Financial Times: Η Τουρκία μπαίνει στη «γκρίζα λίστα» των χωρών για ξέπλυμα χρήματος

Financial Times: Η Τουρκία μπαίνει στη «γκρίζα λίστα» των χωρών για ξέπλυμα χρήματος

Η Τουρκία κινδυνεύει να χάσει έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς η Ομάδα Δράσης Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force) ετοιμάζεται να την βάλει στη «γκρίζα λίστα» των χωρών που έχουν αποτύχει να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας «Financial Times» η FATF, που είναι ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός «φύλακας», αναμένεται να εγκρίνει την τοποθέτηση της Τουρκίας στη συγκεκριμένη λίστα την Πέμπτη.

Εάν η Τουρκία μπει στη μαύρη λίστα, θα εποπτεύεται από την FATF με ειδικά μέτρα. Άλλες χώρες που βρίσκονται σε αυτή την λίστα είναι η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Υεμένη.

Πρόκειται για κίνηση η οποία αναμένεται να πλήξει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη τουρκική οικονομία και να επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του χρόνου, η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 20% της αξίας της.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», οι απώλειες που θα υποστεί η τουρκική οικονομία μπορεί να ισοδυναμούν με το 3% του ΑΕΠ (ποσό περίπου 23 δισ. δολαρίων), καθώς και επιπλέον μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων.