Μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία, η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο και στη Φινλανδία

Μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία, η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο και στη Φινλανδία

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία θα σταματήσουν το πρωί του Σαββάτου, γνωστοποίησε σε ανακοίνωση της την Παρασκευή η φινλανδική κρατική εταιρεία πώλησης φυσικού αερίου Gasum.

«Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαΐου, η Gazprom Export ενημέρωσε την Gasum ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας της Gasum θα διακοπούν το Σάββατο 21 Μαΐου στις 04:00 (GMT)», ανακοίνωσαν οι Φινλανδοί.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να προμηθεύει αέριο σε Φινλανδούς πελάτες από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector, όπως αναφέρει το Reuters. Η Gasum έχει αρνηθεί να πληρώσει την Gazprom Export σε ρούβλια, όπως έχει απαιτήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες η Ρωσία.

«Προετοιμαζόμαστε προσεκτικά για αυτήν την κατάσταση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, θα είμαστε σε θέση να προμηθεύουμε όλους τους πελάτες μας με φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gasum, Μίκα Βιλχάνεν προσθέτοντας ότι «είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας μας θα σταματήσουν τώρα».

Η Gasum είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη ότι η Ρωσία μπορεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου λόγω της διαμάχης για τις πληρωμές σε ρούβλια.

Ήδη πάντως από το περασμένο Σάββατο (14/05), διακόπηκαν οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία, όπως γνωστοποίησε αξιωματούχος του φορέα διαχείρισης του φινλανδικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Σλοβακία: Πλήρωσε σε ευρώ - Άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια 

Την ίδια στιγμή, η κρατική σλοβακική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι πλήρωσε σε ευρώ για το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι έχει ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της Ρίτσαρντ Προκιπτσάκ, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

«Πληρώσαμε σε ευρώ την οφειλή μας προς την Gazprom», δήλωσε ο Προκιπτσάκ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Σλοβακίας RTVS, εξηγώντας ότι η πληρωμή έγινε στις 17 Μαΐου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με οδηγία της αυτή την εβδομάδα, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να συνεχίσουν τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Πραγματοποιήθηκε σε ευρώ διότι και ο ίδιος ο λογαριασμός εκδόθηκε σε ευρώ από την Gazprom. Στη συνέχεια τα χρήματα εστάλησαν στον λογαριασμό της Gazprom και έχω λάβει επιβεβαίωση ότι έχουν παραληφθεί», επεσήμανε ο ίδιος.

«Τώρα γίνεται η μετατροπή του συναλλάγματος η οποία θα ολοκληρωθεί με την καταβολή ρουβλιών στη Gazprom και μετά από αυτό θα συνεχιστεί η παροχή φυσικού αερίου», συνέχισε.

«Η μετατροπή του συναλλάγματος είναι εκτός του ελέγχου της SPP», τόνισε ο Προκιπτσάκ.

Διαβάστε ακόμα:

Διπλό χτύπημα από Μόσχα: Κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία - Σε εισαγωγές από Ελλάδα ποντάρει η Σόφια