Κυρ. Μητσοτάκης: Έτοιμος να συναντηθώ με Ερντογάν αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση

Κυρ. Μητσοτάκης: Έτοιμος να συναντηθώ με Ερντογάν αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση

Η επιστροφή του τουρκικού ερευνητικό σκάφους Οruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα από την πλευρά της Τουρκίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ελπίζει να υπάρξει συνέχεια, μιλώντας από το Thessaloniki Helexpo Forum, στη συνέντευξη Τύπου μετά την ομιλία του χτες.

Όπως είπε είναι «ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η αποκλιμάκωση δεν μπορεί είναι στιγμιαία, αλλά εφόσον δούμε βήματα στη σωστή κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει».

«Για να συμβεί αυτό δεν μπορεί να υπάρχει η ένταση που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες», πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι η χώρα «είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για τη μία μείζονα διαφορά που έχει με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλλασίων ζωνών»

Άλλωστε, «σε μία μη οριοθετημένη περιοχή απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες όπως έκανε η Τουρκία», επισήμανε, τονίζοντας ότι «όσο υπάρχουν τέτοιες ενέργειες δεν μπορούμε να συζητάμε».

«Αν έχουμε τέτοιες ενδείξεις πρώτος εγώ θα κάτσω στο τραπέζι εγώ. Η Ελλάδα είναι μια δύναμη ειρήνης και απέδειξε ότι έχει ισχυρές συμμαχίες. Είμαστε πιο ενισχυμένοι από ό,τι πριν κάποιους μήνες στο επίπεδο αυτό», συμπλήρωσε.

«Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο δρόμος», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «έτσι θα αντιμετωπίσουμε το μόνο θέμα με την Τουρκία την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», εκφράζοντας την προσδοκία του ότι αυτό «θα αποτελέσει τον πρόλογο μια βελτιούμενης κατάστασης στις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο εκείνες της Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και της Ευρώπης», για την οποία όπως είπε «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».

«Έτοιμος να συναντηθώ με Ερντογάν αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση»

Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «βεβαίως και είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον τούρκο πρόεδρο. Δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει τις δηλώσεις πως ο τούρκος δεν επιθυμεί να τον συναντήσει. Σχετικά με τα «βήματα καλής θελήσεως» της Ελλάδας, στα οποία αναφέρθηκε σήμερα ο τούρκος υπ. Άμυνας Χ. Ακάρ, σχολίασε ότι «η σημερινή μου τοποθέτηση είναι μια ένδειξη καλής θέλησης».

«Το πλαίσιο των συνομιλιών υπάρχει ήδη, ενώ το αντικείμενο θα καθοριστεί από τους διαπραγματευτές μας», είπε, συμπληρώνοντας ότι ποτέ η ελληνική πλευρά δεν έπαιξε το παιχνίδι της απέναντι, καθώς «είναι εύκολο να κλιμακώνει κανείς στα λόγια και μετά να βρίσκεται σε καταστάσεις που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει». 

«Είναι συνάντηση που πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως «όταν υπάρχει εμπιστοσύνη και στέκομαι σε αυτό, και εφόσον υπάρχει επιθυμία και από την άλλη πλευρά, είναι πάντα καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται».

Όπως ξεκαθάρισε μάλιστα, «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από εκεί όπου σταμάτησαν το 2016, με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Στα μέσα του 2021 θα φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα Rafale 

Όσον αφορά τα εξοπλιστικά, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι στα μέσα του 2021 θα φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα από τα 18 γαλλικά μαχητικά Rafale. Από αυτά τα έξι θα είναι καινούργια και τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα, ενώ η συνολική αγορά θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022, είπε, προσθέτοντας ότι το project αγοράς των νέων φρεγατών και της αναβάθμισης των τεσσάρων υφιστάμενων είναι διάρκειας 5-7 ετών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το κόστος προμήθειας των νέων πολεμικών σκαφών και της αναβάθμισης των υφιστάμενων, δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί, καθώς η απόκτησή τους θα γίνει κατόπιν προσφορών και θα επιλεγούν οι πιο συμφέρουσες, με βάση τόσο τα ποιοτικά κριτήρια, όσο και το κόστος. καλύτερες , ανέφερε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

