Μ. Γκέιτς: Υπό έλεγχο η πανδημία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι

Μ. Γκέιτς: Υπό έλεγχο η πανδημία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι

Μια αισιόδοξη νότα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού η οποία σφυροκοπά Ευρώπη και ΗΠΑ έδωσε ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος άσκησε παράλληλα έντονη κριτική στις αμερικανικές αρχές για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο δίκτυο Fox News ο Γκέιτς είπε: «Ευελπιστώ ότι το επόμενο καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα και μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Σε αυτό θα συμβάλει και η έγκριση ενός η περισσοτέρων εμβολίων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων. Πιστεύω ότι τρία η τέσσερα (εμβόλια) έχουν πολλές πιθανότητες».

Πριν λίγες μέρες ο Γκέιτς είχε εκτιμήσει μάλιστα ότι το υπό ανάπτυξη εμβόλιο της φαρμακευτικής Pfizer με την γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech έχει ένα «σχετικό προβάδισμα»

Σημειώνεται ότι ο Γκέιτς μέσω του ιδρύματος Bill& Melinda Gates και της συμμαχίας Gavi έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 650 εκατομμύρια δολάρια τα περισσότερα υπό ανάπτυξη εμβόλια, η οποία είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά ενός ιδιώτη.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο δισεκατομμυριούχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το «εμβόλιο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για όλους και ως εκ τούτου ασφαλές, ιδιαίτερα για χώρες στον λιγότερο ανεπτυγμένο κόσμο».

Την ίδια ώρα με φόντο τις ΗΠΑ, ο Γκέιτς υποστήριξε ότι η πρόσβαση στα γρήγορα τεστ και τα αποτελέσματά τους εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή για περισσότερους από έξι μήνες ενώ τα κρούσματα του Covid -19 συνεχώς αυξάνονται. «Ακόμη και σήμερα, οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν τα αποτελέσματά τους σε 24 ώρες. Είναι εξωφρενικό αυτό που συμβαίνει».

Ο Γκέιτς τόνισε ότι τόσο οι διοικούντες, όσο και οι υπεύθυνοι στον τομέα της Υγείας θα πρέπει να παραδεχτούν δημόσια ότι η κατάσταση με τα τεστ είναι ανεπαρκής και να βρουν τρόπους για να καταστήσουν το σύστημα πιο αποτελεσματικό.

Ludovic Marin/Pool Photo via AP