ChatGPT Plus: Πώς λειτουργεί η νέα λειτουργία μνήμης
Shutterstock
Shutterstock

ChatGPT Plus: Πώς λειτουργεί η νέα λειτουργία μνήμης

Μετά από μήνες δοκιμών τόσο στις δωρεάν όσο και στις επί πληρωμή εκδόσεις της μνήμης του ChatGPT Plus, η OpenAI ενεργοποιεί τη λειτουργία της πλατφόρμας μόνο σε εκείνους που πληρώνουν για τη χρήση του εργαλείου, σε όλες τις περιοχές, εκτός από την Κορέα και την Ευρώπη.

Τι προσφέρει η μνήμη του Chat GPT Plus; Κατά τη διάρκεια «συνομιλιών» με το AI, το ChatGPT Plus μπορεί πλέον να θυμάται βασικά γεγονότα σχετικά με τις συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με τον χρήστη, και στη συνέχεια να εφαρμόζει αυτές τις πληροφορίες σε μελλοντικές αλληλεπιδράσεις.

Με άλλα λόγια, το ChatGPT Plus θυμάται λεπτομέρειες που θα θυμόταν ένας φίλος του χρήστη. Επίσης, ο χρήστης της εφαρμογής μπορεί να πει στο ChatGPT Plus να θυμάται κάτι ή απλά να δηλώσει γεγονότα σχετικά με τον εαυτό του, τα οποία θα θυμάται το σύστημα.

Μέχρι τώρα, έχουν χρησιμοποιηθεί εφαρμογές Gen AI που είχαν έντονη απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης. Συστήματα όπως το ChatGPT, το Gemini της Google και το CopIlot της Microsoft μπορούσαν να διεξάγουν μακροσκελείς συνομιλίες διατηρώντας σωστά το πλαίσιο. Αν, ωστόσο, ο χρήστης έληγε μια συζήτηση και ξεκινούσε μια άλλη, ήταν σαν να συναντούσε ένα εντελώς διαφορετικό άτομο που δεν γνώριζε τίποτα για εκείνον ή για τη συζήτηση που είχε πριν από τρία λεπτά.

Σε αντίθεση με την ανθρώπινη μνήμη, η οποία μπορεί να θυμάται κάποια πράγματα για πάντα, αλλά να ξεχνά εύκολα άλλα, η μνήμη του ChatGPT Plus βρίσκεται υπό τον έλεγχο του χρήστη.

Σύμφωνα με το Tech Radar, χρησιμοποιώντας το ChatGPT Plus, ο χρήστης μπορεί να χτίσει τη μνήμη του, λέγοντάς του πράγματα για τον εαυτό του που θέλει να θυμάται.

Το ChatGPT θα λάβει επίσης αυτά τα στοιχεία και θα τα συνδυάσει με μελλοντικές ερωτήσεις, γεγονός που θα μπορούσε να συντομεύσει τη συνομιλία του με τον χρήστη και να κάνει τα αποτελέσματα πιο ακριβή και χρήσιμα.

Η μνήμη είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή αλλά μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Ο αρθρογράφος δίνει ένα παράδειγμα: «Για να δείτε όλες τις μνήμες του ChatGPT Plus, επιλέγετε το κουμπί Διαχείριση, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από την περιγραφή και τον διακόπτη μνήμης. Αρχικά, παρόλο που είπα στο ChatGPT Plus να θυμάται πράγματα για μένα, το πλαίσιο μνήμης μου παρέμεινε άδειο. Αν είχα βρει κάποια εκεί μέσα, μπορούσα να τα διαγράψω όλα ή να επιλέξω μόνο αυτά που ήθελα να αφαιρέσω.

«Ωστόσο, όταν είπα στο ChatGPT «Αγαπώ πολύ τα φυτά εσωτερικού χώρου», είδα μια μικρή σημείωση να εμφανίζεται ακριβώς πάνω από την απάντησή του που έλεγε: «Η μνήμη ενημερώθηκε». Όταν το επέλεξα, εμφανίστηκε από κάτω η μνήμη, «Αγαπάει τα φυτά εσωτερικού χώρου», και ακριβώς από κάτω, ένας σύνδεσμος για τη Διαχείριση των μνημών», γράφει ο συντάκτης.

«Αργότερα, όταν ρώτησα το ChatGPT Plus πώς θα μπορούσα να ζωντανέψω το σπίτι μου, μου απάντησε, εν μέρει: «Η προσθήκη μερικών φυτών εσωτερικού χώρου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ζωντανέψετε το σπίτι σας! Δεν ομορφαίνουν μόνο τον χώρο, αλλά βελτιώνουν και την ποιότητα του αέρα και μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας. Εφόσον αγαπάτε τα φυτά εσωτερικού χώρου, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να διαφοροποιήσετε τα είδη που έχετε....».

Ενώ μπορείτε να απενεργοποιήσετε τις Μνήμες, ίσως σας αρέσει η μέση επιλογή, η οποία χρησιμοποιεί τη νέα «Προσωρινή συνομιλία» για να εισαγάγει βραχυπρόθεσμη «αμνησία» στο σύστημα.

Πηγή: Tech Radar