Ο Μητσοτάκης και το «ψηφιδωτό» της αστάθειας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο Μητσοτάκης και το «ψηφιδωτό» της αστάθειας

Η χρησιμότητα του αποψινού debate είναι ανεκτίμητη, παρότι δεν εισέφερε ούτε στην πολιτική ούτε στη δημοσιογραφία κάτι φρέσκο, διαφορετικό ή πρωτοποριακό. Όλοι οι «εμπλεκόμενοι» ανακαλύπτουν πόσο ξεπερασμένο είναι το μοντέλο, τη στιγμή που καλούνται να συμφωνήσουν τους όρους, δηλαδή στο παρά ένα.

Η αξιοπρεπής τηλεμαχία που φιλοξενήθηκε στη δημόσια τηλεόραση, δεν έφερε τα πάνω κάτω, δεν επιφύλαξε δυσάρεστες ή πολύ ευχάριστες εκπλήξεις σε κανέναν από τους συμμετέχοντες, δεν θα αλλάξει τον ρου των εκλογών, δεν θα μείνει στην ιστορία ως το debate της μεγάλης ανατροπής.

Λειτούργησε όμως ως προβολή στο εγγύτατο μέλλον, στο βράδυ της 21ης Μαΐου, που θα έχει κλείσει η κάλπη της απλής αναλογικής και στο επόμενο πρωινό που θα αρχίσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Οι πολίτες είδαν σε ένα κοινό τηλεοπτικό πλάνο, μαζί και πλάι – πλάι τις διαθέσιμες επιλογές τους για τον επόμενο  πρωθυπουργό. Αν και έλλειπε ο άγνωστος «Χ» ο οποίος δεν βγήκε από τη συζήτηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έδειξε μια ανεξήγητη βιασύνη να «πυροβολήσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το προαύλιο της ΕΡΤ, στη δήλωση του προς τους δημοσιογράφους.

Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάνης Βαρουφάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Βελόπουλος με τις θέσεις τους «συνηγόρησαν» με τρόπο καταλυτικό στο αίτημα Μητσοτάκη για αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ και διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο γιατί δεν μπορεί να είναι επιλογή για τη χώρα το ενδεχόμενο ενός συνεταιριστικού κυβερνητικού σχήματος σε όποια παραλλαγή κι αν επιχειρηθεί.

Ο Γραμματέας του ΚΚΕ με τον όρο «μούφα» έβαλε στον πάγο ξανά τη  διακήρυξη Τσίπρα περί προοδευτικής κυβέρνησης μακράς πνοής.     

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως θεματοφύλακας και εγγυητής της σταθερότητας αναλαμβάνοντας εμμέσως δεσμεύσεις για τολμηρότερα, γρηγορότερα μεταρρυθμιστικά βήματα, στην οικονομία, στο κράτος, στη δικαιοσύνη, στην υγεία, στην παιδεία, στην προστασία του περιβάλλοντος. Με εχέγγυα αξιοπιστίας την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών του 2019, ο πρόεδρος της Ν.Δ στόχευσε στην ενίσχυση και διεύρυνση της πεποίθησης σημαντικού μέρους των ψηφοφόρων ότι έχει σχέδιο και υλοποιεί τις δεσμεύσεις του με μετριοπάθεια και γνώση.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας για το θέμα της ακρίβειας και την πίεση από τις υψηλές τιμές των τροφίμων, αναγνώρισε ότι παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού - συνεπεία των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης όπως το καλάθι -  τα νοικοκυριά πιέζονται και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εφόσον παραμείνει πιεστικό το πρόβλημα να επεκταθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 το market pass.

Κατέθεσε πρόταση προς τους πολιτικούς αρχηγούς να υποβάλουν όλοι τα προγράμματα των κομμάτων τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να κοστολογηθούν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πρότασή του θα γίνει δεκτή, εφόσον υπάρξει δεύτερη κάλπη.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τις διεθνείς συμμαχίες που χτίστηκαν με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, τα εξοπλιστικά προγράμματα που εισηγήθηκαν τα επιτελεία και υλοποιήθηκαν χωρίς απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες με αποτέλεσμα η χώρα να κρατηθεί ασφαλής. Σχολίασε και την μεταστροφή της θέσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στο πλαίσιο του debate διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτηση ή επαναδιαπραγμάτευσης των εξοπλιστικών συμβάσεων. Για το θέμα των παρακολουθήσεων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι μια σκιά στη διακυβέρνηση του, έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις αποκατάστασης, απομακρύνθηκαν οι αρμόδιοι.

Είχε προηγηθεί η αξιοσημείωτα προσεκτική τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο θέμα των υποκλοπών, κάτι που έπιασε στον αέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και όταν βρήκε την ευκαιρία κάρφωσε τόσο τον κ. Μητσοτάκη όσο και τον κ. Ανδρουλάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε ξανά το προσκλητήριο για …προοδευτική διακυβέρνηση στη βάση του τρίπτυχου «αύξηση μισθών, μείωση φόρων και διαγραφή χρεών». Δεν μπόρεσε όμως να αντιπαρέλθει με ικανοποιητική απάντηση τη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι αυτό που εμφανίζει ως πρόγραμμα σήμερα είναι το ίδιο με αυτό που εμφάνιζε ως πρόγραμμα το 2015 και δεν υλοποίησε. Επέμεινε ότι το πρόγραμμα των δεκάδων δισ. είναι κοστολογημένο. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι ο φράχτης δεν είναι λύση για το μεταναστευτικό τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης έλεγε ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του από ευρωπαϊκά κονδύλια κάτι που είχε  προσπαθήσει να μπλοκάρει στην Ε.Ε ο αντιπρόεδρος και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.  

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας φορώντας άψογα τη γραβάτα του και διατηρώντας το αξιοπρόσεκτα… αστικό λεξιλόγιο που έχει υιοθετήσει διατύπωσε τη θέση ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο που διαθέτει ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα. Απέκρουσε τα περί ανοχής ακόμη και ως προς τη δηλωμένη πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει τη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη με τη «μούφα» της προοδευτικής διακυβέρνησης!   

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε την πάγια θέση του ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, υπερασπίστηκε το σχέδιο του για το σύστημα πληρωμών «Δήμητρα» προτείνοντας επειδή δεν έχουμε αυτόνομη κεντρική τράπεζα να το κουμπώσουμε πάνω στο λογισμικό της ΑΑΔΕ, πρότεινε να φτιάξουμε ένα ελληνικό  FBI. Και σε περίπτωση που κάποιοι Τούρκοι κομάντος ανέβουν σε μια βραχονησίδα να κάνουμε ότι λέει το επιτελείο και να τηλεφωνήσουμε δεξιά και αριστερά αφού θα έχουμε…αυξήσει το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων καταργώντας την υποχρεωτική στράτευση.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος  επιβεβαίωσε ότι έχει και εκείνος Plan B «για να φάει ψωμί ο Έλληνας». Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξοικονόμηση ενός δισ. από την κατάργηση των ανεξάρτητων αρχών. Το «ανήκομεν εις τη Δύση» διαχρονικό εθνικό δόγμα κατά την άποψή του είναι παρωχημένο και ο πολυπολικός κόσμος είναι ένα παζάρι χωρίς αρχές. Μπορούμε να είμαστε την ίδια ώρα με όλους κατά προτίμηση τους Ρώσους και τους Κινέζους και το διεθνές δίκαιο είναι το άλλοθι του αποτυχημένου. Τέλος ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ξέροντας σε ποιους απευθύνεται έσπειρε μια ακόμη θεωρεία συνωμοσίας για τα λογισμικά που θα χρησιμοποιηθούν για τις καταμετρήσεις των ψήφων.