Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανακαλεί το «μη αναγκαίο» προσωπικό της πρεσβείας από την Ουκρανία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανακαλεί το «μη αναγκαίο» προσωπικό της πρεσβείας από την Ουκρανία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε το μη έκτακτο προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ να εγκαταλείψει την Ουκρανία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία, ανακοίνωσε η πρεσβεία το Σάββατο.

«Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση των Αμερικανών εργαζομένων, που δεν είναι απαραίτητοι για τις έκτακτης ανάγκης υπηρεσίες της πρεσβείας, λόγω των πληροφοριών που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μια συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ένδειξη μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής ενέργειας» ανέφερε στο Twitter.

Επίσης σε δεύτερη ανάρτησή της η πρεσβεία αναφέρει ότι «παρά τη μείωση του διπλωματικού προσωπικού, ο πυρήνας των εργαζομένων στην πρεσβεία, οι αφοσιωμένοι Ουκρανοί συνάδελφοι μας και το προσωπικό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις διπλωματικές και βοηθητικές προσπάθειες με στόχο τη στήριξη της ασφάλειας, της δημοκρατίας και της ευημερίας της Ουκρανίας».

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν το προσωπικό τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ουκρανία αμέσως, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δύο διπλωματικές πηγές, εν μέσω των φόβων για μια πιθανή ρωσική εισβολή.

Συνομιλία Μπάιντεν - Πούτιν μετά τα νέα σενάρια για ρωσική εισβολή

Στο μεταξύ, κλιμακώνονται οι πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις στην ουκρανική κρίση υπό τη σκιά των νέων σεναρίων για ρωσική εισβολή «ανά πάσα στιγμή» στην Ουκρανία. Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει σήμερα ο Μπάιντεν με τον Πούτιν και ο Μπλίνκεν με τον Λαβρόφ, ενώ με τον Ρώσο πρόεδρο θα μιλήσει και ο Μακρόν σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται το σαββατοκύριακο στην κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ, θα μιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν χθες, Παρασκευή, οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των χωρών τους. 

Πριν από τις συνομιλίες με τον Πούτιν, ο Μπάιντεν μίλησε για την κρίση με τους ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, καθώς και τους επικεφαλής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Επικοινωνία θα έχει και ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν με τον Πούτιν, ο οποίος συναντήθηκε μαζί του στη Μόσχα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα για να προσπαθήσει να επιλύσει την κρίση, γνωστοποίησε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πούτιν θα επιλέξει τη διπλωματία, αλλά είπε ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει γρήγορες οικονομικές κυρώσεις εάν η Μόσχα εισβάλει.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας», προειδοποίησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, έπειτα από βιντεοδιάσκεψη δυτικών ηγετών.

«Μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δώσει την εντολή γι'αυτήν», πρόσθεσε, βεβαιώνοντας ότι αυτή θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη «και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων» του Πεκίνου, οι οποίοι τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επίθεση αποτελεί μια «πολύ πολύ πραγματική πιθανότητα», αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν γνωρίζουν αν ο Ρώσος πρόεδρος «έχει πάρει μια οριστική απόφαση» ή όχι. «Ουδείς γνωρίζει αν έχει ληφθεί μια απόφαση για δράση», επιβεβαίωσε στο AFP διπλωμάτης του NATO.

Ως «υστερικές» περιέγραψε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με επικείμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», όπως έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι για τις ΗΠΑ «οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων».

Στο ίδιο πνεύμα ο Ρώσος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τα «κορυφαία πρόσωπα στην ενεργό παγκόσμια διπλωματία» ότι «δυσκολεύονται να αναγνώσουν το πολύ σύντομο και απολύτως σαφές κείμενο του "πλέγματος μέτρων"», το βασικό δηλαδή περιεχόμενο των συμφωνιών του Μινσκ».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την εκδοχή της Ουάσιγκτον για τα γεγονότα, λέγοντας ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα για να διατηρήσει τη δική της ασφάλεια έναντι της επιθετικότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι μια ταχεία επίθεση στο Κίεβο είναι πιθανή και ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει μια εισβολή πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στις 20 Φεβρουαρίου, αν και παραμένει ασαφές εάν έχει δοθεί τέτοια εντολή. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ οι Ρώσοι είχαν συγκεντρώσει αρκετά στρατεύματα κοντά στα σύνορα για να εισβάλουν στη χώρα και ενδέχεται να ξεκινήσουν αεροπορικό βομβαρδισμό.

Μάλιστα, η Ουάσιγκτον σχεδίαζε να στείλει 3.000 επιπλέον στρατιώτες στην Πολωνία, τον δυτικό γείτονα της Ουκρανίας, τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσει να βοηθήσει και να καθησυχάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι. Επιπλέον 8.500 είναι ήδη σε επιφυλακή για ανάπτυξη στην Ευρώπη εάν χρειαστεί.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν βόρεια, νότια και ανατολικά της Ουκρανίας καθώς έξι ρωσικά πολεμικά πλοία έφτασαν στη Μαύρη Θάλασσα και περισσότερος ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός έφτασε στη Λευκορωσία. Εμπορικές δορυφορικές εικόνες από αμερικανική εταιρεία έδειξαν νέες ρωσικές στρατιωτικές αναπτύξεις σε πολλές τοποθεσίες κοντά στα σύνορα με την ουκρανική χερσόνησο.

Να σημειωθεί ότι δύο τηλεφωνήματα τον Δεκέμβριο μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν δεν προκάλεσαν σημαντικές εξελίξεις, αλλά έθεσαν το έδαφος για διπλωματία μεταξύ των διπλωματών των δυο χωρών. Οι δύο ηγέτες δεν έχουν μιλήσει έκτοτε και οι διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν κοινό έδαφος. Οι τετραμερείς συνομιλίες στο Βερολίνο μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας την Πέμπτη δεν σημείωσαν πρόοδο.

Λαφρόφ: Προπαγάνδα τα περί ρωσικής επίθεσης - Μπλίνκεν: Η διπλωματική οδός παραμένει ανοικτή

Για «εκστρατεία προπαγάνδας» κατηγόρησε τις ΗΠΑ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαφρόβ σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για την ουκρανική κρίση.

Η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα στα ουκρανικά στρατεύματα, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Δύσης. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι προετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ «υπογράμμισε πως η εκστρατεία προπαγάνδας που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχετικά με μια «επίθεση της Ρωσίας» εναντίον της Ουκρανίας έχει στόχο την πρόκληση, ενθαρρύνοντας τις αρχές του Κιέβου» να προσφύγουν σε μια «στρατιωτική λύση του προβλήματος του Ντονμπάς», της περιοχής της ανατολικής Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εδώ και οκτώ χρόνια τους φιλορώσους αυτονομιστές, που στηρίζει η Μόσχα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε πως η διπλωματική οδός παραμένει «ανοικτή» για την αποφυγή μιας σύρραξης στην Ουκρανία, όμως θα ήταν αναγκαία μια «αποκλιμάκωση» εκ μέρους της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μια εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία ότι προετοιμάζει, «θα οδηγούσε σε μια αποφασιστική, μαζική και ενωμένη διατλαντική απάντηση», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.