Το υδρογόνο της ThyssenKrupp ετοιμάζεται για το χρηματιστήριο και οι μέτοχοι της χαμογελούν ξανά

Το υδρογόνο της ThyssenKrupp ετοιμάζεται για το χρηματιστήριο και οι μέτοχοι της χαμογελούν ξανά

Η ThyssenKrupp (TKA XETRA) είναι μία παλιά γνώριμη του Liberal Markets, μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του οποίου έχουν παρουσιαστεί τα προβλήματα και τα σχέδια ανάκαμψης της μεγάλης γερμανικής εταιρείας που ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια. Η τολμηρή απόφαση της διευθύνουσας συμβούλου Μαρτίνα Μέρτς, η οποία πούλησε για 17 δισεκατομμύρια ευρώ το πιο πολύτιμο κομμάτι της εταιρείας, τον τομέα ανελκυστήρων, λίγο πριν την εμφάνιση της πανδημίας, έδωσε πολύτιμο χρόνο στην διοίκηση προκειμένου να προχωρήσει στην απαραίτητη αναδιάρθρωση. Σε αυτή την προσπάθεια πρωταγωνιστούν δύο κομμάτια της εταιρείας. Τον ρόλο του «κακού» παίζει ο μεγαλύτερος σε πωλήσεις τομέας της επιχείρησης, δηλαδή οι χαλυβουργικές της δραστηριότητες, οι οποίες δεν μπορούν να πετύχουν κερδοφόρο αποτέλεσμα. Τον ρόλο του «καλού» έχει αναλάβει το μικρότερο ίσως, από πλευράς πωλήσεων, κομμάτι της εταιρείας, δηλαδή οι δραστηριότητες ηλεκτρόλυσης, που περιλαμβάνονται στην εταιρεία Uhde Chlorine Engineers (U.C.E.), η οποία ανήκει κατά 66% στην ThyssenKrupp και κατά 34% στην ιταλική επιχείρηση Industrie De Nora.

Η εταιρεία έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να απαλλαγεί από τις χαλυβουργικές δραστηριότητες, κυρίως μέσω της πώλησής του σε άλλες χαλυβουργίες, όπως η ινδική Tata Steel, και η βρετανική Liberty Steel. Οι προσπάθειες δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, σε σημαντικό βαθμό και λόγω του μεγάλου αριθμού εργαζομένων (πάνω από 25.000) που θα κινδυνέψουν να χάσουν την δουλειά τους. Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο στην Γερμανία, όπου η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και οι πολύ ισχυρές εργατικές ενώσεις αντιδρούν έντονα κάνοντας πολύ πιο δύσκολη οποιαδήποτε απόπειρα πώλησης του τομέα. Για τον ίδιο λόγο, εξίσου δύσκολες είναι και οι προσπάθειες για την εκ των έσω ανασυγκρότηση του τομέα. Η διοίκηση βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο και, αν κάποιες πληροφορίες του Τύπου ευσταθούν, αρχίζει να ψάχνει για λύσεις άλλου τύπου. Σύμφωνα με το μηνιαίο γερμανικό περιοδικό Manager Magazin, το ρεπορτάζ του οποίου αναπαρήγαγε το απόγευμα της Τετάρτης το Reuters, η διοίκηση σκέφτεται να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του τομέα χαλυβουργίας στους μετόχους της ThyssenKrupp και να κρατήσει ένα πολύ μικρό μετοχικό μερίδιο. Η διαδικασία, σύμφωνα με το Manager Magazin, θα γίνει με την μέθοδο του spin – off (κάθε μέτοχος της ThyssenKrupp θα αποκτήσει, χωρίς καταβολή τιμήματος, μετοχές του χαλυβουργικού τομέα), και σχεδιάζεται με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να εγκριθεί από τους μετόχους της στις αρχές του 2023, με την προϋπόθεση βέβαια πως θα την αποδεχθούν και οι εργαζόμενοι.

Την ώρα που η διοίκηση φαίνεται να αναζητά τρόπο απαλλαγής από τον χάλυβα μέσω χρηματιστηρίου, εμφανίστηκαν πληροφορίες στον Τύπο (πρακτορείο Bloomberg), σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση έχει αποφασίσει την είσοδο της U.C.E. στο χρηματιστήριο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, αφού η διοίκηση είχε δηλώσει την περασμένη άνοιξη πως εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο εισαγωγής της U.C.E. σε κάποιο χρηματιστήριο. Έκπληξη αποτέλεσε η πληροφορία του Bloomberg πως η χρηματιστηριακή αξία της U.C.E. αναμένεται να είναι κοντά στα 5 δισεκατομμύρια Ευρώ, σχεδόν 80% παραπάνω από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του προηγούμενου Μαΐου. Αυτό σημαίνει πως το μερίδιο της ThyssenKrupp θα αξίζει περίπου 3,3 δισεκατομμύρια Ευρώ, πράγμα που εξηγεί και την άνοδο της μετοχής της εταιρείας κατά 12% την Τρίτη που μας πέρασε, όταν εμφανίστηκε το ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου, αφού η χρηματιστηριακή αξία της ThyssenKrupp, μετά την άνοδο, είναι λίγο κάτω από τα 6,5 δις Ευρώ. Το Liberal Markets είχε αναφερθεί στην U.C.E. πριν πολλούς μήνες (Η χαλυβουργία και το υδρογόνο θα κρίνουν το μέλλον της Thyssen Krupp | Liberal Markets), (Η ThyssenKrupp μπορεί να ανήκει στο μεγάλο κύμα του 2021 | Liberal Markets) και μάλλον θα αναφερθεί σε αυτήν και αρκετές φορές στο μέλλον.