«Σε ορίζοντα 10ετίας έχουμε την δυνατότητα να υποστηρίξουμε την χρηματοδότηση της αγοράς τους», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος σχετικές συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών. Αναφερθείς στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, είπε ότι αυτό προχωρά, ενώ έκανε ειδική μνεία στην ρήτρα αμοιβαίας αποτροπής που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ. «Ελπίζω να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η μάσκα το καλύτερο μέτρο προστασίας που έχουμε απέναντι στον κορονοϊό»

Ερωτηθείς για την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους», προσθέτοντας ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μοιράζει δωρεάν τις μάσκες, ενώ στάθηκε γενικότερα στη χρήση μάσκας απευθύνοντας «έκκληση προς όλους: ο λόγος που επιμένουμε στη χρήση της μάσκας είναι γιατί μας το επισημαίνουν οι ειδικοί. Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και ότι δεν είναι ευχάριστο να τη φοράμε όλη την ημέρα, αλλά αυτό μας λένε οι ειδικοί και θα ζητήσω από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η μάσκα είναι το καλύτερο μέσο προστασίας που διαθέτουμε απέναντι σε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, ενώ επανερχόμενος στα σχολεία είπε για το το μέγεθος των τάξεων πως «ήταν πρακτικά αδύνατον να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες σχολικές τάξεις για να μοιράσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρξουν κάποια κρούσματα», αλλά υπογράμμισε υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. 

Πρόσθεσε ότι στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες Λέσβο και Πέλλα τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως, αλλά τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ενημέρωσε ότι «εδώ και δύο ημέρες έχουμε προσθέσει στη φαρέτρα των όπλων μας τα rapid test αντιγόνων, με πρώτη εφαρμογή στη Λέσβο. Η χώρα θα προμηθευτεί ένα εκατομμύριο τέτοια τεστ».

Απευθυνόμενος σε όσους αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «έχω μια ευθύνη ως Πρωθυπουργός της χώρας να αποκρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με κανονιστικά μέτρα και με την πειθώ».

«Στόχος μας η οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης»

Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης ο πρωθυπουργός απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας. Παράλληλα, μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της.

Πρόθυμη η Γερμανία να υποδεχθεί μετανάστες από Μόρια

«Υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες για την Μόρια, το ΚΥΤ κάηκε από κάποιους υπερδραστήριους μετανάστες που θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση και να απαιτήσουν την μετακίνησή τους από το νησί», ανέφερε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας όμως ότι «αυτό που έγινε στην Μόρια πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία».

«Ευκαιρία να υπερδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη», τόνισε και επισήμανε ότι ο ευρωπαίος Επίτροπος Μ. Σχοινάς είπε ότι η ΕΕ θα καταθέσει τις προτάσεις της Κομισιόν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας πως συνιστά και μια «δεύτερη ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα κέντρο υποδοχής στην Μυτιλήνη που δεν θα κουβάλα τις μνήμες της Μόριας».

«Το κράτος ήταν και είναι παρών. Δημιουργήσαμε ένα νέο πρόχειρο καταυλισμό, όπου οι συνθήκες θα είναι καλύτερες από ότι στην Μόρια. Όποιος μπαίνει θα εξετάζεται για Covid», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «έχουν γίνει 2.000 τεστ και έχουν βρεθεί κάποιες δεκάδες θετικοί».

«Στην Μυτιλήνη θα υπάρχει ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής μεταναστών. Το νησί έχει απόλυτο δίκιο να παραπονιέται για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Μόρια. Και είμαι πρώτος εγώ διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες. Ζήτησα από την Ευρώπη η διαχείριση του νέου κέντρου, όπου και αν επιλέξουμε να γίνει αυτό, να έχει την συμμετοχή, ανάμειξη και χρηματοδότηση της ΕΕ, η οποία και δείχνει θετική», συμπλήρωσε. 

