Η Μήδεια «επιστρέφει» στην Επίδαυρο
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου @ Μιχάλης Κλουκίνας. Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου @ Μιχάλης Κλουκίνας. Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Η Μήδεια «επιστρέφει» στην Επίδαυρο

Η «Μήδεια» ήταν η παραγωγή με την οποία η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινίασε τις εορταστικές της δράσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Η παραγωγή «Μήδεια» είναι το μεγάλο γεγονός του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου· εκτός από την παρουσίαση της ευριπίδειας τραγωδίας σε παγκόσμια πρώτη στο αργολικό θέατρο, σε σκηνοθεσία του Φρανκ Κάστορφ που δίνει το διεθνές στίγμα της εφετινής διοργάνωσης, μία περιοδική έκθεση αφιερωμένη στη Μήδεια θα είναι αυτή με την οποία επαναλειτουργεί ο εκθεσιακός χώρος Επιδαύρου, χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η επαναλειτουργία γίνεται με έναυσμα την παράσταση του Κάστορφ και την εκατονταετηρίδα από τη γέννηση της Κάλλας, η δε έκθεση εστιάζει στην παρουσία της τραγικής ηρωίδας, Μήδειας, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου από το 1956 που ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο η «Μήδεια» σε σκηνοθεσία του Μινωτή με την Κατίνα Παξινού στον ομώνυμο ρόλο.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή καθ’ όλη τη διάρκεια των παραστάσεων στο αργολικό θέατρο –το διάστημα μεταξύ 7 Ιουλίου και 26 Αυγούστου– και περιλαμβάνει μοναδικής αξίας τεκμήρια από την αρχειακή συλλογή του Φεστιβάλ, αλλά και των υπολοίπων πολιτιστικών οργανισμών και θιάσων (Εθνικό Θέατρο, ΘΟΚ, Θέατρο «Αθήναιον» Τζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου, Θέατρο Τέχνης, Δεσμοί, Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας, Απλό Θέατρο κ.ά.) που έχουν ανεβάσει Μήδεια στην Επίδαυρο. Ώστε να ξετυλιχθεί μια μοναδική αναδρομή στις παραστάσεις της ευριπίδειας ηρωίδας στο εμβληματικότερο εθνικό τοπόσημο του Αρχαίου Δράματος από τη δεκαετία του 1950 και εντεύθεν.

Οι θεατές των παραστάσεων στο αργολικό θέατρο μπορούν να βρεθούν νωρίτερα στον χώρο και να θαυμάσουν τα εκθέματα της έκθεσης. Όπως προκύπτει από το πρόγραμμα των παραστάσεων, οι ευκαιρίες θα είναι αρκετές, οι δε παραστάσεις –τραγωδίες και κωμωδίες– πραγματεύονται τον έρωτα, το δίκαιο και το άδικο, την αποδοχή της μοίρας, τις συνέπειες ενός πολέμου. Θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου (μικρή Επίδαυρος).

Οι παραστάσεις

Με τον «Ιππόλυτο» (7-8/7) του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνας Ευαγγελάτου, σηκώνει αυλαία το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο. Η τραγωδία ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο και ξετυλίγει πώς η θεά Αφροδίτη μηχανεύεται ένα παιχνίδι εκδίκησης και τα πρόσωπα παλεύουν με τις αδυναμίες τους και ο έρωτας είναι τόσο παράφορος που δεν μπορεί παρά να είναι μοιραίος.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται (14-15/7) με τις «Σφήκες» του Αριστοφάνους, από το Εθνικό Θέατρο και υπό τη σκηνοθετική ματιά Λένας Κιτσοπούλου στην πρώτη της σκηνοθετική κάθοδο στην Επίδαυρο. Το έργο σατιρίζει τη μανία των Αθηναίων να λύνουν δικαστικά τις διαφορές τους, αλλά και τις ρωγμές του δικαστικού συστήματος που επέτρεπε σε επιτήδειους να χειραγωγούν τη δικαιοσύνη προς όφελός τους.

 Ακολουθεί (21-22/7) σε παγκόσμια πρώτη η «Μήδεια» του Φρανκ Κάστορφ, στο πλαίσιο του κύκλου των αναθέσεων αρχαίων έργων σε κορυφαίους Ευρωπαίους σκηνοθέτες. Καινοτόμος σκηνοθέτης και ιστορικός διευθυντής της βερολινέζικης Φολκσμπίνε, που σφράγισε από τη δεκαετία του 1990 το «γερμανικό στυλ», συνεργάζεται με σπουδαίους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου (Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινείας Τσαμάτης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Ψαρράς) «παντρεύοντας τον αναρχικό τρόπο παιξίματος, τον αυτοσχεδιασμό και την υποκριτική ελευθερία με την σύγχρονη ελληνική σκηνή σε μια εκρηκτική σκηνοθετική πρόταση» αναφέρει το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Φωτογραφίες από την πρόβα της τραγωδίας «Μήδεια». Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Στα τέλη Ιουλίου (28-29/7) το αργολικό θέατρο πλημμυρίζει με τα «Βατράχια» του Αριστοφάνους. Υπό τη σκηνοθετική ματιά της Έφης Μπίρμπα το κοινό μεταφέρεται στην αρχαία Αθήνα όπου ο θεός Διόνυσος, πατέρας και εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω την ποίηση ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει.

Το φεστιβάλ Επιδαύρου καλωσορίζει τον Αύγουστο με την τραγωδία «Οιδίπους επί Κολωνώ» (4-5/8) του Σοφοκλή, που φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Σκεύα.

Ακολουθούν η «Εκάβη» του Ευριπίδη (11-12/8) σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη για το πένθος μετά το τέλος του πολέμου, οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη (18-19/8) από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, υπενθυμίζοντας τη σημασία του να παραμένει κανείς άνθρωπος μακριά από την ψευδαίσθηση παντοδυναμίας που προκαλούν οι εφήμερες νίκες του πολέμου.

Από την «Εκάβη». Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ρίχνουν αυλαία (25-26/7) με την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλέους, σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα. Ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού η παράσταση, συντίθεται από μια ομάδα με μάσκες γερόντων που αποτελεί τον χορό, συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας.

Στο μικρό θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου –μεταξύ άλλων– θα δώσουν συναυλία ο Ψαραντώνης (8/7) και ο Σταμάτης Κραουνάκης (12/8) και θα προβληθεί (19/7) η ταινία «Φαίδρα» του Ζυλ Ντασέν

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και εφέτος (7/7-26/8, κάθε Παρασκευή και Σάββατο) το επιτυχημένο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα που φέρνει κοντά στα παιδιά (5-12 ετών) το υπέροχο και μυστηριώδες σύμπαν των αρχαίων μύθων. Ενώ γονείς και κηδεμόνες παρακολουθούν την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου απερίσπαστοι, τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά προσεγγίζοντας το περιεχόμενο του ίδιου έργου. Στο πρόγραμμα συμμετέχει ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής.

Κεντρική φωτ.: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου @ Μιχάλης Κλουκίνας. Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου