Το πυραυλικό μήνυμα του Ισραήλ, η επιχείρηση στη Ράφα και η επόμενη μέρα στη Μ. Ανατολή
AP Photo / Ariel Schalit
AP Photo / Ariel Schalit
Α. Δεσποτόπουλος, Λ. Καμπουρίδης, Λ. Τζούμης

Το πυραυλικό μήνυμα του Ισραήλ, η επιχείρηση στη Ράφα και η επόμενη μέρα στη Μ. Ανατολή

Η αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν ήταν στοχευμένη, ενώ οι δύο χώρες φαίνεται πως δεν επιθυμούν κλιμάκωση. Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση στη Ράφα θα επιταχυνθεί όπως και η σύγκρουση του Ισραήλ με Χαμάς, Χεζμπολάχ και Χούθι. Το χτύπημα του Ισραήλ και την επόμενη μέρα αναλύουν στο Liberal και τον Νικόλα Ταμπακόπουλο, οι Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Λάζαρος Καμπουρίδης και Λάμπρος Τζούμης. 

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος

«Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι έχουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας των ΗΠΑ με το Ιράν και το Ισραήλ. Φαίνεται ότι οι δίαυλοι αυτοί βοήθησαν από το να οδηγηθούμε στα χειρότερα. Δηλαδή, υπήρχε ο φόβος η περιφερειακή πυρκαγιά να μετατραπεί σε παγκόσμιο ολοκαύτωμα. Το πιο πιθανό σενάριο πλέον είναι το ενδιαφέρον να στραφεί εκ νέου στη Λωρίδα της Γάζας και στη Ράφα.

Το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη επίσημα για το πυραυλικό χτύπημα στο Ιράν, θα μπορεί να επαίρεται άτυπα ότι απάντησε στην επίθεση του Ιράν, ενώ το Ιράν θα μπορεί να αναφέρει ότι επίσημα δεν δέχθηκε πλήγμα από το Ισραήλ.

Όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε μια αποκλιμάκωση της κρίσης, νομίζω όμως πως η ένταση με την Χεζμπολάχ θα παραμείνει. Επιστρέφουμε δηλαδή στην κατάσταση που επικρατούσε προ του ιρανικού χτυπήματος».

Λάζαρος Καμπουρίδης, αντιστράτηγος ε.α,  συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreigner Affairs»

«Η αντίδραση του Ισραήλ απέναντι στη μαζική αεροπορική επίθεση με πυραύλους και drones του Ιράν φαίνεται ότι βασίζεται σε ένα αναλογικό τρόπο.

Δηλαδή το Ισραήλ επέλεξε την προσβολή στόχων εκτός της εδαφικής επικράτειας του Ιράν, δηλαδή στη Συρία και στο Λίβανο, όμως το κύριο χτύπημα στην αεροπορική βάση του Ιράν ήταν η απάντηση του Ισραήλ ότι μπορεί να πλήξει και αυτό με την ίδια ευκολία στρατηγικούς στόχους εντός ιρανικής επικράτειας.

Με αυτόν τον τρόπο δείχνει το Ισραήλ ότι δεν θέλει την κλιμάκωση, αλλά παράλληλα δεν άφησε αναπάντητο το χτύπημα του Ιράν εντός της ισραηλινής επικράτειας την προηγούμενη εβδομάδα. Τέλος, κερδισμένο από την αντιπαράθεση με το Ιράν φαίνεται ότι είναι το Ισραήλ, αφού εξασφαλίζει την έγκριση από τις ΗΠΑ και τη Δύση για επιχείρηση στη Ράφα, κάτι που το προηγούμενο διάστημα έφερνε αντιδράσεις».

Λάμπρος Τζούμης, Αντιστράτηγος ε.α.

«Το Ισραήλ μέσω της επίθεσης στο Ιράν έστειλε ένα σαφές μήνυμα, πως μπορεί να πλήξει στόχους στη χώρα. Μέσω του χτυπήματος ο πύραυλος πέρασε από τη Συρία, το Ιράκ και κατέληξε στο ηπειρωτικό Ιράν. Πρόκειται για μία απάντηση στην επίθεση του Ιράν που σχεδιάστηκε για να προειδοποιήσει το Ιράν για το μέλλον.

Το Ισραήλ μας έχει συνηθίσει σε δυσανάλογα χτυπήματα όταν δεχόταν επίθεση. Τώρα παρατηρούμε πως οι δύο πλευρές θέλουν να υποβαθμίσουν το πλήγμα και το Ιράν λέει πως δεν θα απαντήσει. Δηλαδή, δεν έχει διάθεση να κλιμακώσει. Το ίδιο ισχύει και με το Ισραήλ, οπότε πιστεύω ότι οδεύουμε προς αποκλιμάκωση. Εκτός αν το Ισραήλ συνεχίσει και με άλλο πλήγμα, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται.

Η επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή πιστεύω πως θα φέρει επιτάχυνση των επιχειρήσεων στη Ράφα με μεγαλύτερη ένταση, αποφυγή ευθείας σύγκρουσης Ιράν- Ισραήλ και κλιμάκωση με περιφερειακούς παίκτες όπως η Χαμάς, οι Χούθι και η Χεζμπολάχ».

Διαβάστε Περισσότερα