Σύγκρουση με το παλιό με όπλο την πραγματική αλλαγή
Eurokinissi
Eurokinissi
Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύγκρουση με το παλιό με όπλο την πραγματική αλλαγή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε με αυτοπεποίθηση αλλά χωρίς αλαζονεία ότι η ευθύνη που αναλαμβάνει για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα μετατραπεί στην επιλογή η κυβέρνησή του να κλειστεί σε προεκλογικό καβούκι για να αμβλύνει τον κοινωνικό θυμό και να αποκαταστήσει τις δημοσκοπικές απώλειες.

Δεν αναζήτησε ελαφρυντικά, ούτε αποδιοπομπαίους τράγους για τα τραγικά γεγονότα αλλά τράβηξε με σαφήνεια τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ευθύνη και την επικοινωνιακή πολιτικοποίησή τους.

Αντ’ αυτού απηύθυνε ένα ξεκάθαρο προσκλητήριο στον κόσμο που πληγώθηκε από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη αλλά και στους πολίτες που εξακολουθούν να διακρίνουν τη μεγάλη εικόνα πίσω από τη στάχτη και τα αποκαΐδια του εθνικού τραύματος.

Την αδήριτη ανάγκη για την εφαρμογή μιας ατζέντας αλλαγών, με γρήγορους ρυθμούς για να ξεριζωθούν όλες οι εστίες της Ελλάδας που παράγει πόνο σε βάρος των ανθρώπων που αποζητούν την ασφάλεια και την πρόοδο.

Ο πρωθυπουργός δεν μίλησε απλώς για αλλαγές, αλλά σκιαγράφησε και τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της πρότασης που έβαλε στην προμετωπίδα της διεκδίκησης της δεύτερης εντολής από τους πολίτες.

Παρουσίασε συγκεκριμένα στάδια της διαδρομής που θα πρέπει να διανυθεί ώστε να πραγματοποιηθούν όσα βήματα εκσυγχρονισμού δεν έγιναν στην πρώτη τετραετία και ακόμη περισσότερα που θα γίνουν στη νέα περίοδο της διακυβέρνησης εάν οι πολίτες κρίνουν ότι είναι ο πιο κατάλληλος για να τα δρομολογήσει.

Σε αποφασιστικό τόνο επανέλαβε την προσωπική του δέσμευση να συγκρουστεί με όλα τα βαρίδια του παρελθόντος με την εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης με τρόπο που θα είναι δίκαιος, ουσιαστικός και γρήγορος.

Με γενναίες παραδοχές ότι ακόμη και η παράταξή του υπέκυψε στον πειρασμό των αλόγιστων διορισμών που διόγκωσαν τη δημόσια διοίκηση με τη διαχρονική φύρα των ρουσφετιών.

Χωρίς περιστροφές ιεράρχησε ψηλά σε αυτήν την ατζέντα τις σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα που εκκινούν από το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια και εκτείνονται ως τις παρεμβάσεις που αφορούν στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, από τον εκλογικό νόμο μέχρι και τη διάρθρωση της εξουσίας.

Σε αυτό τον οδικό χάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι θα υπάρξουν και πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό του ΑΣΕΠ που θα αλλάξουν τον ρυθμό των προσλήψεων και η σφραγίδα της διαφάνειας θα μπαίνει με ανεξάρτητους πιστοποιητές που θα εγγυώνται το αδιάβλητο της εκάστοτε διαδικασίας.

Μέρος αυτών των αλλαγών θα είναι και η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αλλά και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί προκειμένου να δημιουργηθούν τα θεμέλια ενός πραγματικού και βιώσιμου εκσυγχρονισμού του κράτους.

Αναγνώρισε για ακόμη μια φορά τις καθυστερήσεις σε τομείς όπως οι μεταφορές και έδειξε έτοιμος να τροποποιήσει και το μοντέλο της κυβερνητικής λειτουργίας ακόμη και με τη δημιουργίας μιας αυτόνομης δομής. Το σημαντικότερο εχέγγυο όμως ότι η προώθηση αυτού του οδικού χάρτη θα υπέρκειται του πολιτικού κόστους και με τη σαφή τοποθέτηση ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει απόλυτη επίγνωση ότι η καρέκλα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι προσωρινή.

Ακόμη σημαντικότερο είναι το μήνυμα αυτοπεποίθησης που εξέπεμψε προς το εσωτερικό του κόμματος αναφορικά με τον στόχο των επερχόμενων εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στιβαρό τόνο επέμεινε στην ανάγκη για την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Στόχος που για τον ίδιο είναι εφικτός και εδράζεται στα πεπραγμένα μιας ολόκληρης τετραετίας.

Διαβάστε ακόμα:

Στις ράγες και πάλι τα τρένα και ο προαστιακός