Δίχως φρένο η πορεία των τιμών στο κέντρο της Αθήνας
Shutterstock
Shutterstock

Δίχως φρένο η πορεία των τιμών στο κέντρο της Αθήνας

Ξέφρενη μοιάζει η ανοδική πορεία των τιμών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας λόγω της έλλειψης αποθέματος και των πολύ καλών επιδόσεων των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων που τροφοδοτούν την ανισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση. Έτσι, ανακαινισμένα ακίνητα παλαιότητας, που βρίσκονται σε καλή τοποθεσία, πωλούνται ακόμη και προς 2.500 ή 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δεδομένου ότι ορισμένοι από τους παράγοντες που καθορίζουν την υπεραξία μιας ιδιοκτησίας περιλαμβάνουν εκτός από την τοποθεσία, τη γειτνίαση με μέσα σταθερής τροχιάς, την εγγύτητα με το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και με πολιτιστικούς - αρχαιολογικούς χώρους, οι πωλητές τους έχουν αυξήσει τις τιμές που ζητούν. Την άνοδο των ζητούμενων τιμών τροφοδοτεί η τεράστια ζήτηση διαμερισμάτων από Έλληνες, αλλά και από ξένους είτε τουρίστες είτε μόνιμους κατοίκους.

Το ανοδικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί λόγω και των αυξημένων πωλήσεων που σχετίζονται με τη χρυσή βίζα. Δεν είναι μόνο λόγω του ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ως προς την ελκυστικότητα των προγραμμάτων χορήγησης άδειας παραμονής έναντι επένδυση, στην κατάταξη της πολυεθνικής συμβουλευτικής εταιρίας Henley & Partners, γεγονός που λειτουργεί ως ανεκτίμητης αξίας παγκόσμια διαφήμιση για τα ελληνικά ακίνητα. Αλλά και επειδή σε λιγότερο από ενάμιση μήνα λήγει το μεταβατικό καθεστώς για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στη Χρυσή Βίζα.

Ως γνωστόν, στις βόρειες, κεντρικές και νότιες συνοικίες της Αθήνας, την πόλη της Θεσσαλονίκης, τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης, από την 1η Ιανουαρίου το ελάχιστο όριο επένδυσης για την εξασφάλιση Χρυσής Βίζας, έχει αυξηθεί σε 500.000 ευρώ από 250.000. ευρώ. Παράλληλα, προαπαιτούμενο είναι να πραγματοποιηθεί επένδυση σε ένα μόνο ακίνητο. 

Αντίθετα, στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας ένας επενδυτής μπορεί να αγοράσει ένα ή περισσότερα ακίνητα με συνολική αξία 250.000 ευρώ και άνω. Εάν όμως, στις περιοχής υψηλής ζήτησης -όπου το όριο διπλασιάζεται- οι επενδυτές καταθέσουν προκαταβολή 10% επί της τιμής του ακινήτου πριν από τις 30 Απριλίου 2023, τότε έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αντίστοιχα, μπορούν να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα μετά την προθεσμία της 30ης Απριλίου. Αυτό λοιπόν, το μεταβατικό καθεστώς σε συνδυασμό και με το “άνοιγμα” της Κίνας εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ένα “σάρωμα” της ελληνικής αγοράς για ευκαιρίες. Άλλωστε, όπως εξηγούν μεσίτες, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τιμές στο ελληνικό real estate ακόμη και μετά το διπλασιασμό του κατώτατου ορίου επένδυσης παραμένουν από τις χαμηλότερες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Έτσι, ο αριθμός των αδειών «χρυσής βίζας» σχεδόν διπλασιάστηκε το 2022, συγκριτικά με το 2021, σε 2.767, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης Ασύλου και Μετανάστευσης. Οι Κινέζοι επενδυτές κρατούν τα σκήπτρα των αιτήσεων, ενώ αυξάνονται και πληθύνονται οι Αμερικανοί επενδυτές.

Σύμφωνα με έρευνα της Aston, οι αιτήσεις που έγιναν από εύπορους Αμερικανούς μόνο το 2021 εκτοξεύθηκαν κατά 740%, μέγεθος που καθιστά την Ελλάδα τρίτη προτιμότερη χώρα από τους   Αμερικανούς, μετά την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Πορτογαλία αποτελούσε για αρκετά χρόνια την πρώτη επιλογή για τους πλούσιους Αμερικανούς λόγω του εύκρατου κλίματος, της καλής ποιότητας ζωής και της πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η απόφαση της χώρας να θέσει τέλος στο πρόγραμμα χρυσής βίζας έχει στρέψει τους Αμερικανούς στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να πάρει τη θέση της Πορτογαλίας και αυτό εκτιμάται ότι θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την ελληνική αγορά ακινήτων.