Τα μηνύματα Μητσοτάκη προς τον Ερντογάν και το νέο τοπίο στην αμυντική θωράκιση 

Τα μηνύματα Μητσοτάκη προς τον Ερντογάν και το νέο τοπίο στην αμυντική θωράκιση 

Κίνηση καλής θέλησης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να καθίσει ακόμη και στο τραπέζι για να συζητήσει με την Τουρκία την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη. “Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον τούρκο πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, εφόσον μετά την αποχώρηση του Oruc Reis συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και διαμορφωθούν συνθήκες διαλόγου.

Και έκανε λόγο για τη δυνατότητα διερευνητικών επαφών και συζήτησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), εφόσον η αποκλιμάκωση εκ μέρους της Άγκυρας συνεχιστεί και έχει διάρκεια. “Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι η καλύτερη ένδειξη της καλής θέλησης που έχω να συζητήσω καλόπιστα με την Τουρκία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, με την ανάγκη διαλόγου ανέδειξε και την σημασία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας και ευρύτερα της αμυντικής θωράκισης. Έκανε λόγο για πιθανή υποχρεωτική στράτευση στα 18 και αύξηση της θητείας στους 12 μήνες, ενώ διευκρίνισε ότι τα πρώτα γαλλικά αεροσκάφη Rafale θα φτάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021.

Σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε ως “θετικό πρώτο βήμα” την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, ευχήθηκε η κίνηση αυτή να έχει συνέχεια, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για μια μείζονα διαφορά που έχει με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είμαστε έτοιμοι, όπως είπε, να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016, με μοναδικό αντικείμενο τις θαλάσσιες ζώνες.

“Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία”, προανήγγειλε, ενώ εμφανίστηκε ανοικτός σε μια συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν. “Βεβαίως και είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον τούρκο πρόεδρο, δεν πιστεύω σε δηλώσεις πως δεν επιθυμεί να με συναντήσει, όταν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα κανείς να μιλάει και να συναντιέται, από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται", ανέφερε χαρακτηριστικά για το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους συνάντησης, προσθέτοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη. 

Στα όπλα της Ελλάδας συγκαταλέγονται οι συμμαχίες που έχει κτίσει, ότι είναι πιο έτοιμη απ’ ότι πριν από μερικούς μήνες, αλλά το γεγονός ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν διαφορετικά, η προειδοποίηση ότι “υπάρχει λίστα κυρώσεων και θα υπάρχει πάντα ως επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός. Έχουμε καταφέρει, όπως είπε, να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για την στρατηγική σημασία της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που η Ελλάδα έχει πετύχει και με τις ΗΠΑ.

Υπό εξέταση η υποχρεωτική στράτευση στα 18 και αύξηση θητείας στους 12 μήνες

Η στρατιωτική θητεία δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη, φωτογραφίζοντας τις αλλαγές που έρχονται σήμερα στο συγκεκριμένο θέμα.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, κατά το μοντέλο άλλων χωρών, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος.

“Ναι υπάρχει το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, είναι ένα θέμα που συζητά η κυβέρνηση, εφαρμόζεται σε άλλες χώρες”, είπε ο πρωθυπουργός, παρέχοντας στην ουσία περαιτέρω διευκρινήσεις για το θέμα των αλλαγών στην στρατιωτική θητεία, τις οποίες ο ίδιος έθεσε χθες κατά την ομιλία του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ότι «είναι αλλαγές οι οποίες δεν γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, και ότι θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν», κάνοντας ωστόσο σαφές ότι το ζήτημα αναδιάρθρωσης της στρατιωτικής θητείας απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση.

Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών

Το κεφάλαιο των εξοπλισμών, είχε, όπως και κατά την χθεσινή του ομιλία, κεντρική θέση στην συνέντευξη. “Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών, θέλουμε έξυπνες ένοπλες δυνάμεις”, όπως είπε, λέγοντας πως ούτε πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, ούτε όμως να συνεχιστεί η υποβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων.

Εξήγησε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν πάντα στα πλαίσια των αντοχών της ελληνικής οικονομίας, ότι οι χθεσινές εξαγγελίες ήταν απολύτως μετρημένες, ενώ για την επιλογή των αεροσκαφών Rafale είπε ότι έγινε, ακριβώς και επειδή η παρουσία των παλαιότερων Mirage 2000 καθιστά την ένταξή τους στις ένοπλες δυνάμεις πιο εύκολη.

“Είναι πολύ πιο εύκολο για ένα πιλότο να πιλοτάρει τα Rafale γιατί έχουμε ήδη εμπειρία σε αυτό”, είπε, προσθέτοντας ότι τα νέα αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Mirage, καθώς και ότι οι κινήσεις αμυντικής θωράκισης συνυπολογίζουν και τις δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η ΕΛΒΟ ιδιωτικοποείται, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι σε θέση ναυπηγούν σκάφη, ενώ η ΕΑΒ εκτελεί το εμβληματικό συμβόλαιο αναβάθμισης των F16 με την Lochied Martin.

Περί “μυστικής διπλωματίας”

Απαντώντας στις κατηγορίες περί “μυστικής διπλωματίας” και ότι δεν είχε ενημερώσει την αντιπολίτευση για τις διπλωματικές επαφές στο πλαίσιο δρομολόγησης ενός διαλόγου, τις διέψευσε, λέγοντας ότι υπάρχει ένα εθνικό μέτωπο παρ’ ότι κάποιοι επιχειρούν να το υπονομεύσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, επικαλούμενος την προσωπική του εμπειρία από τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, “που δεν ήταν και η καλύτερη”. “Δεν υπάρχει πάντως ουσιαστική διαφοροποίηση στην στρατηγική μας, μεταξύ κυβέρνησης, αξιωματικής αντιπολίτευσης και ΚΙΝΑΛ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το χρονοδιάγραμμα για τα εξοπλιστικά

Στο μέτωπο των εξοπλισμών, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι στα μέσα του 2021 θα φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα από τα 18 γαλλικά μαχητικά Rafale. Από αυτά τα έξι θα είναι καινούργια και τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα, ενώ η συνολική αγορά θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022, είπε, προσθέτοντας ότι το project αγοράς των νέων φρεγατών και της αναβάθμισης των τεσσάρων υφιστάμενων είναι διάρκειας 5-7 ετών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το κόστος προμήθειας των νέων πολεμικών σκαφών και της αναβάθμισης των υφιστάμενων, δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί, καθώς η απόκτησή τους θα γίνει κατόπιν προσφορών και θα επιλεγούν οι πιο συμφέρουσες, με βάση τόσο τα ποιοτικά κριτήρια, όσο και το κόστος. καλύτερες , ανέφερε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

«Σε ορίζοντα 10ετίας έχουμε την δυνατότητα να υποστηρίξουμε την χρηματοδότηση της αγοράς τους», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος σχετικές συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών. Αναφερθείς στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, είπε ότι αυτό προχωρά, ενώ έκανε ειδική μνεία στην ρήτρα αμοιβαίας αποτροπής που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ. «Ελπίζω να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα:

Κυρ. Μητσοτάκης: Έτοιμος να συναντηθώ με Ερντογάν αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση