Κλείνει από σήμερα τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία -  Σε εισαγωγές από Ελλάδα ποντάρει η Σόφια
Διπλό χτύπημα από Μόσχα

Κλείνει από σήμερα τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία - Σε εισαγωγές από Ελλάδα ποντάρει η Σόφια

Μετά την απόφαση να διακόψει τη ροή αερίου στην Πολωνία, η Gazprom κλείνει από αύριο τη στρόφιγγα και στη Βουλγαρία, καθώς αμφότερες οι χώρες έχουν αρνηθεί να ικανοποιήσουν το ρωσικό αίτημα για πληρωμή των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύονται από την Ρωσία, σε ρούβλια. 

Να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία είναι από τις πλέον εξαρτημένες από το ρωσικό αέριο χώρες, καθώς καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, λίγες ώρες μετά την επίσημη ενημέρωση από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom προς την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σειρά έχει και η Βουλγαρία, με την Gazprom να ενημερώνει την Bulgargaz ότι θα διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου από αύριο 27 Απριλίου. 

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι έχει λάβει μέτρα, σε συνεργασία με τις κρατικές εταιρείες φυσικού αερίου, για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου και την αντιμετώπιση της κατάστασης. Υπογραμμίζει ότι στην παρούσα φάση δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

Η Σόφια θα επιδιώξει να καλύψει μέρος των αναγκών της με εισαγωγές από Ελλάδα είτε μέσω φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου  (LNG) είτε με τον αγωγού που μεταφέρει αζέρικο αέριο μέσω Τουρκίας. Η ετήσια κατανάλωση στη Βουλγαρία είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι κινδυνεύει να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου εκτός εάν πληρώσει σε ρούβλια. Τον Μάρτιο είχε εκδώσει διάταγμα που πρότεινε στους αγοραστές ενέργειας να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια, οι οποίες στη συνέχεια θα μετατραπούν σε ρούβλια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν στο νόμισμα που έχει συμφωνηθεί στα συμβόλαιά τους με την Gazprom - το 97% του οποίου είναι σε ευρώ ή δολάρια.

Η Gazprom εφαρμόζει το προεδρικό διάταγμα 

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι η Gazprom εφαρμόζει το προεδρικό διάταγμα για την επιβολή πληρωμής για την παροχή φυσικού αερίου σε ρούβλια χωρίς να παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις, όταν ρωτήθηκε για τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο της Ρωσίας.

«Όλες οι επαφές με τους αγοραστές φυσικού αερίου έγιναν μέσω της Gazprom, επομένως η Gazprom θα δημοσιεύσει πληροφορίες για τα αποτελέσματα των συνομιλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει.