Και ολίγον Σπίρτζη για ξεκάρφωμα

Και ολίγον Σπίρτζη για ξεκάρφωμα

Για την κυβέρνηση η πρόταση που υπέβαλε χθες το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα κάνει την προκαταρκτική έρευνα για τις ποινικές ευθύνες του Κ. Καραμανλή είναι η συνέχιση κατά μόνας, του «εμπορίου» της τραγωδίας των Τεμπών. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν την αλληλουχία επιλογών της Χαριλάου Τρικούπη με κορυφαία την προαναγγελία Ανδρουλάκη παραμονή των μεγάλων συλλαλητηρίων, ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Η αφετηρία εναρμόνισης όμως του ΠΑΣΟΚ με το διαδεδομένο αφήγημα ψεύδους, συνωμοσίας και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας ξεκίνησε μετά το διαδικτυακό ψήφισμα που υπέγραψε 1,3 πολίτες. Ψήφισμα που έβαλε υπό τη σκέπη του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Δ. Βερβεσός.  

Ψήφισμα το οποίο επί τούτου δημιουργούσε σύγχυση περί της βουλευτικής ασυλίας και της ποινικής ευθύνης των πολιτικών προσώπων, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Το ΠΑΣΟΚ – όπως ο κ. Βερβεσός αλλά και οι επιφανείς δικηγόροι  που εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση όπως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μαντζουράνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου -  γνωρίζει στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019 η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία, έφερε πρόταση και υπερψηφίστηκε η κατάργηση της λεγόμενης αποσβεστικής προθεσμίας δηλαδή της παραγραφής.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι οι πρώτοι και έχασαν αυτοβούλως, το ασφαλές καταφύγιο της παραγραφής. Την ίδια στιγμή που καταγγέλλεται η κυβέρνηση από τους πολιτικούς της αντιπάλους, ότι επιδιώκει να κρύψει και να προστατεύσει στελέχη της από τη Δικαιοσύνη.   

Το προνόμιο της παραγραφής ισχύει ακέραιο για τους υπουργούς των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν και κυρίως αυτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματικότητα αυτή κάνει ακραία την κουτοπονηριά της Χαριλάου Τρικούπη να βάλει δίπλα στα ονόματα των γαλάζιων τα ονόματα του Χρήστου Σπίρτζη και τριών πρώην υφυπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.  Που θυμήθηκαν άραγε τη Μ. Χρυσοβελώνη, και το Νίκο Μαυραγάνη οι οποίοι ήταν βουλευτές των ΑΝΕΛ;  ‘Η τον Θάνο Μωραΐτη, που προϋπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ όπως άλλωστε ήταν και ο Χρ. Σπίρτζης.

Το πακετάρισμα  «4 στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και 4 στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα» δεν υποδηλώνει θεσμική ουδετερότητα και διάθεση δίκαιου επιμερισμού τυχόν ποινικών ευθυνών. Για το ξεκάρφωμα μπήκε ο Σπίρτζης, ο Μωραίτης και οι δυο πρώην βουλευτές του Π. Καμμένου.  

Επισφραγίζοντας έτσι την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ επιζητεί ένα γκράντε κοινοβουλευτικό σόου για να κρατήσει στην πολιτική επικαιρότητα την τραγωδία των Τεμπών. Ξεχνώντας τις βαρύγδουπες δηλώσεις για τους πολιτικούς που πρέπει να πηγαίνουν αυτομάτως στο φυσικό δικαστή.

 «Η Βουλή, το κατ' εξοχήν θεσμοθετημένο πολιτικό όργανο που σκοπό έχει την άσκηση της νομοθετικής λειτουργίας, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε δικαστική αρχή. Η εμπειρία από τις εξεταστικές και προκαταρκτικές επιτροπές με τα παράλληλα πορίσματα των κομμάτων είναι δηλωτική της αδυναμίας της να υποκαταστήσει τη δικαστική λειτουργία» επισήμαινε πρόσφατα μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), με την υπογραφή του πρώην βουλευτή και συμβούλου του ΑΣΕΠ κ. Π. Καρκατσούλης.   

Το κοινοβούλιο με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και όσες ακολουθήσουν θα υποστεί μια ακόμη τραυματική εμπειρία να υποδυθεί την δικαστική αρχή.