Σημαντικά κεφάλαια προσελκύουν ορισμένες κατηγορίες ακινήτων που μέχρι πριν από λίγα χρόνια παρέμεναν κάτω από το ραντάρ των επενδυτών καθώς θεωρούνταν όχι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Πρόκειται για υποσχόμενα «χαρτιά» του real estate, όπως θα αποκαλούνταν στη χρηματιστηριακή «αργκό», επειδή διαθέτουν σημαντικές προοπτικές για υπεραξίες.
Λόγω λοιπόν, της πανδημίας και της κυριαρχίας της τεχνολογίας, οι επενδυτές δεν αναζητούν μόνο ακίνητα που βρίσκονται σε καλή τοποθεσία, αλλά και assets που ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Κι αυτές σχετίζονται με την ανάγκη για προσιτή στέγη νέων που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, τη ζήτηση για αποθήκες ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση και έγκαιρη διανομή των προϊόντων και την ανάγκη για νέες σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές.
Έτσι, το 2023 και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν αναμένεται να ενταθούν οι επενδύσεις σε αποθήκες. Κι αυτό λόγω της κυριαρχίας του ηλεκτρονικού εμπορίου που απαιτεί αποθήκες σε αστικά κέντρα ώστε να εξασφαλίζεται η βέβαιη παράδοση των προϊόντων στο τελευταίο μίλι. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Geoaxis, το πρόβλημα της αγοράς είναι ότι δεν υπάρχει προϊόν για ενοικίαση καθώς οι νεόδμητες αποθήκες είτε κατασκευάστηκαν από τους ίδιους τους χρήστες τους, είτε τα συμβόλαια για τη μίσθωση τους κλείστηκαν πριν ακόμη ολοκληρωθεί το έργο.
Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης, σήμερα μια νεόδμητη αποθήκη σε κομβικό σημείο μπορεί να καταγράψει μηνιαίο μίσθωμα μεγαλύτερο των 5,25 ευρώ/τ.μ. Το γεγονός αυτό, δηλαδή οι καλές αποτιμήσεις, εκτιμάται ότι θα εντείνει τις επενδύσεις σε σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους, με μία από τις μεγαλύτερες που θα «ωριμάσει» φέτος να αφορά το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο των Goldair και ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.
Στην ομάδα της «νέας γενιάς» επενδύσεων ανήκουν οι φοιτητικές κατοικίες στις οποίες στρέφονται ολοένα και περισσότεροι developers. Ένας μεγάλος αριθμός πολυεθνικών (π.χ. Telerformance, Webhelp) έχει επιλέξει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ως περιοχές δραστηριοποίησης με αποτέλεσμα να διαθέτουν αυξημένες ανάγκες στέγασης του προσωπικού τους. Έτσι, αναζητούν να νοικιάσουν serviced κτίρια κατοικιών κατάλληλα για τη διαμονή των υπαλλήλων τους.
Η Premia, τέλη του 2021, ολοκλήρωσε την εξαγορά αυτοτελούς ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) στον Πειραιά που είναι συνολικής επιφάνειας 3.600 τ.μ. και αποτελείται από 58 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα που διατίθενται, μέχρι το 2023, στην εταιρεία Teleperformance Hellas. Η εταιρία έχει τοποθετηθεί και σε φοιτητικές κατοικίες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Μία από τις τελευταίες τέτοιου είδους επενδύσεις περιλαμβάνει την αγορά κτιρίου στην καρδιά της Ξάνθης που θα ανακατασκευαστεί σε φοιτητικές κατοικίες.
Επίσης, η Dimand δρομολογεί την κατασκευή δύο ακόμη κτίρια serviced apartments στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, ενώ η Prodea παραμένει πιστή στις επενδύσεις σε φοιτητικές κατοικίες. Όπως έχει αναφέρει σε μελέτη της η Savills, οι φοιτητικές κατοικίες ενδείκνυνται προκειμένου οι επενδυτές να διαφοροποιήσουν το μίγμα των χαρτοφυλακίων τους σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.
Τη «βεντάλια» των εναλλακτικών επενδύσεων συμπληρώνουν τα data centers που αποτελούν, μεν, υπερσύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, συνιστούν, δε, επένδυση στο real estate με την επιλογή της τοποθεσίας να είναι κομβικής σημασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Microsoft, η Google, η Amazon Web Services, η Digital Realty και η Lancom δρομολογούν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στον τομέα των κέντρων δεδομένων.
Τα data centers φιλοξενούν, ως γνωστόν, τα δεδομένα και την πληροφορία που διακινείται μέσω του Διαδικτύου. Ως αποτέλεσμα, η αύξηση των data centers είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τις επενδύσεις για την ανάπτυξη υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του Ίντερνετ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας ακινήτων Savills, το 98% της παγκόσμιας κίνησης του Διαδικτύου διέρχεται μέσω των περίπου 430 ενεργών υποβρύχιων δικτύων σε όλο τον κόσμο που εκτείνονται σε 1,35 εκατ. χιλιόμετρα.