Ελ. Γλύκατζη-Αρβελέρ: «Γεννήθηκα αριστερή - Γίνομαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα»

Ελ. Γλύκατζη-Αρβελέρ: «Γεννήθηκα αριστερή - Γίνομαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα»
Η σημαντική Ελληνίδα βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ
Φωτογραφία αρχείου

Στους ιδεολογικούς λόγους που την κάνουν αριστερή αναφέρθηκε η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ σε συνέντευξή της χωρίς ωστόσο να διστάσει να ασκήσει την κριτική της στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι γίνεται έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤ1 η σημαντική Ελληνίδα Βυζαντινολόγος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή. Πιστεύω σε μία καλύτερη διανομή του δημόσιου πλούτου. Καμία φορά είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα, του ηγέτη της Αριστεράς, με ενοχλεί».

Αν και με αριστερές καταβολές, όπως είπε η ίδια, υποστήριξε στις τελευταίες εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλώντας αντιδράσεις. «Τον Κυριάκο Μητροτάκη όχι μόνο τον στήριξα, αλλά κάτι παραπάνω. Νομίζω ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει μεταρυθμίσεις».

Η κα Αρβελέρ μίλησε για τα παιδικά της χρόνια και την ένταξή της στην Αντίσταση, για το πώς βίωσε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής.

«Η Αντίσταση με έκανε αυτό που είμαι. Στο σχολείο που ήμουν οι Ιταλοί το έκαναν νοσοκομείο. Η καθηγήτρια μου είπε να κάνουμε μία ομάδα αντίστασης. Λεγόμασταν "Σπίθα". Μου έδιναν τα κρυφά φυλλάδια για να τα πάω σε διάφορα μέρη. Όταν μπήκα στην ΕΠΟΝ δεν κοιμήθηκα σπίτι μου από 14 χρονών για να μην με πιάσουν. Όλα μου τα αδέλφια μου ήταν οργανωμένα. Το ψευδώνυμό μου ήταν “Νίκη”. Όταν γυρνούσα σπίτι μου η μάνα μου ήξερε ότι έχει διαδήλωση. Γιατί ήξερε ότι θέλω να πλυθώ για να μην με βρουν σκοτωμένη, λερωμένη» αφηγήθηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην ιδια εκπομπή για την κα Αρβελέρ αποκαλώντας την μία «Παγκόσμια Ελληνίδα», που μέσα από την παρουσία της εξαίρει τον Ελληνισμό. Όπως είπε: «Η προσωπικότητα και το έργο της Ελένης δεν περιγράφεται σε λίγες γραμμές γιατί ανήκει σε εκείνους τους ανθρώπους που το έργο και η προσφορά γίνονται μέρος της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα τη γράφουν. Είναι μία οικουμενική Ελληνίδα, μια γυναίκα με μικρασιατικές ρίζες που από τις γειτονιές του Βύρωνα αναδείχθηκε πρύτανης της Ευρώπης, μια επιστήμονας που κατέστησε το Βυζάντιο "αενάως παρόν" - όπως η ίδια λέει - και ο ανήσυχος άνθρωπος του πολιτισμού και της παιδείας που παραμένει τολμηρός παρατηρητής των εξελίξεων». 

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρούμενος που τη γνωρίζει προσωπικά και τον τιμά με τη φιλία της. «Με εμπνέει η περιπέτεια της ζωής της με τη συμμετοχή της στην Αντίσταση και με τη σταθερή της παρουσία στο μέτωπο της δημοκρατίας. Αναζητώ συχνά τις συμβουλές της. Η Αρβελέρ είναι μια αυτοκράτειρα των καιρών μας και οι Έλληνες της οφείλουμε ευχαριστίες, σεβασμό και αγάπη», πρόσθεσε.