Βοήθεια στο τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης

Βοήθεια στο τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης

Σε μια προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό δεξαμενόπλοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση, προχώρησε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλώντας στο Reuters, καθώς σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το τάνκερ κατευθύνεται προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Καλαμάτας. Σημειώνεται ωστόσο πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση ή διάβημα από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο μετέδωσε ότι Αμερικανός αξιωματούχος έχει αναφέρει προς την ελληνική πλευρά - αλλά και προς οποιαδήποτε άλλη χώρα - ότι κάθε προσπάθεια να βοηθηθεί το συγκεκριμένο ιρανικό δεξαμενόπλοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι παρέχει υλική υποστήριξη σε μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση, όπως έχει οριστεί από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας ο Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως δεν υπάρχει επίσημο αίτημα κατάπλευσης στη χώρα μας του ιρανικού πετρελαιοφόρου που αφέθηκε ελεύθερο από το Γιβραλτάρ, ενώ άφησε να εννοηθεί πως η Αθήνα δεν θα τοποθετηθεί επίσημα έως ότου το πλοίο διευκρινίσει τις προθέσεις του.

Σύμφωνα με το marine traffic, η τοποθεσία του τάνκερ Adrian Darya 1 και η πρόβλεψη της πορείας του είναι η εξής:

Το Grace 1 είχε «συλληφθεί» από τις αρχές του Γιβραλτάρ για έξι εβδομάδες, πριν ελευθερωθεί την περασμένη Πέμπτη και συνεχίσει την πορεία του, με διαφορετικό όνομα (Adrian Darya).

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον χαρακτηρισμό των Φρουρών της Επανάστασης ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» στην προσπάθεια να αυξηθεί η πίεση προς την Τεχεράνη. Ο χαρακτηρισμός «τρομοκρατική οργάνωση» συνεπάγεται μια σειρά από οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες θα «παγώνουν» πιθανά οικονομικά συμφέροντα των Φρουρών στις ΗΠΑ, ενώ περιλαμβάνουν απαγόρευση συναλλαγών με το Σώμα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Με φόντο τα παραπάνω, η κράτηση του δεξαμενόπλοιου τερματίσθηκε την περασμένη εβδομάδα, όμως ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή ένταλμα για την κατάσχεση του τάνκερ, του πετρελαίου που μεταφέρει και σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, που είναι βρετανικό έδαφος, απέρριψε το παραπάνω αίτημα των ΗΠΑ, εξηγώντας πως οι αμερικανικές κυρώσεις δεν είναι εφαρμοστέες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μ. Πομπέο: «Λυπηρό» που το Γιβραλτάρ έδωσε άδεια στο ιρανικό τάνκερ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. «Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον. 

Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ' αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει. 

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

 

Διαβάστε ακόμα:

- Διεθνή ΜΜΕ: Στην Ελλάδα κατευθύνεται το ιρανικό τάνκερ

- «Όχι» στο αμερικανικό αίτημα κράτησης του Ιρανικού τάνκερ