Η Βαλερί Πεκρές υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για την γαλλική προεδρία

Η Βαλερί Πεκρές υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για την γαλλική προεδρία

Η Βαλερί Πεκρές, η οποία έχει περιγράψει τον εαυτό της ως «ένα τρίτο Θάτσερ, δύο τρίτα Μέρκελ», κέρδισε το εισιτήριο του γαλλικού συντηρητικού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) για τις προεδρικές εκλογές του 2022, έγινε σήμερα γνωστό από το κόμμα, μετά τις προκριματικές εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μέχρι στιγμής πως η 54χρονη επικεφαλής της περιφέρειας του Παρισιού Ιλ ντε Φρανς εξασφαλίζει το 11% των ψήφων, στην καλύτερη περίπτωση, στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, συγκεντρώνοντας ελάχιστες πιθανότητες να καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, πόσο μάλιστα να κερδίσει.

Με σχεδόν το 61% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, η Πεκρές επικράτησε του Ερίκ Σιοτί (39,05%) κερδίζοντας το εισιτήριο των LR σε μια αναμέτρηση, που αποτέλεσε τεστ για το μέλλον του κόμματος και εάν θα παρέμενε προσηλωμένο στην κεντροδεξιά παράδοσή του ή θα κινούταν προς τα δεξιά.

«Θα αποκαταστήσουμε την υπερηφάνεια της Γαλλίας και θα προστατεύσουμε τους Γάλλους», δήλωσε η Πεκρές από τα κεντρικα του κόμματος, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Πεκρές θα μπορούσε ενδεχομένως να απευθυνθεί στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους στους οποίους ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό, όμως θα πρέπει να επιδιώξει τη στήριξη και πιο συντηρητικών ψηφοφόρων, τους οποίους φλερτάρουν επίσης υποψήφιοι του χώρου της δεξιάς.

Άλλωστε, η αναπάντεχη υποψηφιότητα του ακροδεξιού σχολιαστή Ερίκ Ζεμούρ ανέτρεψε τη συμβατική άποψη ότι οι προεδρικές εκλογές θα ήταν μια επανάληψη του διδύμου του 2017, μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Αν και πιο μετριοπαθής σε σύγκριση με τον αντίπαλό της, η Πεκρές, όπως και όλοι οι συνυποψήφιοί της για το εισιτήριο των LR, μετακινήθηκαν σε συντηρητικότερες θέσεις στο θέμα της μετανάστευσης και του νόμου και τάξης.

Η Βαλερί Πεκρές πραγματοποίησε εκστρατεία υποσχόμενη να μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό αδειών διαμονής για τους μετανάστες που δεν προέρχονται από την ΕΕ, να σκληρύνει τις δικαστικές ποινές στις "σκληρές" συνοικίες όπου η αστυνομία βρίσκεται υπό πίεση και να απαγορεύσει στις γυναίκες που συνοδεύουν τα παιδιά τους σε σχολικές εκδρομές να φοράνε τη μουσουλμανική μαντίλα.

«Νιώθω τον θυμό των ανθρώπων που νιώθουν ανίσχυροι μπροστά στη βία και την άνοδο του ισλαμικού αυτονομισμού, που νιώθουν πως οι αξίες τους και ο τρόπος ζωής τους απειλούνται από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση», είπε.

Η ίδια έχει δηλώσει επίσης πως θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 έτη και θα περικόψει 200.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.