Η ThyssenKrupp μπορεί να ανήκει στο μεγάλο κύμα του 2021

Η ThyssenKrupp μπορεί να ανήκει στο μεγάλο κύμα του 2021

Όσοι ασχολούνται με την αξιολόγηση επιχειρηματικών σχεδίων, γνωρίζουν ότι η ιδέα είναι η διαδρομή από το Α εως το Κ. Το υπόλοιπο ανήκει στην ομάδα που θα τρέξει/υλοποιήσει το business plan.

Την 1η Οκτωβρίου η «πιο ισχυρή γυναίκα στη γερμανική οικονομία» όπως την αποκαλούν πολλοί, η Martina Merz, ανέλαβε τη θέση CEO στον εμβληματικό, αν και ζημιογόνο, όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων, ThyssenKrupp, με σύμβαση τριετούς θητείας.

Η Merz πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας της στην Bosch και έχει υπηρετήσει στα εποπτικά συμβούλια της Lufthansa και της Volvo.

Προσχώρησε στο εποπτικό συμβούλιο της Thyssenkrupp τον Δεκέμβριο του 2018, τον περασμένο Οκτώβριο ανέλαβε ως προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας και εν συνεχεία, αφού πούλησε την πιο κερδοφόρα επιχείρηση ανελκυστήρων του ομίλου για 17 δισ. ευρώ, κέρδισε την υποστήριξη των μετόχων και τον επίσημο τίτλο του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Η επιτυχής πώληση της επιχείρησης των ανελκυστήρων ήταν η κίνηση -ματ που απογείωσε τις πιθανότητες επιτυχούς αναδιάρθρωσης του ομίλου, καθώς ουσιαστικά μεταμόρφωσε τον ισολογισμό της εταιρείας και της πρόσφερε μια πολύτιμη καθαρή ταμειακή θέση της τάξης των 5,1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως σημείωσε η Merz στην πρόσφατη παρουσίαση του νέου business plan, η εταιρεία έχει αυξήσει σημαντικά τα ίδια κεφάλαιά έως και πάνω από 10 δισ.ευρώ, επαναπροσδιορίζοντας θετικά τα χρονικά περιθώρια για την περαιτέρω αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων του Ομίλου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι « σκληρή» δουλειά για την Merz έχει τελειώσει, πόσο μάλλον από τη στιγμή που μόλις τώρα ξεκίνησε το downsize του Ομίλου, ενώ ταυτόχρονα έχει απέναντι της κάποια από τα πιο ισχυρά εργατικά συνδικάτα της χώρας, τα οποία όπως είναι φυσικό αντιστέκονται στο αναγκαίο κύμα απολύσεων που ήδη είναι σε εξέλιξη.

Η Merz όμως ξέρει να πλοηγείται στα ταραγμένα νερά μιας αναδιάρθρωσης- δεν είναι η πρώτη φορά που θα το κάνει άλλωστε- είναι πειθαρχημένη στο να διαθέσει το κεφάλαιο της επιχείρησης μόνο σε όσες δραστηριότητες δημιουργούν αξία στο μέλλον- ανεξαρτήτως πολιτικών διλημμάτων- ενώ η δομή του χαρτοφυλακίου που παρουσίασε πρόσφατα έχει σαφή στόχευση να κάνει την εταιρεία μικρότερη μεν, πιο κερδοφόρα δε.

(σ.σ: λεπτομέρειες για την πρόσφατη πορεία του ομίλου, αλλά και για τις πολιτικές ισορροπίες που θα κρίνουν την αναδιάρθρωση μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ).

Φως στο τούνελ της αναδιάρθρωσης του τμήματος Χάλυβα

Η Merz έχει μπροστά της την πιο δύσκολη αποστολή, ήτοι την αναδιάρθρωση του προβληματικού τμήματος του χάλυβα του Ομίλου. Όπως δήλωσε η ίδια « Είναι ανοιχτή σε ιδέες» , συμπεριλαμβανομένης της κρατικής συμμετοχής, ή της μη δεσμευτικής προσφοράς από την Liberty Steel Europe.

Σύμφωνα με το Reuters, η νέα τιμονιέρης της Thyssenkrupp πράγματι διατηρεί «ανοιχτό μυαλό» καθώς έδωσε στην βρετανική εταιρεία του μεγιστάνα των Sanjeev Gupta πρόσβαση στα βιβλία της μονάδας του χάλυβα, προκειμένου η Liberty Steel ν’αποκτήσει μια λεπτομερή εικόνα των βασικών επιχειρηματικών δεδομένων της χαλυβουργίας της Thyssenkrupp Steel Europe.

Η Thyssenkrupp επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να «ανοίξει» τα βιβλία της στη Liberty, ενώ η απόφαση για το μέλλον της μονάδας χάλυβα θα ληφθεί ως τον Μάρτιο.

Η Deutsche Bank πάντως εκτιμά ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο θα μπορούσε να αποφέρει ετήσιες συνέργειες 200-300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ρυθμιστικά εμπόδια είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα μιας συμφωνίας με την Salzgitter ή την Tata Steel.

Όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα:«Και οι δύο εταιρείες θα αλληλοσυμπληρώνονται καθώς θα γίνουν οι ισχυρότεροι παίκτες στις αγορές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Η Liberty άλλωστε πρέπει να αναπτύξει έκθεση για να αυξήσει την πρόσβαση σε πελάτες -αυτοκινητοβιομηχανίες- και να πραγματοποιήσει τη στρατηγική της για απαλλαγή από τον άνθρακα. Μια επιτυχημένη προσφορά θα μείωνε την εξάρτηση της Liberty Steel από αγορές για την τροφοδοσία των γραμμών παραγωγής της, ενώ το εργοστάσιο της Thyssenkrupp στο Duisburg, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα».

