Τα ελληνικά συμφέροντα είναι και ευρωπαϊκά, ισχυρή η αλληλεγγύη μας
Μήνυμα Μπορέλ από Έβρο

Τα ελληνικά συμφέροντα είναι και ευρωπαϊκά, ισχυρή η αλληλεγγύη μας

Μήνυμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα έστειλε από τις Καστανιές του Έβρου ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας πως «τα ελληνικά συμφέροντα είναι ευρωπαϊκά συμφέροντα. Οι ελληνικές ανησυχίες ταυτίζονται με τις ανησυχίες της E.E. Η Ευρωπαϊκή μας αλληλεγγύη είναι πολύ ισχυρή».

Στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της σημερινής τους επίσκεψης στο Φυλάκιο 1, στις Καστανιές Έβρου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας ευχαρίστησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ για την πρόσκληση, τη θερμή υποδοχή και για το γεγονός ότι τον συνόδευσε στη σημερινή επίσκεψη στην περιοχή, στα «σύνορα της Ελλάδας κι επίσης τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Ήθελα να έρθω εδώ και να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό σε συνδυασμό με την πληροφόρηση που έλαβε από τον κ. Δένδια, τον στρατό και την αστυνομία τού επέτρεψαν, όπως τόνισε, να καταλάβει καλύτερα την κατάσταση που αντιμετώπισε η Ελλάδα και ενδέχεται να αντιμετωπίσει και στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις που θα έχει το απόγευμα, στην Αθήνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ανέφερε ότι είναι ενήμερος για τις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που έχουν οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και κατ' επέκταση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

«Μοιραζόμαστε την ανησυχία σας, συζητήσαμε πώς θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τη δυναμική της κλιμάκωσης (της έντασης)», σημείωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στις συναντήσεις που θα έχει, το απόγευμα, στην Αθήνα «θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια κοινή ατζέντα προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και να αναζητήσουμε τον διάλογο με την Τουρκία προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να ενισχύσουμε την περιφερειακή σταθερότητα».

«Κανείς περισσότερο από την Ελλάδα δεν έχει πιο σημαντικούς λόγους να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία γιατί στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες. Άλλωστε γι’ αυτό έγινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να γίνουμε καλοί γείτονες», τόνισε για να προσθέσει πως θα «είναι προς όφελος της ΕΕ, της Τουρκίας, της Ελλάδας «να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία περιφρονεί το διεθνές δίκαιο για τις νέο-οθωμανικές της βλέψεις

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διΑμήνυσε προς την Τουρκία ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας».

«Η μεταμφίεση, σήμερα, των κανονιοφόρων του 19ου και 20ου αιώνα σε κόκκινα και άσπρα γεωτρητικά πλοία, δεν μπορεί να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα» σημείωσε ακόμα ο κ. Δένδιας χαρακτηρίζοντας «εύστοχες και επίκαιρες» τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για την Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της. «Παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και του ευρωπαϊκού μας εταίρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει σχεδόν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και τα χωρικά της ύδατα, πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων, υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές εδώ στον Έβρο και το Αιγαίο με οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη», ανέφερε..

«Στην Κύπρο», συνέχισε ο κ. Δένδιας, «για έκτη συνεχή φορά στο διάστημα ενός έτους, πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ».

Αναφορικά με τη Λιβύη, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η Τουρκία περιφρονώντας και πάλι τη διεθνή νομιμότητα, «παραβιάζει κατάφωρα το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να επιτύχει τις νέο-οθωμανικές της βλέψεις».

Νωρίτερα, οι κ.κ. Δένδιας και Μπορέλ επισκέφθηκαν το Στρατιωτικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές. Κατά την άφιξή τους οι δύο άνδρες περπάτησαν μέχρι την "αλυσίδα" στη συνοριακή διάβαση, όπου βρίσκονται οι τελευταίοι Έλληνες στρατιώτες πριν από τα σύνορα. Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν από εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας..