DW: Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητα της Πεκρές για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

DW: Τι σηματοδοτεί η υποψηφιότητα της Πεκρές για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Με τα χέρια της νίκης ψηλά, ξανθό μαλλί και κόκκινο σακάκι, η Βαλερί Πεκρές άφησε χθες τον ενθουσιασμό της να ξεχειλίσει, στο άκουσμα του αποτελέσματος των προκριματικών της δεξιάς, του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων LR, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Ήταν «κλειστές» οι προκριματικές αυτές, με ψηφοφόρους μόνο τα 140.000 μέλη, εγγεγραμμένα στο κόμμα. Έχοντας συγκεντρώσει το 60,95% των προτιμήσεων των οπαδών, στην τελική μονομαχία της με τον Ερικ Σιοτί (39,05) είναι πλέον από χθες η επίσημη υποψήφια της δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

«Η δεξιά επέστρεψε» φώναξε πλαισιωμένη από τους 4 χαμένους συνυποψήφιους, παρόντες σε ένδειξη της ενότητας που θέλει να επιδείξει μετεκλογικά το κόμμα. Και οι τέσσερις, Μισέλ Μπαρνιέ, Ξαβιέ Μπερτράν,  Φιλίπ Ζουβέν όπως και ο νικητής του πρώτου γύρου Ερικ Σιοτί, υποσχέθηκαν ότι θα υποστηρίξουν τη νικήτρια και δεν θα επιτρέψουν τη διάσπαση του κόμματος. Το ερώτημα είναι εάν η συσπείρωση που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να πετυχαίνει η Πεκρές με τα στελέχη του κόμματος, θα περάσει και στους οπαδούς.

Λίγες ώρες όμως μετά τη νίκη, το πρώτο ρήγμα δεν άργησε να φανεί.  Η επικεφαλής του κινήματος των «Συντηρητικών» Λοράνς Τροσί, που είναι και μέλος του πολιτικού γραφείου των Ρεπουμπλικάνων, κάλεσε τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του Ερικ Σιοτί να υποστηρίξουν πλέον τον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ, που σήμερα έχει την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση στο Πάρκο Βιλπέντ.

Το κίνημα των «Συντηρητικών» (σκληρή δεξιά), είναι μετονομασία του κινήματος  «Sens commun» που γεννήθηκε από τις διαδηλώσεις κατά του «Γάμου για όλους» που επικυρώθηκε επί Φρανσουά Ολάντ. Οι Συντηρητικοί που συνέβαλαν στη νίκη-έκπληξη του Σιοτί στον πρώτο γύρο των προκριματικών, είχαν διατηρήσει ελπίδες για τον τελικό. Απογοητευμένοι αναφώνησαν : «Προδοθήκαμε, η Πεκρές λήστεψε με hold-up το κόμμα»