Διολισθαίνοντας στον λαϊκισμό μέσω διαδικτύου

Διολισθαίνοντας στον λαϊκισμό μέσω διαδικτύου

Αύγουστος 2019. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν χάσει τις εκλογές και η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου έχει ως αντικείμενο την… γεφυροποίηση με την Προοδευτική Συμμαχία. Εκεί ο επικεφαλής της αξιωματικής, πλέον, αντιπολίτευσης δηλώνει ότι «υπάρχει σε εξέλιξη ένας ιδεολογικός πόλεμος» και αποφασίζεται να δοθεί βάρος στην επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Αποτέλεσμα τα βίντεο, τα σποτάκια του κόμματος που βάλουν ευθέως και με ανοίκειους πολλές φορές χαρακτηρισμούς κατά των αγαπημένων εχθρών του κόμματος, του Κυριάκου Μητσοτάκη, των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ.

Το θέμα για την Κουμουνδούρου είναι να γίνεται «ντόρος». Να ασχολούνται με το κόμμα έστω και αρνητικά. Άλλωστε οι «εχθροί» που είναι τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι όταν βάλουν κατά του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν την τροφή που το κόμμα επιθυμεί για να εξαπολύει κατηγορίες και να απευθύνει καταγγελίες. Όπως έλεγε και γνωστός λαϊκός τραγουδιστής «το μόνο που με νοιάζει είναι να λένε το όνομά μου σωστά»

Η πρακτική με τα βίντεο στο διαδίκτυο ξεκίνησε ταυτόχρονα με τις πλατείες των αγανακτισμένων και τις αφίσες με τις οποίες πολιτικοί αντίπαλοι και δημοσιογράφοι εμφανίζονταν ως καταζητούμενοι. Την περίοδο πριν το 2015 το φαινόμενο έλαβε διαστάσεις αλλά οι τόνοι έπεσαν κατά τη διάρκεια της διακυβερνήσεως από την πρώτη φορά αριστερά.

Ηχηρή επανεμφάνιση έγινε πριν τις εκλογές του 2019 και συνεχίστηκε μετά από αυτές και μετά την απόφαση που ελήφθη σε εκείνο το πολιτικό συμβούλιο διαχείρισης της ήττας τον Αύγουστο του ιδίου έτους.

Μέσα στον ενάμιση περίπου χρόνου που μεσολάβησε υπήρξαν παραδείγματα ακραίου λαϊκισμού. Όπως το βίντεο για τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. στο οποίο η πανδημία του κορονοϊού και τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε δεν είχαν θέση στην προσπάθεια να κατηγορηθεί η κυβέρνηση ότι δεν ικανοποίησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Είχε προηγηθεί το βίντεο που εμφάνιζε τους δημοσιογράφους να πληρώνονται από την κυβέρνηση για να κρύβουν την αλήθεια και να λένε θετικά μόνο λόγιο. Βίντεο που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και οδήγησε τον τότε γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη σε συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους.

Πριν από αυτό υπήρξε και το βίντεο για τις κινητοποιήσεις με αφορμή το νομοσχέδιο που επιχειρούσε να βάλει κανόνες στον τρόπο διεξαγωγής τους. Σε αυτό εμφανίζονταν οι μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις που σημάδεψαν δύο αιώνες φτάνοντας στο σήμερα. Με μια διαφορά είχαν εξαφανιστεί όλες οι διαδηλώσεις οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις των 4,5 ετών της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα.

Επιστέγασμα των παραπάνω, και άλλων ανάλογων παρεμβάσεων μέσω διαδικτύου το τελευταίο βίντεο για τον πτωχευτικό κώδικα με τον… Κυριάκο και την Μονόπολη. Στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ικανοποιημένοι για τον αντίκτυπο. Για το περιεχόμενο που δείχνει την περαιτέρω διολίσθηση στον λαϊκισμό μέχρι στιγμή δεν υπάρχουν σχόλια από την πλευρά στελεχών της Κουμουνδούρου, όπου ακόμη μετρούν ακίνητα ιδιοκτησίας στελεχών τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει πλέον στη λογική της ακραίας πόλωσης και της αντιπολίτευσης των άκρων ανεξαρτήτως θέματος. Είτε είναι εθνικό είτε είναι θέμα δημόσιας υγείας είτε κοινωνικό. Η προσπάθειας όξυνσης του πολιτικού σκηνικού και η ρητορική του διχασμού, προκειμένου να αποκτήσει ρόλο και λόγο μη διαθέτοντας προτάσεις για τα προβλήματα και τις κρίσεις, εμφανείς.

Τόσο που ακόμη και η «παγκόσμια» Ελληνίδα και αντιστασιακή, δηλωμένη αριστερή, Ελένη Γλυκατζη Αρβελέρ δήλωσε μόλις προχθές το βράδυ στον ΑΝΤ1 ότι «ειμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα».