Τι θα περιλαμβάνει η επιχείρηση «στηρίξτε την κτηματαγορά»

Τι θα περιλαμβάνει η επιχείρηση «στηρίξτε την κτηματαγορά»

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της κτηματαγοράς σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση ποντάροντας στην τόνωση των επενδύσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Με τις επενδύσεις να έχουν «βουτήξει» στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών όπως προέκυψε και από τα αναλυτικά στοιχεία του ΑΕΠ, το να πέσει χρήμα στην κτηματαγορά εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει μια λύση άμεσης απόδοσης για την τόνωση της ανάκαμψης. 

Έτσι, το σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα: χρηματοδοτικό, φορολογικό και γραφειοκρατικό. Το χρηματοδοτικό επίπεδο περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» που θα φέρει πόρους άνω του 1 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθεί και η ίδια συμμετοχή μέσα στη χρονιά. Περιλαμβάνει επίσης το σχέδιο χορήγησης περισσότερων στεγαστικών δανείων από την πλευρά των τραπεζών από το β’ εξάμηνο και μετά. Σε φορολογικό επίπεδο, προωθείται το «πάγωμα» του ΕΝΦΙΑ αλλά και των φόρων μεταβίβασης για όλο το 2021. 

Ακόμη και αν προχωρήσει η τροποποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αυτές δεν αναμένεται να ισχύσουν ούτε για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ ούτε για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης έτσι ώστε να δοθεί χρόνος προσαρμογής στα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν από την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών. Σε γραφειοκρατικό επίπεδο, τέλος, μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ που επιτρέπει την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης του φόρου μεταβίβασης -με τη σωστή εφαρμογή θα εξοικονομηθούν πάνω από δύο εβδομάδες σε όποιον θέλει να ολοκληρώσει μια αγοραπωλησία ακινήτου- έρχεται και η επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων σε μια προσπάθεια να ανακτήσει, σταδιακά, η κτηματαγορά τους φυσιολογικούς ρυθμούς της.

Παρά την καραντίνα των τελευταίων 12 μηνών, η κτηματαγορά έχει επιδείξει σημαντική «αντοχή» σε όλα τα επίπεδα. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας κατέγραψαν διατήρηση των τιμών ανατίμησης ενώ η οικοδομική δραστηριότητα κινείται επίσης ανοδικά. Η έκδοση περισσότερων οικοδομικών αδειών δικαιολογείται από το γεγονός ότι διανύουμε την περίοδο «απαλλαγής» από τον ΦΠΑ. Όσοι χτίσουν ακίνητα με άδεια οικοδομής που θα εκδοθεί από το 2020 μέχρι το 2022, θα μπορούν να πουλήσουν χωρίς ΦΠΑ. Από την άλλη όμως, καταγράφεται και αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα. Σε πολλές περιοχές τόσο του λεκανοπεδίου, εντοπίζονται εργοτάξια ενώ οι κατασκευαστές βλέπουν τις δουλειές τους να καταγράφουν και πάλι ανοδική πορεία.

Αυτά τα στοιχεία, τα έχουν υπόψη τους στην κυβέρνηση και θέλουν να ενισχύσουν τις τάσεις που διαμορφώνονται. Εκτός από τη διευκόλυνση των υποψήφιων επενδυτών σε γραφειοκρατικό επίπεδο, δίνεται πλέον ιδιαίτερη σημασία και στο φορολογικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να μην υπάρξει η παραμικρή «αναστάτωση» στην αγορά, προωθείται και η λύση του να μην υπάρξουν αλλαγές στους φόρους των ακινήτων: τόσο τους φόρους κατοχής (δηλαδή στον ΕΝΦΙΑ) όσο και στους φόρους μεταβίβασης. Σε αυτό το πλαίσιο και ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες ενώ και οι φόροι μεταβίβασης όλων των συναλλαγών που θα γίνουν μέσα στο 2020, θα υπολογιστούν με τις ισχύουσες τιμές.