O διπλωματικός μαραθώνιος και τα σενάρια για το πότε και πώς θα γίνει η ρωσική εισβολή
Ουκρανικό

O διπλωματικός μαραθώνιος και τα σενάρια για το πότε και πώς θα γίνει η ρωσική εισβολή

Άκαρπες απέβησαν οι σημερινές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης οι δύο ηγέτες συνομίλησαν, μία ημέρα αφότου οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες της Δύσης προειδοποίησαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εισβάλουν στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένεται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή πριν τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» η CIA προειδοποιεί για ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως μια στρατιωτική επιχείρηση θα έχει καταστροφικό κόστος για τη Ρωσία. Μάλιστα, επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για διάλογο αλλά και για "άλλα σενάρια"». 

Η πολυαναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν - Πούτιν για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από το θέμα της Ουκρανίας, «δεν οδήγησε σε μια θεμελιώδη αλλαγή», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Μπάιντεν και Πούτιν είχαν απευθείας συνομιλία για όλα τα θέματα που οι ΗΠΑ είχαν θέσει δημόσια. Η συνομιλία ήταν επαγγελματική, ουσιαστική και διήρκησε μια και πλέον ώρα. Δεν υπήρξε θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που παρατηρείται εδώ και εβδομάδες», δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων αυτός ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία είναι μερικές από τις χώρες που ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί πάνω από 100.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για αμερικανική «υστερία» στο θέμα της Ουκρανίας μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, επισημαίνοντας ότι οι δύο άνδρες αποφάσισαν «να συνεχίσουν τις επαφές».

«Η υστερία έφθασε στο απόγειό της», δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, σημειώνοντας πάντως πως «οι πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα».

«Τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες, η κατάσταση οδηγήθηκε στον παραλογισμό. Οι Αμερικανοί ανακοινώνουν ακόμη και την ημερομηνία της ρωσικής εισβολής και ταυτόχρονα ενισχύουν τον στρατιωτικό μυ της Ουκρανίας», υποστήριξε, σχολιάζοντας ότι η συνομιλία «παρέμεινε αρκετά ισορροπημένη και επαγγελματική».

«Οι πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν θα εξεταστούν στη Μόσχα και θα ληφθούν υπόψη στην αντίδρασή μας στις απαντήσεις που πρέπει να δώσουν το ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσίας», ανέφερε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Αμερικανικά ΜΜΕ: Το ρωσικό σχέδιο εισβολής

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι Ρώσοι θα χρησιμοποιήσουν στην επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία, άρματα μάχης από τη Λευκορωσία, αεροσκάφη και ελικόπτερα από την Κριμαία και στρατό μέσω του Ντονμπάς.

Το NBC, που κάνει λόγο για συντονισμένη επίθεση από πολλές πλευρές, επισημαίνει πως στόχος της Μόσχας είναι να δημιουργηθεί ένας κλοιός γύρω από το Κίεβο, με επιθέσεις από δύο σημεία στο βορρά, έξι στα νοτιοανατολικά, με αιχμή του δόρατος το Ντονμπάς και την Κριμαία, καθώς και μία ακόμη στα νότια, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης έλεγχος της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει, σύμφωνα με το NBC, τις έξι από τις επτά μονάδες ειδικών δυνάμεων, των επίλεκτων «Σπέτσναζ» και εκατοντάδες άλλες μονάδες με χιλιάδες στρατιώτες. Πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται ήδη στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις και έξι υποβρύχια σε ετοιμότητα.

Παράλληλα, η ανάπτυξη των S-400 στη Λευκορωσία θα δημιουργήσει, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, μια ισχυρή αντιαεροπορική ασπίδα.

Οι ΗΠΑ αδειάζουν την πρεσβεία στο Κίεβο

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι ανακαλεί το «μη αναγκαίο» προσωπικό της πρεσβείας από την Ουκρανία. «Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση των Αμερικανών εργαζομένων, που δεν είναι απαραίτητοι για τις έκτακτης ανάγκης υπηρεσίες της πρεσβείας, λόγω των πληροφοριών που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μια συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ένδειξη μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής ενέργειας» ανέφερε στο Twitter.

Επίσης σε δεύτερη ανάρτησή της η πρεσβεία αναφέρει ότι «παρά τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, ο πυρήνας των εργαζομένων στην πρεσβεία, οι αφοσιωμένοι Ουκρανοί συνάδελφοι μας και το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις διπλωματικές και βοηθητικές προσπάθειες με στόχο τη στήριξη της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας της Ουκρανίας».

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν το προσωπικό τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ουκρανία αμέσως, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δύο διπλωματικές πηγές, εν μέσω των φόβων για μια πιθανή ρωσική εισβολή.

Απομακρύνονται και οι Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι από Ουκρανία

Επίσης, οι ΗΠΑ διέταξαν την αποχώρηση των 160 Αμερικανών στρατιωτικών που εκπαιδεύουν τις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να «επανατοποθετηθούν σε άλλα σημεία στην Ευρώπη», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έλαβε αυτήν την απόφαση, σχετικά με τους στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Φλόριντας, «για προληπτικούς λόγους, έχοντας υπόψη την ασφάλεια των (αμερικανικών) δυνάμεων», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

«Αυτή η επανατοποθέτηση δεν συνιστά μια αλλαγή στην αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τις ουκρανικές δυνάμεις, όμως θα προσφέρει μια κάποια ευελιξία για να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας και να αποτρέψουμε κάθε επίθεση», συμπλήρωσε ο Τζον Κίρμπι.

Από το 2015, έφεδροι της αμερικανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό, στο πλευρό των στρατιωτών άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως Καναδών και Γερμανών.

Γάλλος αξιωματούχος: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για εισβολή

Της επικοινωνίας Μπάιντεν-Πούτιν είχε προηγηθεί η τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν-Πούτιν. Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο, που επικαλείται το Reuters, από την συγκεκριμένη επικοινωνία δεν προέκυψαν ενδείξεις για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν έχουμε ενδείξεις σε αυτά που λέει ο πρόεδρος Πούτιν ότι ετοιμάζεται να περάσει στην επίθεση», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος και επισήμανε πως «παρ'όλα αυτά είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Η Γαλλία πάντως συνιστά πλέον στους Γάλλους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία.

Τι είπαν Μακρόν-Πούτιν

Μία ώρα και 40 λεπτά διήρκησε η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν το μεσημέρι του Σαββάτου. Στο επίκεντρο της επικοινωνίας των δύο ανδρών τέθηκε η ουκρανική κρίση, με τους δύο ηγέτες να συζητούν για το πώς θα αποκλιμακωθεί η ένταση.

«Ένας ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια στρατιωτική κλιμάκωση» είπε ο Γάλλος πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος αργότερα θα έχει επικοινωνία και με τον Τζο Μπάιντεν. 

Όπως έγινε γνωστό από το γαλλικό Προεδρικό Μέγαρο, Μακρόν και Πούτιν «εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη».

Ο Γάλλος πρόεδρος «μετέφερε, επίσης, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων του και των συμμάχων του», προστίθεται στην ανακοίνωση του Ελιζέ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες είχαν ήδη συναντηθεί για περισσότερες από πέντε ώρες τη Δευτέρα στο Κρεμλίνο. Ενώ την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος είχε μεταβεί στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατόπιν στο Βερολίνο.

Λαφρόφ: Προπαγάνδα τα περί ρωσικής επίθεσης - Μπλίνκεν: Η διπλωματική οδός παραμένει ανοικτή

Για «εκστρατεία προπαγάνδας» κατηγόρησε τις ΗΠΑ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαφρόβ σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για την ουκρανική κρίση.

Η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα στα ουκρανικά στρατεύματα, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Δύσης. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι προετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ «υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια «επίθεση της Ρωσίας» εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου» να προσφύγουν σε μια «στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς», της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε πως η διπλωματική οδός παραμένει «ανοικτή» για την αποφυγή μιας σύρραξης στην Ουκρανία, όμως θα ήταν αναγκαία μια «αποκλιμάκωση» εκ μέρους της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μια εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία ότι προετοιμάζει, «θα οδηγούσε σε μια αποφασιστική, μαζική και ενωμένη διατλαντική απάντηση», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Επικοινωνία είχαν το Σάββατο και οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Ρωσίας, Λόιντ Όστιν και Σεργκέι Σοϊγκού αντίστοιχα, οι οποίοι «συζήτησαν το θέμα της ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και γύρω από την Ουκρανία», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Ζαχάροβα: Υστερία του Λευκού Οίκου γύρω από την Ουκρανία

Ως «υστερικές» περιέγραψε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με επικείμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», όπως έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι για τις ΗΠΑ «οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων».

«Ο οδοστρωτήρας της αμερικανικής πολεμικής και πολιτικής μηχανής είναι έτοιμος να περάσει ξανά πάνω από τις ζωές ανθρώπων. Όλος ο κόσμος παρατηρεί πώς ο μιλιταρισμός και οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες ξεσκεπάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό», υποστήριξε η Μ. Ζαχάροβα, όπως μεταδίδουν τις δηλώσεις της τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Περαιτέρω, ως επιδίωξη της αμερικανικής κυβέρνησης «να αυξήσει στο μέγιστο τον βαθμό της προπαγανδιστικής εκστρατείας» κατά της Ρωσίας, περιέγραψε ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, εκτιμώντας ότι στοχεύουν στο να διαμορφώσουν τη γνώμη περί του «αναπόφευκτου μιας επίθεσης». Όπως μεταφέρει τις δηλώσεις του το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», παρόμοια σχόλια «στερούνται αποδείξεων», ενώ οι ΗΠΑ απλώς «ρίχνουν στάχτη στα μάτια».

Eπιπροσθέτως, με ειρωνικό τρόπο απάντησε στις δηλώσεις του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν περί ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, αναρωτώμενος «εάν θα εισβάλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, γιατί κάποιος θα πρέπει να το κάνει μετά από τέτοια εκστρατεία πανικού». Σύμφωνα με τον Ντ.Πολιάνσκι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ακόμη στο ρωσικό έδαφος, ενώ «ορισμένοι λογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι ήλπισαν ότι η υστερία, που διογκώνεται από τις ΗΠΑ πήρε την κατιούσα, όμως ενδεχομένως την "μάτιασαν", γιατί αυτοί, που σκορπίζουν τον πανικό απέκτησαν "δεύτερη αναπνοή"».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε κάνει λόγο για «αντιρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης» με διασπορά «ψευδών ειδήσεων», εκτιμώντας ότι «μπορούμε να μιλάμε για συνωμοσία των κυβερνήσεων δυτικών χωρών και ΜΜΕ με σκοπό τη δημιουργία τεχνητής έντασης γύρω από την Ουκρανία μέσω της μαζικής και συντονισμένης διαρροής ψευδών πληροφοριών για λόγους γεωπολιτικού συμφέροντος, ειδικότερα για να αποσπαστεί η προσοχή από τις δικές τους.

Ζελένσκι προς ΗΠΑ: Δώστε μας αποδείξεις για «ρωσική εισβολή στις 16 του μηνός»

«Όποιος διαθέτει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με εισβολή 100%, αρχής γενομένης από τις 16 (σ.σ. Φεβρουαρίου), από τη Ρωσία στην Ουκρανία να μας τις δώσετε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, μετά τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κλιμακώσει την ένταση γύρω από την Ουκρανία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι «υπάρχουν ήδη πολλές πληροφορίες στα ΜΜΕ σχετικά με τα υποτιθέμενα σχέδια της Ρωσίας να κλιμακώσει την ένταση γύρω από την Ουκρανία», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι αμερικανικές προειδοποιήσεις που κάνουν λόγο για μια επικείμενη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «προκαλούν τον πανικό και δεν βοηθούν» τους Ουκρανούς, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

Ο ίδιος είπε πως «σήμερα υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με έναν πόλεμο πλήρους κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας» για έναν «ολοκληρωτικό πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας» και πρόσθεσε πως «κατανοούμε όλους τους κινδύνους, καταλαβαίνουμε ότι αυτοί οι κίνδυνοι υπάρχουν».