Για το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων. ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έφυγαν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι από την Μόρια καθώς και ότι «συζήτησα και με τον Εμ. Μακρόν και την Αν. Μέρκελ για το πώς θα κατανεμηθούν τα παιδιά σε ευρωπαϊκές χώρες».

«Μίλησα με την Αν. Μέρκελ χθες το βράδυ για το ότι θα υποδεχθεί κάποιες οικογένειες για τις οποίες έχει βγει θετική απόφαση στο ζήτημα ασύλου», είπε και τόνισε ότι «θα είμαστε στην πρώτη γραμμή ώστε να κατανεμηθεί δίκαια το βάρος του προσφυγικού, όπως είπε ο Σχοινάς».

Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν η Ελλάδα δεν είχε καταφέρει να διαχειριστεί καλύτερα τις ροές στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το μεταναστευτικό, χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη».

«Θα εμβολιαστώ πρώτος εγώ και η οικογένειά μου για να δώσω το παράδειγμα»

Σε ερώτηση για την πανδημία και τα εμβόλια που αναμένονται, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι είναι απόλυτα βέβαιος για την ασφάλεια τους όταν κυκλοφορήσουν, ενώ υπογράμμισε ότι αν χρειαστεί θα δώσει το παράδειγμα και θα εμβολιαστεί πρώτος ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία «πως θα έχουμε εμβόλια, και όχι μόνο ένα εμβόλιο, που θα είναι απολύτως ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά σχετικά σύντομα». Πρόσθεσε πως θα έχουμε αρκετές ποσότητες εμβολίων, αν και δεν μπορεί να ξέρει πόσο σύντομα, αλλά η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς.

Το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού, εκτιμώντας ωστόσο ότι «το πρόβλημά μας θα είναι άλλο, θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν».

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές όταν διατεθεί και θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του.

Η θητεία δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών - Εξετάζεται υποχρεωτική στράτευση στα 18

Η στρατιωτική θητεία δεν πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογραφίζοντας τις αλλαγές που έρχονται σήμερα στο συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, κατά το μοντέλο άλλων χωρών, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος.

«Ναι υπάρχει το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, είναι ένα θέμα που συζητά η κυβέρνηση, εφαρμόζεται σε άλλες χώρες», είπε ο πρωθυπουργός, παρέχοντας στην ουσία περαιτέρω διευκρινήσεις για το θέμα των αλλαγών στην στρατιωτική θητεία, τις οποίες ο ίδιος έθεσε χθες κατά την ομιλία του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ότι «είναι αλλαγές οι οποίες δεν γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, και ότι θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν», κάνοντας ωστόσο σαφές ότι το ζήτημα αναδιάρθρωσης της στρατιωτικής θητείας απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση.

Μάθημα με ελάχιστο βαθμό εισαγωγής από τα ΑΕΙ - Εντός εξαμήνου οι αλλαγές

Στο μέτωπο της Παιδείας, ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ψηφιστεί εντός του επόμενου εξαμήνου, ο οποίος αναφέρθηκε σε «φίλτρα εισαγωγής» στις σχολές, κάνοντας παράλληλα την αυτοκριτική του, ενώ προσέφερε στήριξη στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση της Κατερίνας Γαλανού από τον «Φιλελευθέρο», για τις κατηγορίες που προσάπτονται στην κυβέρνησή του περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, όπως στο πεδίο των κυβερνητικών παρεμβάσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου υπήρχε προβληματισμός, ειδικά για τις εξετάσεις στα Πανεπιστήμια, πρωθυπουργός τόνισε «οι παρεμβάσεις στην Παιδεία είναι εκ φύσεως μακροχρόνιες και δεν μπορούν να υλοποιηθούν σε ένα χρόνο. Θέλω να υπενθυμίσω ότι κυβερνούμε 14 μήνες και θα ήταν άδικο να κριθούμε για όλα στον πρώτο χρόνο».

