Το δικαίωμα στην ισότητα της ψήφου!

Το δικαίωμα στην ισότητα της ψήφου!

Η τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού, ήταν η αναμενόμενη επιλογή, μετά την ευρύτατη συναίνεση που διαπιστώθηκε στη Βουλή.

Έρχεται δε - εφόσον συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που χρειάζονται, για να ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές - να διασφαλίσει το δικαίωμα στην ισότητα της ψήφου! Το αίτημα επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των αποδήμων ήταν καθολικό και αυτό φάνηκε και στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ομογένειας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που προηγήθηκε της συζήτησης, στην ολομέλεια. 

Δεν το ζητούν, όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνος Καχριμανίδης εκπροσωπώντας την ομογένεια της Γερμανίας, ως «μια τεχνική αλλαγή στη διαδικασία των εκλογών» αλλά ως «μια θεμελιώδη αναγνώριση της σημασίας της ομογένειας». 

Με τα δικά του λόγια:  κάθε ψήφος από την ομογένεια είναι μια γέφυρα που μας φέρνει πιο κοντά στην πατρίδα.  

Τι πιο λογικό, τι πιο πολιτικό, απ' αυτό που έκανε η κυβέρνηση; Να αξιοποιήσει τη συναίνεση στο νομοσχέδιο, για να επιδιώξει το μείζον για την ομογένεια αλλά και τη διεύρυνση, όχι της εκλογικής βάσης αλλά του εθνικού πέλους και μάλιστα, σε μια κρίσιμη καμπή κατά την οποία το δημογραφικό πρόβλημα προσλαμβάνει διαστάσεις εθνικής κρίσης και μελλοντικού εθνικού κινδύνου. 

Η υπερψήφιση της τροπολογίας υπ' αυτό το πρίσμα, είναι μια σπουδαία ευκαιρία, που δημιουργεί τεράστια ιστορική ευθύνη στα κόμματα και τους βουλευτές, πέρα και πάνω από τα κόμματα, όπως τόνισε η αρμόδια υπουργός. 

Μπορεί οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να επιλέξουν τελικά, να καταγγείλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για δήθεν αιφνιδιασμό και με όχημα αμφίβολες αιτιάσεις, να «δραπετεύσουν» από τη συναίνεση και μια χρήσιμη για τη χώρα αλλά και για αυτούς, άσκηση ωριμότητας και ευθύνης.

Οδεύοντας προς τις ευρωεκλογές, θα το βρουν μπροστά τους τα στελέχη τους στις προεκλογικές περιοδείες τους ανά τον κόσμο, όταν θα ζητούν την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Για την κυβέρνηση τα πράγματα είναι απλά, απλούστατα όπως τα έθεσε η κ. Κεραμέως. «Ο καθένας και η καθεμιά μας κρίνεται! Όσοι θέλουν οι συμπολίτες μας να μπορούν να ψηφίζουν και στις εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν «ναι», όσοι δεν θέλουν θα ψηφίσουν «όχι». Αν δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους δεν θα περάσει. Απλά τα πράγματα. Αλλά να περιμένουμε άλλα 50 χρόνια, ενώ υπάρχει συναίνεση θα ήταν λάθος»