Την στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα».
«Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα» δήλωσε συγκεκριμένα από την πλευρά του ο κ. Μπορέλ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κυριάκος Λουκάκης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στις Καστανιές, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι είναι καθήκον του να επισκέπτεται την Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Έβρο, στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και τις εξαγγελίες της Τουρκίας για διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων. Σημείωσε ότι μία από τις αποστολές του είναι η προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και η οικοδόμηση ενός ελάχιστου επιπέδου διαλόγου και εμπιστοσύνης με την Άγκυρα.
«Εμείς αναζητούμε πάντα μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές μας, κυρίως την Τουρκία. Η εμπιστοσύνη χρειάζεται δύο, και για να ξεκινήσει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε ακόμα:
- Τα ελληνικά συμφέροντα είναι και ευρωπαϊκά, ισχυρή η αλληλεγγύη μας