Από τη χρυσή εποχή στην περίοδο των ισχνών αγελάδων
Shutterstock
Shutterstock

Από τη χρυσή εποχή στην περίοδο των ισχνών αγελάδων

Η αγορά εξοχικής χειμερινής κατοικίας είχε γνωρίζει δίχως προηγούμενο άνοδο το διάστημα 2005-2008, λόγω και των δανείων που έδιναν, τότε, οι τράπεζες. Ακολούθησε μία δεκαετία κατά την οποία η συγκεκριμένη αγορά μπήκε στον «πάγο», εισήλθε σε τροχιά ανάκαμψης το διάστημα 2018-2019 και κατόπιν οι αξίες άρχισαν να σταθεροποιούνται και, πλέον, να υποχωρούν. 

Η αγορά εξοχικής χειμερινής κατοικίας είχε γνωρίσει δίχως προηγούμενο άνοδο το διάστημα 2005-2008, λόγω και των δανείων που έδιναν, τότε, οι τράπεζες. Ακολούθησε μία δεκαετία κατά την οποία η συγκεκριμένη αγορά μπήκε στον «πάγο», εισήλθε σε τροχιά ανάκαμψης το διάστημα 2018-2019 και κατόπιν οι αξίες άρχισαν να σταθεροποιούνται και, πλέον, να υποχωρούν. 

Δίχως αμφισβήτηση αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός σε αντίθεση με την ισχυρή ζήτηση για εξοχικές κατοικίες, τα ακίνητα σε ορεινούς και χειμερινούς προορισμούς δεν είναι τόσο δημοφιλή. Αυτό επιβεβαιώνει και η έρευνα της Geoaxis που σημειώνει ότι το νέο ρεκόρ του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι και οι υψηλές πληρότητες σε όλους τους προορισμούς δεν έχουν τροφοδοτήσει την άνοδο της ζήτησης και των αξιών σε χειμερινή δεύτερη κατοικία. Αποτέλεσμα; Σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα αξιών του 2008 οι αξίες εξακολουθούν να καταγράφονται μειωμένες περίπου στο 56%.  

Σύμφωνα με την ανάλυση της Geoaxis, η αγορά χειμερινής εξοχικής κατοικίας, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την αγορά θερινής εξοχικής κατοικίας, αποτελεί επιμέρους παράγωγο και όχι διαμορφωτή της συνολικής εικόνας της αγοράς ακινήτων.

Ως παράγωγο δηλαδή, ακολουθεί τις βασικές κατευθύνσεις της αγοράς με σημαντική διαφορά φάσης, η οποία προσδιορίζεται χρονικά σε 2-3 έτη. Ως εκ τούτου, μόνο μετά την καταγραφή πραγματικής και βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αφού παγιοποιηθεί η αύξηση στις αξίες άλλων τύπων ακινήτων όπως για παράδειγμα στα γραφεία και στα καταστήματα, η συγκεκριμένη αγορά θα σημειώσει σημαντική επανάκαμψη αξιών.  

Ο χάρτης των τιμών 

Σύμφωνα με την έρευνα, καταγράφεται μικρή αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών μόνο για την Αράχωβα Βοιωτίας της τάξεως του 5%, μείωση για τον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας και τα Τρίκαλα Κορινθίας μέσης τάξης του 6%, ενώ σταθερό παρέμεινε το Καρπενήσι. 

Αναλυτικότερα, στην Αράχωβα από 1.488 ευρώ/τ.μ. το 2021 η ζητούμενη τιμή κυμαίνεται σήμερα στα 1.558 ευρώ/ τ.μ. (5%), στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας από 1.103 ευρώ/τ.μ. το 2021 στα 1.050 ευρώ /τ.μ. (-5%), στο Καρπενήσι από 990 ευρώ /τ.μ. το 2021 στα 992 ευρώ /τ.μ. (0%) και στα Τρίκαλα Κορινθίας από 1.182 ευρώ / τ.μ. το 2021 στα 1.095 ευρώ /τ.μ. (-7%). 

Από τις τέσσερις περιοχές που αναλύει η Geoaxis, τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει ο Άγιος Αθανάσιος όπου από 3.301 ευρώ /τ.μ. το 2008 η αξία κυμαίνεται σήμερα στα 1.050 ευρώ / τ.μ. (-68%) και ακολουθούν, το Καρπενήσι από 2.308 ευρώ /τ.μ. το 2008 σήμερα στα 992 ευρώ /τ.μ. (-57%), τα Τρίκαλα Κορινθίας από 2.250 ευρώ /τ.μ. το 2008 σήμερα στα 1.095 ευρώ /τ.μ. (-51%) και τέλος η Αράχωβα από 3.000 ευρώ /τ.μ. το 2008 σήμερα στα 1.558 ευρώ /τ.μ. (-48%). 

Η παγκόσμια οικονομική κρίση 2008-2017 έπληξε εντονότερα την αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών από κάθε άλλη κατηγορία ακινήτων. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ οι τιμές έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό σε σχέση με την αρχή της κρίσης (2008) και χιλιάδες σπίτια παραμένουν αδιάθετα, η ζήτηση εξακολουθεί και καταγράφεται έως εξαιρετικά ήπια.

Παρά την πρόσκαιρη αύξηση στις τιμές τα τελευταία χρόνια (2018/2019), αρκετοί κατασκευαστές που επένδυσαν δανειζόμενοι στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών με συνολικό κόστος κατασκευής και αγοράς γης πάνω από 1.500 euro/τμ εξα- κολουθούν να βρίσκονται πλήρως εγκλωβισμένοι, αφού ούτε η πώληση κάtω από το κόστος δείχνει να ενεργοποιεί την ζήτηση.

Ως προς την επιφάνεια, το διάμεσο μέγεθος της εξοχικής κατοικίας μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, που διατίθεται μέσω αγγελιών διαμορφώνεται σήμερα στα 139 τ.μ. Η διάμεση επιφάνεια είναι εξαιρετικά μεγάλη και αποτυπώνει την επικρατούσα τάση για υπερβολή. Οι μεγαλύτερες επιφάνειες καταγράφονται στην Αράχωβα στα 225 τ.μ, λόγω της πληθώρας νέων μεζονετών στο Λιβάδι, και οι μικρότερες στα Τρίκαλα Κορινθίας στα 120 τ.μ., λόγω των παλαιότερων και πιο τυπικών κτισμάτων που προσφέρονται.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Λιβάδι της Αράχωβας όπου μετά το κατασκευαστικό «αμόκ» -σε σημείο που μεζονέτες κτίστηκαν σχεδόν και μέσα στη λίμνη- δεκάδες συγκροτήματα παραμένουν ολοκληρωμένα δίχως καμία προοπτική άμεσης διάθεσης.

Η διάμεση ηλικία εξοχικής κατοικίας που διατίθεται μέσω αγγελιών διαμορφώνεται σήμερα στα 18,5 χρόνια. Μεγαλύτερη ηλικία κατασκευών καταγράφεται στο Καρπενήσι με 27 χρόνια και η μικρότερη στην Αράχωβα με δέκα έτη.