασθενών στη χώρα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. Όλοι οι νέοι ασθενείς είναι Ταϊλανδοί. Δύο εξ αυτών είχαν μόλις επιστρέψει από διακοπές στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας και ήρθαν σε επαφή με τον τρίτο.

Νέα μέτρα από Κουβέιτ, Φιλιππίνες και Καζακστάν

Οι αρχές του Κουβέιτ απαγορεύουν τον ελλιμενισμό στα ξένα πλοία, πλην των πετρελαιοφόρων, που προέρχονται από αρκετές χώρες, αλλά και την αναχώρηση αυτών που βρίσκονται ήδη στη χώρα στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου, η απαγόρευση αφορά πλοία που προέρχονται ή κατευθύνονται προς τη Νότια Κορέα, την Ιταλία, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Ιράκ. Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα πετρελαιοφόρα.

Οι Φιλιππίνες από την πλευρά τους απαγόρευσαν σε ταξιδιώτες από την επαρχία Βόρειο Γκιεονγκσάνγκ της Νότιας Κορέας, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την επιδημία, να εισέρχονται στη χώρα. Στις Φιλιππίνες έχουν καταγραφεί τρία κρούσματα, τα οποία αφορούν όλα Κινέζους, ανάμεσά τους και ένας 44χρονος που υπέκυψε.

Το Καζακστάν σκοπεύει να αναστείλει όλες τις πτήσεις από και προς το Ιράν από την 1η Μαρτίου. Επίσης οι αρχές της χώρας θα περιορίσουν τον αριθμό των πτήσεων από και προς τη Νότια Κορέα.

Ελ Σαλβαδόρ: Απαγόρευσε  είσοδο σε επισκέπτες από την Ιταλία και τη Νότια Κορέα 

Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ αποφάσισαν να απαγορεύσουν την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς που φθάνουν στη χώρα από την Ιταλία και τη Νότια Κορέα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορονοϊού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, ο Ναγίμπ Μπουκέλε.

Οι πολίτες και οι διπλωμάτες του Σαλβαδόρ που επιστρέφουν από τις χώρες αυτές θα υποχρεώνονται να παραμένουν σε καραντίνα για τριάντα ημέρες, τόνισε ο Μπουκέλε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η Air Canada παρατείνει την αναστολή των πτήσεων προς Πεκίνο και Σαγκάη

Η εταιρεία Air Canada ανακοίνωσε χθες Τρίτη την παράταση της αναστολής των πτήσεών της από αεροδρόμια του Καναδά προς το Πεκίνο και τη Σαγκάη ως τη 10η Απριλίου, καθώς και μεταξύ Τορόντο και Χονγκ Κονγκ ως την 30ή Απριλίου, εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης της ζήτησης λόγω της επιδημίας.εξαιτίας του κορονοϊού.

Η Air Canada διευκρίνισε μέσω του ιστοτόπου της ότι «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση» και θα διαβουλεύεται με τις καναδικές αρχές μεταβάλλοντας «αναλόγως» τα προγραμματισμένα δρομολόγιά της.

Διαβάστε ακόμα:

Ο κορονοϊός άνοιξε την πόρτα της Ευρώπης - Παγκόσμια ανησυχία