Γ. Στόλτενμπεργκ: Πρόοδος στις τεχνικές συνομιλίες κλιμακίων Ελλάδας - Τουρκίας

Γ. Στόλτενμπεργκ: Πρόοδος στις τεχνικές συνομιλίες κλιμακίων Ελλάδας - Τουρκίας

Για «ικανοποιητική πρόοδο» στις συνομιλίες τεχνικού επιπέδου ανάμεσα στις αντιπροσωπείες Ελλάδα και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, έκανε λόγο ο επικεφαλής της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις του σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές είχαν πραγματοποιήσει περισσότερες από πέντε συναντήσεις στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ προκειμένου να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό πρόληψης αεροπορικών ή θαλάσσιων συμβάντων.

«Οι συναντήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μετά από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες που είχε με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεζ. «Πρόκειται για τεχνικές στρατιωτικές συνομιλίες, οι οποίες συμπληρώνουν τις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας για επίλυση της υποκείμενης διαφοράς», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών και στο βάθος διερευνητικές

Παράλληλα, ένα μπαράζ επαφών και διαβουλεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη παραμονές της έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας. Στον απόηχο της αναβολής για μια εβδομάδα της Συνόδου Κορυφής αλλά και της ανακοίνωσης ότι ξεκινούν οι διερευνητικές, χωρίς να ανακοινωθεί ημερομηνία, σήμερα ο Τ. Ερντογάν θα έχει τηλεδιάσκεψη με την επικεφαλής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Τ. Ερντογάν με Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ, η οποία και φαίνεται ότι «ξεκλείδωσε» την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Λίγο μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, το ελληνικό ΥΠΕΞ, με μια ανακοίνωση μόλις δεκατεσσάρων λέξεων ανακοίνωσε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη.

Είχαν προηγηθεί πολυήμερες επαφές μεταξύ των διπλωματικών συμβούλων των δύο κυβερνήσεων, Ελ. Σουρανή και Ι. Καλίν, ωστόσο για να δοθεί το πράσινο φως από την Άγκυρα έπρεπε να προηγηθεί η τριμερής και να παζαρέψει ο Ταγίπ Ερντογάν μέχρι την τελευταία στιγμή με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Κατά την χθεσινή τριμερή, κατά την οποία λέγεται ότι ο Τ. Ερντογάν επέδειξε ιδιαίτερη ενόχληση για την επιβολή κυρώσεων σε τουρκική ναυτιλιακή εταιρεία σχετικά με την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να άφησε υπαινιγμούς για το περιεχόμενο των συνομιλιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Άγκυρα θέτει κι άλλα ζητήματα, πέραν του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή NAVTEX που εξέδωσε η τουρκική πλευρά διαμαρτυρόμενη για ελληνικές ασκήσεις στην Λήμνο, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για «αποστρατικοποιημένο» νησί.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανήλθαν κατά την τηλεδιάσκεψη με τον Τ. Ερντογάν στην ιδέα της διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος για τις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή. Αν και μένουν πολλά να καθοριστούν προτού οδηγηθούμε σε κάτι τέτοιο, η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί σε μια τέτοια διάσκεψη, υπό τον όρο ότι ότι θα συμμετάσχει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημαντική είναι και η πρώτη μετά από καιρό, χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Εμ. Μακρόν με τον Τ. Ερντογάν. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές ο κ. Μακρόν ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ, να απόσχει από κάθε νέα μονομερή ενέργεια και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. «Δεν μπορώ να καταλάβω την στήριξη που παρέχει η Γαλλία στις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου», φέρεται να είπε στον Εμ. Μακρόν ο Τ. Ερντογάν