Τράπεζες: Ώριμες συνθήκες για το επόμενο βήμα

Τράπεζες: Ώριμες συνθήκες για το επόμενο βήμα

Το ενδιαφέρον της Ion Group για την Τράπεζα Πειραιώς ήρθε να προστεθεί στο κατάλογο των ενδιαφερομένων για τα ποσοστά που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις Ελληνικές Τράπεζες. Οι Ιταλοί της Ion σύμφωνα με δημοσιεύματα φαίνονται διατεθειμένοι να πληρώσουν 1,34 ευρώ για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε αυτήν την τιμή αγοράζουν στο 0,34 της ενσώματης καθαρής θέσης του εξαμήνου, μια τιμή που θύμισε την τρίτη -και τελευταία- μη δεσμευτική προσφορά του Lone Star προς του μετόχους της Τράπεζας Κύπρου (0,36x) στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Παράλληλα η θέση της Reggeborgh Invest B.V στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank έχει ξεπεράσει το 5% και σύμφωνα με δημοσιεύματα φαίνεται ότι θα φθάσει το 10%. Οι τοποθετήσεις και εδώ φαίνεται να γίνονται σε τιμές κτήσης μεταξύ 0,35 και 0,38 φορές την ενσώματη καθαρή θέση. Τέλος υπάρχει και το ενδιαφέρον από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας για το 20% της Εθνικής Τράπεζας χωρίς να υπάρχει κάποιο ενδεικτικό επίπεδο τιμής. 

Όλα τα παραπάνω δεν έρχονται σε τυχαίο χρόνο. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει το ταξίδι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν μειώσει το κόστος λειτουργίας τους και βρίσκονται στην αφετηρία της αναπτυξιακής τους προσπάθειας που θα μεταφραστεί σε κερδοφορία και μερίσματα. Εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα (MREL, πλειστηριασμοί κλπ) όμως σε σχέση με αυτά που προηγηθεί από το 2015 και μετά μάλλον αφορούν το εύκολο κομμάτι της διαδρομής. 

Επομένως για έναν επενδυτή που θέλει να μπει στον χρηματοοικονομικό χώρο και να αποκτήσει τραπεζική άδεια σε μια χώρα της Ε.Ε. τώρα είναι η στιγμή. Το δυνητικό περιθώριο μέχρι να φθάσουν οι αποτιμήσεις τις ώριμες Ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να σημαίνει και διπλάσιο δυνητικό περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Η απόδοση αυτή θα μπορούσε να δικαιολογήσει απόλυτα το εγχείρημα λαμβάνοντας υπόψη το ρίσκο της χώρας και τις παραμέτρους που καθορίζουν την παρουσία των τραπεζών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Έχοντας το ΤΧΣ ποσοστά που εξασφαλίζουν έλεγχο και μάλιστα με μία μόνο συναλλαγή η διαδικασία διευκολύνεται εντυπωσιακά: Είτε με πρόσκληση σε διαγωνισμό, είτε με την εκδήλωση «αυθόρμητου» ενδιαφέροντος. Η καλύτερη διαδικασία είναι αυτή που εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό τίμημα τηρουμένων πάντα των συνθηκών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ έχουν αγοραστεί με την έκδοση κρατικού χρέους. Όσο ψηλότερα, τόσο καλύτερα λοιπόν.

Από την άλλη πλευρά η ευκαιρία της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή θα πρέπει να λάβει υπόψη της την οικονομική θέση του ενδιαφερόμενου. Η διάθεση των ποσοστών σε έναν ισχυρό οικονομικά οργανισμό θα διασφάλιζε την σταθερότητα του συστήματος αφού πλέον τα μερίδια αγοράς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους. Επίσης η ταυτότητα του νέου επενδυτή μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές.

Η αγορά μιας τράπεζας στην Ελλάδα δεν έχει το χαρακτήρα μιας κλασσικής επένδυσης όπως π.χ. θα συνέβαινε στον κλάδο μεταλλουργίας, αλλά περιέχει και ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην οικονομία.  

Οι ζυμώσεις στον τραπεζικό κλάδο έχουν ξεκινήσει και αυτό είναι ένα καλό νέο για το Χρηματιστήριο. Θα δώσει λόγους αναθεώρησης των αποτιμήσεων, λόγους δημοσιότητας και λόγους για περισσότερη δράση. Αρκεί αυτή την φορά μαζί με το καπνό να υπάρξει και φωτιά.