Με έκθεση για τη Μήδεια επαναλειτουργεί ο εκθεσιακός χώρος της Αρχαίας Επιδαύρου
Φωτορεαλιστικά προσχέδια της σχεδιαζόμενης έκθεσης © Ε. Κουτσουδάκη  Δ. Φαρίδου. Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Φωτορεαλιστικά προσχέδια της σχεδιαζόμενης έκθεσης © Ε. Κουτσουδάκη  Δ. Φαρίδου. Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Με έκθεση για τη Μήδεια επαναλειτουργεί ο εκθεσιακός χώρος της Αρχαίας Επιδαύρου

Οι μεταμορφώσεις της Μήδειας σε παραστάσεις στο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου ήδη από τη δεκαετία του 1950 είναι το θέμα της περιοδικής έκθεσης «Η Μήδεια στην Επίδαυρο» με την οποία επαναλειτουργεί ο εκθεσιακός χώρος του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, που αποδίδεται μετά από πολλά χρόνια στο κοινό χάρη σε πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η επαναλειτουργία του χώρου συμπίπτει με τα 70 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ, η δε έκθεση πραγματοποιείται με έναυσμα την παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης του Φρανκ Κάστορφ (21/7) αλλά και την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, που ως Μήδεια του Κερουμπίνι το 1961 στο Αρχαίο Θέατρο, άφησε εποχή.

Η έκθεση

Μοναδικής αξίας τεκμήρια από την αρχειακή συλλογή του Φεστιβάλ, αλλά και των υπόλοιπων πολιτιστικών οργανισμών και θιάσων που έχουν ανεβάσει «Μήδεια» από το '56 μέχρι σήμερα παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση, προσφέροντας μια μοναδική αναδρομή στις μορφές του θρυλικού προσώπου της Μήδειας και ταυτόχρονα ένα ταξίδι στην ιστορία του θεάτρου.

Διαφημιστικό φυλλάδιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τις «δυο εμφανίσεις» της Κάλλας στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. © Αρχείο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος από τις 7 Ιουλίου (εγκαίνια) έως τις 26 Αυγούστου, και ανοικτός στο κοινό καθ' όλη τη διάρκεια των παραστάσεων στο αργολικό θέατρο. Όσο για τον χώρο, πρόκειται για το κτίριο που σχεδίασε ο Άρης Κωνσταντινίδης. 

«Η διαδρομή που σας παρουσιάζουμε αποτελεί έναν φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους του Θεάτρου που άφησαν το ίχνος τους στην ορχήστρα της Επιδαύρου. Ταυτόχρονα, οι είκοσι σταθμοί, με τα στοιχεία τους, συνθέτουν ένα ψηφιδωτό της σύγχρονης ιστορίας του Θεάτρου μας, καθώς με ευγλωττία αποκαλύπτουν αισθητικές τάσεις και ρεύματα, ολόκληρες ''σχολές''. 

Mε την έκθεση αυτή αποδίδουμε στο κοινό έναν χώρο που παρέμεινε κλειστός επί πολλά έτη και ευχόμαστε, από εδώ και στο εξής, να αποτελέσει ένα ζωντανό φεστιβαλικό κύτταρο που θα συνομιλεί δημιουργικά με τις παραστάσεις εντός του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, φιλοξενώντας ποικίλες δράσεις» αναφέρει στο σημείωμά της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία είχε τη σύλληψη και τη γενική εποπτεία του εγχειρήματος.

Την επιμέλεια της έκθεσης και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της η Ερατώ Κουτσουδάκη, την επιστημονική επίβλεψη ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Μιχαλόπουλος και την έρευνα-τεκμηρίωση η θεατρολόγος Κωνσταντίνα Νικολοπούλου.

«Μήδεια», Πήτερ Στάιν, 2005. Φωτ.: Αττική Πολιτιστική Εταιρεία. Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

* Η έκθεση θα λειτουργεί από 7 Ιουλίου ως 26 Αυγούστου, τις ημέρες που παρουσιάζονται παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Παρασκευή & Σάββατο) από τις 18:00 έως 01:00. Η είσοδος είναι δωρεάν. 

Κεντρική φωτ.: Φωτορεαλιστικά προσχέδια της σχεδιαζόμενης έκθεσης © Ε. Κουτσουδάκη  Δ. Φαρίδου. Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Διαβάστε ακόμη:

Η Μήδεια «επιστρέφει» στην Επίδαυρο