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπενθύμισε ακόμα τη θέση του Κιέβου για την επίλυση της κρίσης, η οποία δεν είναι άλλη από το διπλωματικό δρόμο. «Εργαζόμαστε στο διπλωματικό επίπεδο, συζητάμε καθημερινά με τις αρχές διαφόρων χωρών, τους ηγέτες τους, σε διαφορετικά επίπεδα. Για αυτό ακριβώς θεωρούμε πως η διπλωματική οδός είναι η μόνη που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε.

Maxar

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες από τα ρωσοουκρανικά σύνορα

Δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από ιδιωτική αμερικανική εταιρεία δείχνουν νέες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να αναπτύσσονται σε διάφορες τοποθεσίες κοντά στην Ουκρανία, την ώρα που συνεχίζονται οι διπλωματικές διεργασίες για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανίας.

Όπως μετέδωσε το Reuters την Παρασκευή, η Ρωσία πραγματοποιεί κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία, καθώς και ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που έχει πυροδοτήσει φόβους για επικείμενη εισβολή. Η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση.

Το Reuters σημειώνει πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

Η Maxar Technologies με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία παρακολουθεί τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων εδώ και εβδομάδες, είπε ότι οι εικόνες που τραβήχτηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη έδειξαν σημαντικές νέες αναπτύξεις σε διάφορες τοποθεσίες στην προσαρτημένη Κριμαία, τη δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, η Maxar είπε ότι είχε εντοπίσει μια μεγάλη νέα ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στο αεροδρόμιο Oktyabrskoye, συμπεριλαμβανομένων 550 σκηνών στρατιωτών και εκατοντάδων οχημάτων.

Νέα στρατεύματα και εξοπλισμός έφθασαν επίσης κοντά στο Novoozernoye της Κριμαίας, είπε, επισημαίνοντας επίσης μια νέα ανάπτυξη κοντά στην πόλη Slavne, στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου.

Στη Λευκορωσία, τον τόπο των μεγάλων κοινών ασκήσεων, η Maxar είπε ότι εντόπισε μια νέα ανάπτυξη στρατευμάτων, στρατιωτικών οχημάτων και ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο Zyabrovka κοντά στο Gomel, λιγότερο από 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Σε δήλωση που εστάλη μέσω email αργά την Πέμπτη, ανέφερε ότι μια μεγάλη ανάπτυξη στρατευμάτων και δυνάμεων έφτασε πρόσφατα στην περιοχή εκπαίδευσης Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, περίπου 110 χιλιόμετρα ανατολικά των ουκρανικών συνόρων.

Η Ρωσία δεν έχει αποκαλύψει πόσα στρατεύματα έχει αναπτύξει και λέει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί δυνάμεις στο έδαφός της όπως κρίνει σκόπιμο, επιμένοντας ότι δεν αποτελούν εξωτερική απειλή.

Ρωσική ναυτική άσκηση κοντά στην Κριμαία

Περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας άρχισαν ασκήσεις κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας στο πλαίσιο ευρύτερων ναυτικών γυμνασίων, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον στόλο, την ώρα που δυτικά κράτη προειδοποιούν ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

Οι στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας παρακολουθούνται στενά καθώς η συγκέντρωση στρατευμάτων της κοντά στην Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες στη Δύση ότι σχεδιάζει μια εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι φροντίζει για τη διατήρηση της δικής της ασφάλεια έναντι της επιθετικότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Το RIA διευκρίνισε ότι περισσότερα από 30 ρωσικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν από τα λιμάνια της Σεβαστούπολης και του Νοβοροσίσκ "σύμφωνα με το σχέδιο των ασκήσεων" κοντά στην Κριμαία, την οποία προσήρτησε η Ρωσία το 2014 από την Ουκρανία.

Το πρακτορείο ειδήσεων πρόσθεσε ότι σκοπός των γυμνασίων είναι η υπεράσπιση της ακτής της Κριμαίας, των φυλακίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας όπως και του τομέα της οικονομίας και των ναυτικών επικοινωνιών.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της θα πραγματοποιήσει αυτόν τον μήνα και τον επόμενο γυμνάσια με τη συμμετοχή όλων των στόλων της από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό, στην πιο πρόσφατη επίδειξη ισχύος κατά την αντιπαράθεσή της με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.