Ερντογάν σε Μακρόν: Μην υποστηρίζεις τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας

Ερντογάν σε Μακρόν: Μην υποστηρίζεις τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας

Προτροπή προς την γαλλική πλευρά να μην υποστηρίζει τις ελληνικές μαξιμαλιστικές θέσεις απηύθυνε κατά την συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο ο Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως το πρόβλημα στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλεται στην άγνοια σχετικά με τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις αιτίες της έντασης που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες στη συγκεκριμένη περιφέρεια, ενώ ο Ερντογάν ζήτησε το σεβασμό των νόμιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Παράλληλα, έθεσαν επί τάπητος τις ταραγμένες σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Γάλλο ομόλογό του πως η χώρα του δεν έχει βλέψεις και δεν παραβιάζει δικαιώματα άλλων χωρών και υπογράμμισε το βάρος που ρίχνει η Τουρκία στον διάλογο και τη συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διεθνές δίκαιο και θα αποσαφηνιστούν οι ενέργειες της Άγκυρας σε περιοχές όπως η Λιβύη και η Συρία.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea, όχι όμως με το κόστος του εκφοβισμού, όχι με το κόστος της επιβίωσης του ικανότερου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με συνεργασία και σεβασμό μεταξύ συμμάχων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτές οι αρχές είναι αδιαπραγμάτευτες», τόνισε ο Μακρόν.

AP Photo/Lefteris Pitarakis