Εδώ φυσικά εγείρεται ένα ερώτημα. Πως είναι δυνατόν να πετύχει η U.C.E. αυτή την αποτίμηση; Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της να είναι σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τα έσοδα από την παραγωγή υδρογόνου δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια. Τα υπόλοιπα έρχονται από την παραδοσιακή δραστηριότητά της η οποία είναι η ηλεκτρόλυση χλωρίνης. Η απάντηση είναι σαφώς θετική, με τις συνθήκες που επικρατούν αυτή την στιγμή στις διεθνείς αγορές. Η βρετανική ITM Power (ITM LONDON), μία εταιρεία start up που έχει δική της μέθοδο παραγωγής υδρογόνου, με κύκλο εργασιών τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών έχει χρηματιστηριακή αξία 2,66 δισεκατομμυρίων λιρών, δηλαδή 665 φορές πάνω από τις πωλήσεις της. Η U.C.E. είναι πιο «έτοιμη» εταιρεία, έχει πολύ καλή φήμη όσον αφορά στις παραδοσιακές της δραστηριότητες, και ήδη συμμετέχει σε μεγάλα έργα παραγωγής υδρογόνου, όπως η κατασκευή μονάδα που έχει παραγγείλει η Σαουδική Αραβία, με προϋπολογισμό 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι προοπτικές του κλάδου φαίνονται όλο και πιο θετικές, αφού η στροφή προς το υδρογόνο, και ειδικότερα το πράσινο υδρογόνο, αποκτά όλα και μεγαλύτερη ορμή σε όλο τον κόσμο. Όσο οι αγορές έχουν την διάθεση να προεξοφλήσουν τις προοπτικές επιχειρήσεων που εικάζεται πως μπορεί να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον, εταιρείες σαν την U.C.E. θα μπορούν εύκολα να πετύχουν μεγάλες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις. Τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να ακούγονται κάπως εξωφρενικά, αλλά όπως βλέπουμε αυτές τις μέρες με την Rivian (RIVN NASDAQ), οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να ανεβάσουν τις χρηματιστηριακές αξίες στα ουράνια όταν πιστέψουν στις προοπτικές μίας μικρής αλλά ελπιδοφόρας εταιρείας.

Μετά την μεγάλη άνοδο των μετοχών την Τρίτη και τις διάφορες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η διοίκηση αποφάσισε να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό. Χθες Πέμπτη, επιβεβαίωσε τα σχέδια για την εισαγωγή της U.C.E. στο χρηματιστήριο, την οποία τοποθέτησε χρονικά προς την επόμενη άνοιξη, προσθέτοντας πως τον Ιανουάριο θα ενημερωθούν διεξοδικά οι επενδυτές. Επίσης, επιβεβαίωσε και την πρόθεσή της για το spin – off του χαλυβουργικού τομέα. Πέρα από αυτά, η Μαρτίνα Μέρτς δήλωσε πως τα οργανικά κέρδη του ομίλου θα είναι φέτος πολύ καλύτερα από τα περσινά, προσθέτοντας πως οι συστηματικές προσπάθειες για την ανάκαμψη του ομίλου αρχίζουν επιτέλους να φέρνουν καρπούς. Η μετοχή της εταιρείας αντέδρασε και πάλι θετικά, σημειώνοντας νέα άνοδο κατά 6,3%, κλείνοντας στα 10,84 Ευρώ, σχεδόν 20% παραπάνω από την τιμή της στην αρχή της εβδομάδας. Είναι φανερό πως οι επενδυτές αρχίζουν και βλέπουν την εταιρεία πολύ πιο θετικά, βλέποντας πως οι προσπάθειες της διοίκησης αρχίζουν να αποδίδουν. Αν η εισαγωγή της U.C.E. στο χρηματιστήριο γίνει με τη φημολογούμενη (ή ακόμα υψηλότερη) χρηματιστηριακή αποτίμηση, θα βοηθήσει στην ανάδειξη της κρυμμένης αξίας της ThyssenKrupp, θα βγάλει τον χαλυβουργικό τομέα από το προσκήνιο και θα κάνει τους επενδυτές να βλέπουν πλέον την ταλαιπωρημένη εταιρεία ως ένα «υδρογονικό όχημα» που θα φέρει μεγάλα κέρδη στους μετόχους της, τουλάχιστον όσο διατηρούνται οι ευνοϊκές συνθήκες στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο ξεχασμένος βιομηχανικός κολοσσός της Γερμανίας μάλλον θα αρχίσει να απασχολεί τους επενδυτές όλο και περισσότερο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.