Σωστή στόχευση σε ένα από τα μεγαλύτερα growth stories της νέας δεκαετίας

Παρατηρήσατε ότι η Deutsche bank πέραν των συνεργειών μεταξύ των Liberty Steel- Thyssenkrupp, αναφέρει και την μείωση της εξάρτησης της πρώτης από τις εκπομπές άνθρακα;

Βλέπετε, η Thyssenkrupp έχει έναν μεγάλο άσσο στο μανίκι της. Αν αξιοποιήσει την κορυφαία τεχνογνωσία της στη χαλυβουργία με την ανταγωνιστική της θέση στις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις ηλεκτρόλυσης νερού, τότε μπορεί να βρεθεί από «έσχατη, πρώτη» στην νέα εποχή μηδενικών ρύπων.

Η ηλεκτρόλυση είναι μια διαδικασία χωρίς άνθρακα - εάν τροφοδοτείται με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια - για την εξαγωγή «πράσινου» υδρογόνου από το νερό. (σ.σ: για τον κομβικό ρόλο του πράσινου υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση μπορείτε να διαβάσετε την εκτενή παρουσίαση μας εδώ).

Η Merz γνωρίζει πολύ καλά αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως αξιολόγησε έγκαιρα και το γεγονός ότι η Γερμανία ενέκρινε τον Ιούνιο ένα πρόγραμμα 9 δισ. ευρώ για την προώθηση πρωτοβουλιών υδρογόνου στη χώρα και παγκοσμίως.

Ως μέρος αυτού του προγράμματος ανακοινώθηκε μάλιστα πριν δύο ημέρες ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεισφέρει 1,5 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο ηλεκτρόλυσης υδρογόνου της Thyssenkrupp στη Σαουδική Αραβία.

Η μονάδα Thyssenkrupp Uhde Chlorine Engineers -TKUCE- βραχίονας του ομίλου, θα προμηθεύσει μια μονάδα ηλεκτρόλυσης 20 MW, για την παραγωγή υδρογόνου από ηλιακή και αιολική ενέργεια, στο έργο Element One Σαουδική Αραβία.

Μέσω αυτής της επένδυσης η γερμανική κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων στο εξωτερικό, προκειμένου να εξασφαλίσει πολύτιμες εισαγωγές.

Για να αποκτήσουμε ορατότητα στην «μεγάλη εικόνα» θα αναφέρουμε ότι η Σαουδική Αραβία αυτή τη στιγμή δημιουργεί ένα έργο πολλών δισ. δολαρίων, το περίφημο Helios Green Fuels, το οποίο θα παράγει από το 2025 και μετά, 650 τόνους υδρογόνου και 3.000 τόνους αμμωνίας την ημέρα, από 4 GW ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κοινοπραξία που συμμετέχει στο έργο περιλαμβάνει την Σαουδαραβική εταιρεία ACWA Power, την αμερικανική Air Products & Chemicals και την Δανέζικη εταιρεία παραγωγής χημικών Haldor Topsoe.

Είναι δε ένα πολύ σημαντικό project, γιατί περιλαμβάνει και την παραγωγή αμμωνίας.

Η αμμωνία υπόψιν αποθηκεύεται και μεταφέρεται πιο εύκολα από το αέριο υδρογόνο. Όταν φτάσει στον προορισμό της θα μπορεί να επαναεροποιηθεί σε υδρογόνο, για χρήση ως εναλλακτικό καύσιμο στις μεταφορές.

Στις εισαγωγές αυτές λοιπόν στοχεύει η Γερμανία, γι’αυτό και φροντίζει γερμανικές εταιρείες να λάβουν στρατηγική θέση σήμερα, στην ενεργειακή αγορά του αύριο. (σ.σ: Υπενθυμίζουμε ότι αρχές Δεκεμβρίου η Γερμανία ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση έργου υδρογόνου της Siemens στη Χιλή, έναντι 8,2 εκατ. ευρώ).

Ολοκληρώνοντας, η αλλαγή ηγεσίας σε συνδυασμό με ένα ρεαλιστικό και πάνω από όλα σωστά στοχοθετημένο και προσανατολισμένο business plan, εναρμονισμένο πλήρως με τους εθνικούς στόχους της Γερμανίας, δημιουργούν τις προϋποθέσεις η Thyssenkrupp να αποκτήσει το παλιό μεγαλείο και την αίγλη της σ’ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Η νέα CEO απέδειξε ήδη ότι έχει επικεντρωθεί στην παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών εξασφαλίζοντας στο εκτελεστικό συμβούλιο το χρονικό περιθώριο για μια επιτυχή μετάβαση από ένα συγκεντρωτικό όμιλο με χαοτικό οργανόγραμμα, σ’ένα μικρότερο αλλά πιο ευέλικτο σχήμα εταιρειών, επικεντρωμένων στις νέες τάσεις της δεκαετίας.

Επιπλέον, οι ενδείξεις για συνεχή ανάκαμψη της ζήτησης των προϊόντων της –ειδικά από την αυτοκινητοβιομηχανία- πληθαίνουν, καθώς το τρίτο τρίμηνο έδειξε ήδη διαδοχικές βελτιώσεις σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι οι τελικές επιδόσεις επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις προβλέψεις που συνεπάγονται της αναδιάρθρωσης.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.