Η κίνηση Μητσοτάκη με το «καλημέρα» στη Νέα Υόρκη

Η κίνηση Μητσοτάκη με το «καλημέρα» στη Νέα Υόρκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Με μία «επιθετική» κίνηση εξωστρέφειας θα κάνει αισθητή την παρουσία του, από την πρώτη κιόλας μέρα, ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για την γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του, το μεσημέρι της Δευτέρας, στην Ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (Climate Action Summit), που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες, αφού αναδείξει τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας - με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας - για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, θα προχωρήσει σε μία διεθνή πρωτοβουλία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προαναγγείλει τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης κορυφής στην Αθήνα για το θέμα αυτό σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων εντός του 2020. Επίσης ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στις ενέργειες της Ελλάδας για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και την έμφαση σε ένα μοντέλο πράσινης οικονομίας.

«Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Ακόμη και όσους δεν πιστεύουν ότι έχει ανθρωπογενή αίτια. Και οι δράσεις μετριασμού (mitigation) και προσαρμογής (adaptation) σε αυτή χρειάζονται καταμερισμό εργασίας, συντονισμό και χρήματα», αναμένεται να σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη χώρα να έχει αναλάβει σαφείς πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης των μνημείων.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, την πρώτη ημέρα παραμονής του στη Νέα Υόρκη, θα συναντηθεί κατά σειρά, με τον CEO της JP Morgan Chase και με τους ηγέτες της Κολομβίας, της Αλβανίας, του Κοσσόβου, της Παλαιστίνης και της Σερβίας, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη στην Washington Post.

Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 τοπική ώρα και ο πρωθυπουργός θα τονίσει για μία ακόμα φορά ότι η ενταξιακή πορεία της γειτονικής περνά μέσα από τον σεβασμό της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Είναι γνωστό άλλωστε ότι τόσο η Αλβανία όσο και η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αποτελούν δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που εντάσσονται στη διεύρυνση της ΕΕ και η Ελλάδα διαθέτει το δικαίωμα του βέτο αν κρίνει ότι δεν πληρούν κάποια από τα απαιτούμενα κριτήρια ή δεν τηρούν στάση καλής γειτονίας.

Διαβάστε ακόμα:

- Στις ΗΠΑ ο Κυρ. Μητσοτάκης με το βλέμμα σε επενδύσεις - ασφάλεια