Στην Ακαδημία Πλάτωνος το πρώτο «πράσινο» μουσείο της χώρας (pics)

Στην Ακαδημία Πλάτωνος το πρώτο «πράσινο» μουσείο της χώρας (pics)

Περισσότερες από 300.000 αρχαιότητες που επί του παρόντος προστατεύονται στις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών θα στεγαστούν και θα αναδειχθούν στο νέο Μουσείο της πόλης της Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος· πρόκειται για το πρώτο «πράσινο» μουσείο της χώρας, τα σχέδια του οποίου παρουσιάστηκαν την Τρίτη 14 Μαρτίου, σε κοινή εκδήλωση στην οποία παρέστησαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Βάσει των αρχιτεκτονικών σχεδίων, το νέο Μουσείο θα είναι πλήρως ενταγμένο –σε απόλυτη αρμονία– με τη ζωή μίας από τις πιο εμβληματικές γειτονιές της πόλης.

Τα σχέδια βάσει των οποίων θα οικοδομηθεί φέρουν την «πατρότητα» του αρχ. μηχανικού, Γεώργιου Τσολάκη, ο οποίος και είχε λάβει το πρώτο βραβείο σε ανοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Αύγουστο από τον Δήμο Αθηναίων μέσω της Εταιρείας “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.” σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τα σχέδιά του επιλέχθηκαν σε σύνολο 16 αρχιτεκτονικών προτάσεων που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό, και οι οποίες θα παρουσιαστούν στο κοινό, σε ανοικτή έκθεση, έως την Κυριακή 19 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων.

Το νέο Μουσείο της πόλης των Αθηνών

Φωτορεαλιστική απεικόνιση της βραβευμένης μελέτης. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Βιοκλιματικό και μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος θα είναι το κτίριο (έκτασης 14.362 τ.μ.) του νέου Μουσείου της πόλης των Αθηνών, προσφέροντας απρόσκοπτη πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία.

Στους χώρους του θα φιλοξενούνται μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές του μετρό που σήμερα βρίσκονται ακόμη και σε κοντέινερ. Πρόκειται για μοναδικά αντικείμενα που θα «βγουν στο φως» και να αναδειχθούν μέσα στις ιδανικές συνθήκες ενός σύγχρονου Μουσείου.

Ενώ, η ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου και του Άλσους θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς συνθέτουν έναν υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής στα δυτικά της Αθήνας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Ακαδημία Πλάτωνος θεωρήθηκε κατάλληλος χώρος για την ανέγερση του Μουσείου, ως ένας τόπος πνευματικής ακτινοβολίας, στον οποίο από τη δεκαετία του ‘30 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες απαλλοτριώσεις από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Αριστόφρoνα και το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος).

Φωτορεαλιστική απεικόνιση της βραβευμένης μελέτης. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Στόχος δε, είναι το νέο Μουσείο και ο ευρύτερος χώρος να αποτελέσει διεθνή πόλο ανάπτυξης επιστημονικών, καλλιτεχνικών και ευρύτερα πολιτιστικών δράσεων, προβάλλοντας τον διαχρονικό μητροπολιτικό ρόλο της Αθήνας, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Το νέο Μουσείο ανοίγει, επίσης, την «αγκαλιά» του στην πόλη. «Μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το Μουσείο, να περπατήσει στο πάρκο, να παίξει στο γήπεδο να κάνει πικ-νικ και όλα αυτά μαζί. Γιατί δε θέλουμε μουσεία - οχυρά, δε θέλουμε μουσεία περίκλειστα. Θέλουμε μουσεία και παρεμβάσεις που να είναι συμμετοχικές, ανοιχτές», ανέφερε σε δήλωσή της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Εντάσσεται (σ.σ το νέο Μουσείο της πόλης των Αθηνών) στο πρωτοποριακό εγχείρημα στην Ακαδημία Πλάτωνος που αφορά στις αρχαιολογικές ανασκαφές για την αποκάλυψη ενός ανεκτίμητου μέρους της ιστορίας, τη δημιουργία ενός πάρκου του μέλλοντος με βάση τον νέο βιοκλιματικό σχεδιασμό, αλλά και τη δημιουργία ενός σύγχρονου, πράσινου Μουσείου της πόλης των Αθηνών.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση της βραβευμένης μελέτη. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

«Οι δύο σημαντικές παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε στην Αθήνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στην Ακαδημία Πλάτωνος και η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου επί της οδού Πατησίων, είναι εκείνες που θα ανατρέψουν την πολιτιστική -και όχι μόνο- φυσιογνωμία της Αθήνας, το αναπτυξιακό αποτύπωμα των επιμέρους περιοχών, αλλά εν τέλει και της ίδιας της πρωτεύουσας», τόνισε η Λίνα Μενδώνη.

Κεντρική φωτογραφία: Φωτορεαλιστική απεικόνιση της βραβευμένης μελέτης. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Διαβάστε ακόμη: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Η πρόταση για την επέκταση και αναβάθμισή του (pics)