Τουρκία: Στα 84 δισ. δολάρια το κόστος του σεισμού
AP Photo/Emrah Gurel
AP Photo/Emrah Gurel

Τουρκία: Στα 84 δισ. δολάρια το κόστος του σεισμού

Ο χειρότερος σεισμός της Τουρκίας εδώ και σχεδόν έναν αιώνα έχει προκαλέσει καταστροφή το κόστος της οποίος μπορεί να ανέλθει στα 84,1 δισ. δολάρια σύμφωνα με το όργανο των Τούρκων επιχειρηματιών, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι το ποσό ξεπερνά ήδη τα 50 δισ. δολάρια.

Έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων (Turkonfed) ανεβάζει το κόστος των ζημιών σε 84,1 δισ. δολάρια - 70,8 δισ. δολάρια από την επισκευή χιλιάδων σπιτιών, 10,4 δισ. δολάρια από την απώλεια εθνικού εισοδήματος και 2,9 δισ. δολάρια από την απώλεια εργάσιμων ημερών.

Το κύριο κόστος θα αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς και υποδομών, καθώς και την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών στέγασης των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έμειναν άστεγοι.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το κράτος θα ολοκληρώσει την ανοικοδόμηση των κατοικιών εντός ενός έτους και ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για να «να σταθεί η χώρα ξανά όρθια».

Περίπου 13,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, δηλαδή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, και παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.

Οι υπολογισμοί της Turkonfed βασίστηκαν στην εμπειρία των σεισμών του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσαν περίπου 18.000 ανθρώπους. Οι νεκροί από το τελευταίο χτύπημα του σεισμού έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις απώλειες του σεισμού του 1999, ενώ παράλληλα χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο αντίκτυπος του σεισμού στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι απίθανο να είναι τόσο έντονος όσο μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, ο οποίος έπληξε τη βιομηχανική καρδιά, δήλωσε πάντως ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ Μαχμούντ Μοχιλντίν στο περιθώριο του Αραβικού Δημοσιονομικού Φόρουμ την Κυριακή.

Ο Μοχιελντίν πρόσθεσε ότι, μετά τον αρχικό αντίκτυπο κατά τους επόμενους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο μέλλον.

Παρ' όλα αυτά, οικονομολόγοι και αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι ο σεισμός θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη έως και κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος.

Η κυβέρνηση προέβλεπε ανάπτυξη 5% το 2022 και είχε εκτιμήσει ανάπτυξη 5,5% το 2023 πριν από τον σεισμό.

Η Τουρκία πρόκειται να διεξάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αυτό το καλοκαίρι - η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών που βρίσκεται στην εξουσία.

Στις 10 επαρχίες που επλήγησαν κηρύχθηκε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η κεντρική τράπεζα ανέβαλε τις πληρωμές ορισμένων δανείων. Το υπουργείο Οικονομικών κήρυξε ανωτέρα βία μέχρι το τέλος Ιουλίου και ανέβαλε τις πληρωμές φόρων για την περιοχή.

Διαβάστε επίσης: 

Fitch για Τουρκία - Συρία: Στα 4 δισ. δολάρια οι οικονομικές ζημιές από το σεισμό

Συλλήψεις κατασκευαστών και εργολάβων μετά τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Ο υπερσυγκεντρωτικός μετά το πραξικόπημα Ερντογάν αποδυνάμωσε τον κρατικό μηχανισμό