Τζάμπα πληρώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού;

Τζάμπα πληρώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού;

Δεν είναι και προς θάνατον να γράφει κάποιος, έστω και κρατική βάση δεδομένων, πως ο Σεφέρης γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου ή [sic] στις 13 Μαρτίου, παρότι φαίνεται σαν να γεννήθηκε δύο φορές μέσα σε 13 μέρες. Ούτε και το να αποκτά, μετά θάνατον, έναν αδερφό Μανώλη ο Γιάννης Ρίτσος (τον αδερφό του έλεγαν Μίμη, και σίγουρα δεν ξαναβαφτίστηκε ο έρημος, αφού πέθανε πολύ νέος). Δεν αλλάζουν και πολλά αν ο Οδυσσέας Ελύτης διέκοψε τις σπουδές του γιατί πρωτίστως δεν τις αγαπούσε και όχι, καλά και σώνει, για να υπηρετήσει τη θητεία του. Και δεν θα δοθεί μεγάλη σημασία αν η Διδώ Σωτηρίου έφυγε από τη Σμύρνη πριν από την καταστροφή ή μετά, παρότι έχει νόημα η σωστή πληροφορία.

Αν όμως τα άπειρα, δυστυχώς, λάθη στα βιογραφικά της κρατικής Bιβλιονέτ, αυτής που υπάγεται στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού επισημανθούν γραπτώς, όπως έκανε το Liberal.gr προ δύο εβδομάδων, κανονικά, πρέπει να αλλάξουν. Αυθωρεί και παραχρήμα, αν με εννοείτε, και όχι στη Δευτέρα Παρουσία. Ε, λοιπόν, όλα έμειναν ως έχουν. Δεν ίδρωσε κανένα αυτάκι, κανενός. Ούτε του συντάκτη/ των συντακτών των βιογραφικών, ούτε των επιμελητών, ούτε του υπεύθυνου της Βιβλιονέτ, ούτε του Ελληνικού Κέντρου Πολιτισμού. Ούτε καν του υφυπουργού και αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκη.

Ναι, αλλά οι υπεύθυνοι για αυτά τα ελλιπή ή με λάθη βιογραφικά πληρώθηκαν από κρατικό χρήμα, δηλαδή των φορολογούμενων πολιτών, για να κάνουν στραβά τη δουλειά τους. Άγνωστο πόσο καιρό τώρα, οι ενδιαφερόμενοι, και, πάντως οι μαθητές και οι φοιτητές, διαβάζουν και αντιγράφουν βιογραφικά με λάθη.

Είναι τόσο ευχαριστημένοι οι αρμόδιοι που δεν ασχολούνται με το τι γράφεται για τα προϊόντα που προσφέρουν; Δεν θα ήθελα να το πιστέψω. Όμως, 15 μέρες είναι μακρύ χρονικό διάστημα αρκετό για να γίνουν οι διορθώσεις που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι συντάκτες. Έστω μία διόρθωση, για να δούμε πως κάτι κινείται.

Προσωπικά στη θέση τους θα έβαζα ομάδα ειδικών να ελέγξει και να διορθώσει τα πάντα. Να τα φέρει στο επίπεδο πληροφοριών που δίνει κάθε κρατική ιστοσελίδα. Θα ζητούσα και συγγνώμη, μάλιστα, για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος χωρίς προσοχή. Το αυτονόητο, για μια φορά ακόμη.

Η πολιτεία θα πρέπει να έχει καλύτερες λύσεις από τις ιδιωτικές. Να παρεμβαίνει αμέσως και να δρα βάσει ενός σχεδίου. Μέχρι στιγμής δεν είδαμε κάτι ανάλογο. Δεν είδαμε να ιδρώνει κανενός το ους, για να το πω κομψά. Ανησυχία μηδέν, αντίδραση μηδέν. Τι θα γίνει τώρα; Θα γράφουμε τζάμπα για όσους τζάμπα πληρώθηκαν; Θα μάθουμε ποτέ ονόματα υπευθύνων σε κάθε στάδιο; Ή θα κρυφτούν όλα στην απέραντη χειμερία νάρκη του δημοσίου, όπου δεν υπάρχουν υπεύθυνοι, δεν υπάρχουν αλλαγές, δεν γίνεται τίποτα;

Η Βιβλιονέτ είναι εργαλείο σημαντικό και απαραίτητο στον κόσμο του βιβλίου. Αμέτρητες οι διαμαρτυρίες -και σωστά- όταν δεν λειτουργούσε. Ουδείς έλεγξε, όμως, αν λειτουργεί και σωστά. Εκδότες, συγγραφείς, μελετητές, δεν βρέθηκε ένας έστω να παρατηρήσει τα προβλήματα. Αν θεωρούν πως δεν τους αφορούν ή πως δεν είναι σοβαρά, απατώνται. Ας γίνει, επιτέλους και μία διαμαρτυρία για την ποιότητα. Πρωτότυπο θα ήταν!