«Θέλω να θυμίσω κάτι προφανές, το Άσυλο, μια σημαντική παρέμβαση που απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και μου πείτε αν θυμίζει την κατάσταση πριν. Η κανονικότητα και η συνήθεια μας κάνει να ξεχνάμε ορισμένες φορές πώς ήταν τα πράγματα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Στο θέμα των πανεπιστημίων έχουν ήδη ψηφίσει την εθνική αρχή της Ανώτατης Εκπαίδευσης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν θα αλλάξουν οι Πανελλήνιες, αλλά πρέπει να μπουν κάποια φίλτρα».

Όπως εξήγησε, «προξενεί αρνητική εντύπωση να δίνει κανείς λευκή κόλλα και να περνάει σε πανεπιστήμιο, γιατί αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σχολές που δεν έχουν ζήτηση. Αυτό είναι το ζήτημα και πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις για όσες σχολές ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς».

«Σκοπός μας δεν είναι να βγάζουμε πτυχιούχους με ένα πτυχίο για να λένε ότι έχουνε ένα πτυχίο και είναι πτυχιούχοι», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «θα υπάρξει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο για την Παιδεία τους επόμενος μήνες, με το οποίο θα ορίζει και μάθημα με ελάχιστον βαθμό εισαγωγής κάθε τμήμα. Για παράδειγμα δεν μπορεί να μπαίνει στο Μαθηματικό κάποιος που έγραψε 3 στα μαθηματικά».

«Βρισκόμαστε συνέχεια αντιμέτωποι με την παραγωγική κοινότητα, η οποία μας δεν υπάρχουν ειδικότητες. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την άκριτη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Πολλά τμήματα που δημιουργήθηκαν, με πελατειακούς λόγους, ενώ πολλά από αυτά έχουμε βάλει σε αναστολή», πρόσθεσε.

«Κάνω την αυτοκριτική, δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε όλα σε ένα χρόνο, αλλά έχουμε ξεκάθαρη άποψη για το πού πρέπει να κινηθούμε, κι εγώ και η υπουργός Παιδείας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Τα νομοσχέδια θα είναι ψηφισμένα εντός έξι μηνών», επανέλαβε και σημείωσε ότι «υπάρχει και ένα ζήτημα στοιχειώδους ευθύνης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Όταν το κράτος προσφέρει δωρεάν τριτοβάθμια παιδεία σε κάθε Έλληνα, αυτό ενέχει και ένα στοιχείο αδιαφορίας να μπαίνει στα ΑΕΙ με λευκή κόλλα», κατέληξε.

«Το άνοιγμα του τουρισμού έγινε μετρημένα και με μεγαλύτερο επαγγελματισμό από άλλες χώρες»

Στο άνοιγμα του τουρισμού και στο κατά πόσο αυτό ήρθε νωρίτερα απ’ ότι έπρεπε, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η χώρα άνοιξε την οικονομική δραστηριότητα με μεγάλο επαγγελματισμό και γι' αυτόν τον λόγο είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από άλλες, ανταγωνιστικές χώρες.

«Δεν υπήρξε χώρα που να μην άνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα. Αν κάποιοι το πρότειναν αυτό έπρεπε να το πουν τότε. Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με μεγαλύτερο επαγγελματισμό από όλες τις άλλες χώρες» επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από όλες τις άλλες χώρες. Διάβασα πολλά άρθρα από επισκέπτες που είπαν ότι αισθάνθηκαν απολύτως ασφαλείς. Περισσότερο από ότι στις χώρες τους. Γιατί όλοι ανταποκρίθηκαν πλήρως», πρόσθεσε.

«Αν κάποιος πιστεύει ότι έπρεπε να πετάξουμε αυτά τα λεφτά, έπρεπε να το πει» τόνισε απαντώντας σε όσους είπαν ότι η χώρα άνοιξε πολύ νωρίς τα σύνορά τους.

«Έπρεπε να στηρίξουμε όχι μόνο τα εισοδήματα, αλλά και τις θέσεις δουλειάς. Πιστεύω ότι αυτό το ζήτημα το χειριστήκαμε καλά. Πέσαμε θύματα της επιτυχίας μας εν μέρει και κάνουμε την αυτοκριτική μας. Πήραμε γρήγορα μέτρα και αυτά αποδίδουν Δεχτήκαμε πολύ ειρωνικά σχόλια για το αν ο κορονοϊός κολλάει μετά τις 12. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι αυτά τα μέτρα δούλεψαν. Έχουμε πολύ καλύτερο βαθμό πληροφόρησης. Και μπορούμε να χαράσσουμε πολιτική με δεδομένα» κατέληξε.

Ειλημμένη η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων

«Δεν υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, υπάρχουν μεμονωμένες αντιδράσεις, όπως υπάρχει σε κάθε αλλαγή. Η απόφαση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι ειλημμένη. Είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθή», τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

«Θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Σε επίπεδο ευρωπαϊκής αξιοπιστίας και συμμετοχής της χώρας στο εγχείρημα της κλιματικής αλλαγής, η απολιγνιτποποίηση μας δίνει πολλούς πόντους» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την κριτική της αντιπολίτευσης  ανέφερε ότι είναι παράξενο ένα κόμμα που θέλει να εμφανίζεται οικολογικό να εξακολουθεί να υποστηρίζει την καύση του λιγνίτη. «Είναι οξύμωρο, είναι αστείο», πρόσθεσε.

Εντός του μήνα νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση

«Θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση της πρότασή μας για το εργασιακό νομοσχέδιο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Φαντάζομαι λίγοι θα είχαν αντίρρηση στο να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν περισσότερη ευελιξία, εφόσον το επιθυμούν οι ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση το οκταώρου. Λίγοι μπορεί να έχουν αντίρρηση για το γεγονός ότι ένα εργατικός νόμος του 1982 χρειάζεται επιτέλους κάποιο ουσιαστικό εξορθολογισμό. Θα φροντίσω να δώσω άπλετο χρόνο και διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής συζήτησης. Πάντως, μέσα στον μήνα θα υπάρξει νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε δημόσια διαβούλευση», σημείωσε.

Εγγυώμαι προσωπικά ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε προσωπική εγγύηση ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που θα έρθει ως το τέλος του χρόνου στη βουλή και θα εισάγει τον κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι εύλογες οι ανησυχίες των πολιτών για την εν λόγω μεταρρύθμιση. Εντούτοις τόνισε ότι η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα της ασφάλισης θα μπορούσε να δώσει κεφάλαια που είναι αναγκαία για να επενδυθούν στην Ελλάδα, ενώ χαρακτηρίζοντας δεδομένη την δημόσια εποπτεία του συστήματος τόνισε ότι η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνει από τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα σημείωσε ότι «εγγυώμαι ότι καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί», απαντώντας στο ερώτημα τι θα κοστίσει στα ασφαλιστικά ταμεία η κεφαλοποίηση της επικούρισης, ενώ συνέστησε «να αποφεύγουμε ακραίους τίτλους με χαρακτηρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλε για την καταβολή των αναδρομικών των συνταξιούχων παραπέμποντας στα όσα είχε αναφέρει και χθες στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. «Πρόκειται για μία θεσμική συμμόρφωση της Πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις. Αλλά και για πολιτική επιλογή κοινωνικού χαρακτήρα. Γιατί οι απόμαχοι της εργασίας βοηθούν, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όλη την οικογένεια», είπε.

Αστοχία της ΚΟ της ΝΔ στη μη άρση ασυλίας Πολάκη - Δεν θα επαναληφθεί

Αστοχία χαρακτήρισε τη μη άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απέδωσε στην χαλαρότητα του καλοκαιριού τη στάση των βουλευτών της ΝΔ που δεν στήριξαν την επίσημη γραμμή του κυβερνώντος κόμματος για την άρση της ασυλίας του  εν λόγω βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Κληθείς να σχολιάσει το εν λόγω περιστατικό στη Βουλή και το αν θα πάρει μέτρα για τη στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος τους τελευταίους 14 μήνες. Έχει ανταποκριθεί άψογα στα καθήκοντά της. Στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρξε μια αστοχία. Αποτέλεσμα καλοκαιρινής ραστώνης. Δεν θα επαναληφθεί».