Μ. Γκέιτς: Η Pfizer έχει τις περισσότερες πιθανότητες για επείγουσα έγκριση του εμβολίου εντός του 2020

Μ. Γκέιτς: Η Pfizer έχει τις περισσότερες πιθανότητες για επείγουσα έγκριση του εμβολίου εντός του 2020

Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος των δυνάμεων του στην ιατρική έρευνα εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να υπάρξει κάποιο εμβόλιο κατά του κορονοϊού μέχρι το τέλος Οκτωβρίου όπως αναφέρει συχνά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας στο δίκτυο CNBC με φόντο την πρόσφατη παύση και επανεκκίνηση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά του κορονοϊού από την AstraZeneca λόγω μιας ανεπιθύμητης ασθένειας σε έναν από τους συμμετέχοντες, ο Γκέιτς είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να έχουμε έγκριση στο τέλος Οκτωβρίου με τα σημερινά δεδομένα. Στη καλύτερη περίπτωση προς το τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021. Τότε όμως θεωρώ ότι μπορεί να έχουμε δύο ή τρεις εγκρίσεις. Αν όλα πάνε καλά».

Ο Γκέιτς ο οποίος μέσω του ιδρύματος του και της συμμαχίας Gavi έχει χρηματοδοτήσει τα περισσότερα υπό ανάπτυξη εμβόλια, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή η Pfizer δείχνει ένα βήμα μπροστά. Αν δηλαδή κάποιος λάβει επείγουσα έγκριση, αυτή θα είναι μάλλον η Pfizer».

Σημειώνεται ότι χθες ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα εξέφρασε την  πεποίθηση ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να διατεθεί σε ασθενείς, αν αποδειχθεί ασφαλές, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο Μπούρλα είπε «Δεν μπορώ να πω τι θα κάνει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)», ανέφερε. «Αλλά νομίζω ότι είναι το πιο πιθανό σενάριο και ετοιμαζόμαστε για αυτό», πρόσθεσε. 

Η Pfizer που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και η γερμανική BioNTech θεωρούνται πρωτοπόροι στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στις εταιρείες 1,95 δισ. δολάρια για την παραγωγή και παράδοση 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους εάν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό. 

Ludovic Marin/Pool Photo via AP