Τεχνητά νησιά ενέργειας: Το νέο εργαλείο στην υπηρεσία του κλίματος
Ørsted

Τεχνητά νησιά ενέργειας: Το νέο εργαλείο στην υπηρεσία του κλίματος

Η ιστορία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων έχει ξεκινήσει από τη Δανία. Γι’αυτό άλλωστε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ανεμογεννητριών του κόσμου, η Vestas Wind Systems και η κορυφαία κατασκευάστρια υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, η Ørsted, δε θα μπορούσαν παρά να έχουν δανέζικο DNA.

Από τη Δανία θα ξεκινήσει λοιπόν και η ιστορία των τεχνητών νησιών ενέργειας.

Τον φετινό Φεβρουάριο η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να υλοποιήσει το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της χώρας, ένα τεχνητό νησί ενέργειας που θα φιλοξενεί πολλά συνδεδεμένα υπεράκτια αιολικά πάρκα και θα παρέχει ισχύ σε νοικοκυριά και πράσινο υδρογόνο για τη ναυτιλία, την αεροπορία, τη βιομηχανία και τις βαριές μεταφορές, προκειμένου να βοηθήσει την χώρα να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Το νησί θα έχει έκταση 120.000 τετραγωνικά μέτρα, κόστος 34 δισ. δολάρια- εκ των οποίων το ήμισυ θα διατεθεί από δημόσιους πόρους της κυβέρνησης της Δανίας - και θα απέχει 80 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή, στη Βόρεια Θάλασσα.

Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033 και αρχικά θα τροφοδοτεί 3 εκατ.νοικοκυριά παράγοντας 3GW ηλεκτρικής ενέργειας ενώ ο τελικός στόχος το έτος ολοκλήρωσης του, το 2033, είναι τα 10GW.

Η Ørsted, ως η μεγαλύτερη εταιρεία υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο - έχει εγκαταστήσει σχεδόν το ένα τέταρτο της υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας - ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο ότι θα διεκδικήσει το έργο. Η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει το 2022 – έτος κατά το οποίο αναμένεται η δημοπρασία - κοινή προσφορά με το δανέζικο συνταξιοδοτικό ταμείο ATP, ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της Ευρώπης με 960 δισεκατομμύρια κορώνες υπό διαχείριση.

Το έργο θα ανήκει κατά πλειοψηφία στο κράτος της Δανίας και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και ένα πράσινο μέλλον όχι μόνο για τη Δανία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ποια είναι η Ørsted και ποιες οι προοπτικές του κλάδου

Η  Ørsted, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στη Δανία και επικεντρώνεται στις Ανανεώσιμες, ειδικά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Στα τέλη του 2020 είχε  σε λειτουργία ισχύ 7,6 GW, ενώ αναπτύσσει  τα μεγαλύτερα έργα στον κλάδο, όπως  το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό του κόσμου, το  Hornsea One στη Βόρεια Θάλασσα  με χωρητικότητα 1,2 GW.

 Η μεγαλύτερη αγορά της είναι το Ηνωμένο Βασίλειο - παραμένει η μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική αγορά στον κόσμο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 10,4GW - ενώ ακολουθούν η  Γερμανία και η Δανία.

Οι προοπτικές στις κύριες αγορές της διαγράφονται εξαιρετικά ευοίωνες, καθώς η Ευρώπη αν και έχει σημαντικό δυναμικό - χωρητικότητα άνω των 20 GW - στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Ε.Ε  για τις υπεράκτιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στοχεύει να δεκαπλασιάσει τη χωρητικότητας της έως το 2050.

Και μια «χρυσή» λεπτομέρεια: 30 χρόνια από σήμερα, αναμένεται περισσότερο από το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη να παράγεται από τη θάλασσα. Σήμερα το ποσοστό αυτό  είναι μόλις 2%.

Οι προοπτικές όμως είναι μεγάλες και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η κυβέρνηση Βiden με την απόφαση να ρίξει μεγάλο κέντρο βάρους στην αναπτυσσόμενη υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας την ερχόμενη δεκαετία, γέννησε ένα νέο Eldorado για την Ørsted και γενικότερα για τον κλάδο. (σ.σ: - περισσότερα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που επωφελούνται από το πακέτο μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Το σχέδιο Biden έχει στόχο την ανάπτυξη 30 GW αιολικής ενέργειας ανοικτής θάλασσας έως το 2030, ενώ έχει ανακοινώσει ότι

  • θα παρέχει  3 δισ. δολάρια δημόσιας χρηματοδότησης για υπεράκτια αιολικά έργα μέσω του Υπουργείου Ενέργειας
  • θα επιταχύνει τις άδειες έργου συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών ανασκοπήσεων.

Τι σημαίνει αυτό; Νέες υποδομές στα λιμάνια, νέα εργοστάσια, νέες θέσεις εργασίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και φυσικά νέος κύκλος εργασιών για τις εταιρείες του κλάδου.

Όσον αφορά τώρα τα αποτελέσματα Ørsted το2020, σαφέστατα επηρεάστηκαν από την πανδημία, ειδικά όσον αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και τις εμπορικές δραστηριότητες.

Παρά ταύτα, η εταιρεία παρουσίασε λειτουργικά κέρδη - EBITDA - 18,1 δισ. DKK, ήτοι αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2019 και αρκετά πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς για EBITDA πέριξ των 16 -17 δισ. DKK.

Τα κέρδη από αιολικά πάρκα υπεράκτιων και χερσαίων εκμεταλλεύσεων αυξήθηκαν κατά 14% στα 16,9 δισ. DKK και η απόδοση του απασχολούμενου κεφαλαίου (ROCE) ανήλθε στο 10%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020, το «πράσινο» μερίδιο παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας συνέχισε να αυξάνεται και μάλιστα έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών, πέριξ του 90%. Το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε μέρισμα 11,5 DKK ανά μετοχή. Πρόκειται για μια αύξηση 9,5%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις για το 2021 αναμένεται να ανέλθουν σε 32 -34 δισ. DKK, αντικατοπτρίζοντας το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο κατασκευαστικής δραστηριότητας που σχετίζεται με έργα υπεράκτιων αιολικών και ηλιακών φωτοβολταϊκών έργων. Υπενθυμίζουμε ότι η Ørsted ανακοίνωσε στις 7 Απριλίου ότι θα πουλήσει το 50% του μεριδίου της στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Borssele 1 & 2 στην τιμή των 10,2 δισ. DKK ή 1,375 δισ.ευρώ.

Τέλος, η εταιρεία θα είναι από τις πρώτες που θα καταστούν ουδέτερες ως προς τον άνθρακα, μιας και στοχεύει να το έχει επιτύχει έως το 2025.

*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες