Στις ΗΠΑ ο Κυρ. Μητσοτάκης με το βλέμμα σε επενδύσεις - ασφάλεια

Στις ΗΠΑ ο Κυρ. Μητσοτάκης με το βλέμμα σε επενδύσεις - ασφάλεια

Οι συναντήσεις με τον Ντ. Τράμπ, τον Ταγίπ Ερντογάν και τους άλλους ηγέτες στο πλαίσιο του ταξιδιού στην Νέα Υόρκη είναι το ένα σκέλος της πολυεπίπεδης παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αφού ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις συναντήσεις με επενδυτές διεθνούς επιπέδου και εκπροσώπους funds, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό φιλικό προς το επιχειρείν.

Οι παρεμβάσεις της νέας Κυβέρνησης και η στάση του Κυριακου Μητσοτάκη έχουν ανοίξει τις πόρτες για μια σειρά επαφών που δύναται να συμβάλλουν στην προσπάθεια αλλαγής σελίδας στη χώρα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι πλήρες. Αύριο Τρίτη θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council και την Πέμπτη, θα λάβει μέρος σε συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations, CFR).

Ιδιαίτερα σημαντική όμως είναι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία επενδυτών. Γεύμα στο οποίο τον είχε προσκαλέσει ο Αμερικανός υπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα όπου και εξήρε τις αλλαγές που έχει κάνει η νέα κυβέρνηση.

Σημαντικές θα είναι και οι επαφές και συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg και της εκδήλωσης της Goldman Sachs

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το σχέδιο του για την αλλαγή σελίδας της χώρας. Σχέδιο που ήδη γίνεται πραγματικότητα βάζοντας τη χώρα στο κάδρο των διεθνών οικονομικών παραγόντων.

Το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, με κυριότερη αυτή του Ελληνικού έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών που δεν αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ένα παροδικό φαινόμενο από το οποίο θα αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη.

Η δυνατότητα που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παρουσιάσει όλο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και να αναδείξει τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε μια χώρα που ανατάσσεται.

Ήδη άλλωστε μπορεί να μιλήσει για την αλλαγή που επιτελείται για τη μείωση της φορολογίας που προωθείται αλλά κυρίως για τη δημιουργία του περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας που επιδιώκουν οι μακροπρόθεσμοί επενδυτές.

Στο πλαίσιο της ασφάλειας άλλωστε εντάσσεται και η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όπου θα θέσει και το θέμα της Τουρκίας αλλά και της προκλητικής της στάσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας και τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή ως σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο

Στο ίδιο πλαίσιο θα επιχειρήσει και στη συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν να βρεθεί ένα βήμα συνεννόησης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα υπαναχωρήσει η ελληνική πλευρά στις προσπάθειες της τουρκικής να δημιοιυργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή.