Οι συμφωνίες round tripping και οι φόβοι για τεχνητή διόγκωση εσόδων λόγω ΑΙ χτυπούν «καμπανάκια» σε αναλυτές και επενδυτές.
Προβληματισμός στη Wall Street για τα deals στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Shutterstock
Shutterstock
Business Insider

Προβληματισμός στη Wall Street για τα deals στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι συμφωνίες round tripping και οι φόβοι για τεχνητή διόγκωση εσόδων λόγω ΑΙ χτυπούν «καμπανάκια» σε αναλυτές και επενδυτές.

Ανησυχία εγείρουν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι αριθμοί των εσόδων των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από τις υπηρεσίες cloud, καθώς οι ειδικοί της Wall Street αναρωτιούνται αν και κατά πόσον αυτή η ανάπτυξη διογκώνεται τεχνητά, λόγω των μαζικών επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Business Insider, τόσο οι αναλυτές όσο και οι επενδυτές της αμερικανικής αγοράς εμφανίζονται προβληματισμένοι εξαιτίας του «φαινομένου των συμφωνιών round tripping».

Πότε συμβαίνει πρακτικά αυτό το φαινόμενο; Πολύ απλά, όταν μια big tech εταιρεία επενδύει σε μια AI startup και εν συνεχεία η δεύτερη αγοράζει υπηρεσίες cloud και AI από την πρώτη. Αυτές οι συμφωνίες ονομάζονται «round tripping», επειδή τα χρήματα που επενδύονται επιστρέφουν αμέσως με τη μορφή δαπανών για το cloud. Είναι σαν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να αγοράζουν την ανάπτυξη του cloud μέσω αυτών των συμφωνιών με τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Όπως εκτιμούν αναλυτές της αγοράς, οι συναλλαγές αυτού του είδους έχουν γίνει συχνές, ιδίως μετά την «έκρηξη» της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI).

Ένα πρόσφατο παράδειγμα τέτοια συναλλαγής έλαβε χώρα, όταν η Amazon Web Services επένδυσε 4 δισ. δολάρια στην Anthropic, μια AI startup. Η τελευταία, με τη σειρά της, συμφώνησε να χρησιμοποιεί την AWS ως «κύριο πάροχο υπηρεσιών cloud».

Εξάλλου, και η Google έκανε κάτι παρόμοιο, όπως και η Microsoft, όταν επένδυσε στην OpenAI. H Oracle επίσης, έγινε συνεργάτης cloud της Cohere λίγο μετά την επένδυση στην εν λόγω startup.

Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των δαπανών σε υπηρεσίες cloud έχει επιβραδυνθεί, καθώς ορισμένοι πελάτες προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα εν μέσω μιας αδύναμης οικονομίας με υψηλό πληθωρισμό. Αυτές οι δαπάνες έχουν ανακάμψει τα τελευταία τρίμηνα. Ωστόσο, εάν μέρος αυτής της ανάκαμψης οφείλεται σε συμφωνίες στρογγυλοποίησης εσόδων, τότε δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όσο φαίνονται.

Η Microsoft μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση στην προκειμένη περίπτωση. Συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός «κολοσσός» αποκάλυψε πρόσφατα ότι δεν αναγνωρίζει έσοδα από την εκπαίδευση της OpenAI στα μοντέλα GPT στην υποδομή cloud της Azure. Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις της Microsoft γύρω από την επιχείρηση AI και την ανάπτυξη του Azure είναι «συντηρητικές», σύμφωνα με τους αναλυτές.