H Τουρκία με αντί-Navtex ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου

H Τουρκία με αντί-Navtex ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου

Νέα αντι-Navtex, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, εξέδωσε σήμερα η Τουρκία, έχοντας αυτή την φορά στο στόχαστρο την Λήμνο.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex, προηγούμενη ελληνική Navtex, με αριθμό  LA12-210/20 παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της γείτονος χώρας. 

Αναλυτικά η Navtex: 

Νωρίτερα, «ο πόλεμος νεύρων» συνεχίστηκε καθώς  στην Αττάλεια επέτρεψε το μεσημέρι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο νωρίτερα απέπλευσε από το λιμάνι της τουρκικής πόλης, πλέοντας με νοτιοανατολική κατεύθυνση, χωρίς να είναι γνωστό ακόμη εάν επρόκειτο για πλου στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης, για προσπάθεια… υπενθύμισης της παρουσίας του στην περιοχή ή αν επίκειται νέα αποστολή για σεισμικές έρευνες.

Υπενθυμίζεται πως το Oruc Reis αποσύρθηκε στο λιμάνι της Αττάλειας το προπερασμένο Σάββατο για εργασίες συντήρησης και η κίνηση αυτή οδήγησε σε αποκλιμάκωση στην περιοχή, αν και η Τουρκία επέμεινε έκτοτε ότι «δίνεται η ευκαιρία στην  διπλωματία», αλλά συγχρόνως δηλώθηκε με κάθε τρόπο ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες του.