Πού και γιατί επενδύει το μεγαλύτερο κρατικό ταμείου πλούτου στον κόσμο
Υπεράκτια αιολικά

Πού και γιατί επενδύει το μεγαλύτερο κρατικό ταμείου πλούτου στον κόσμο

Το  μέλλον της ενέργειας στην Ευρώπη σύμφωνα με πολλούς αναλυτές κρύβεται στο πράσινο υδρογόνο. Σύμφωνα με μια άλλη μερίδα αναλυτών κρύβεται  στις υπεράκτιες αιολικές μονάδες, οι οποίες θεωρούνται ως μια από τις πιο δυνατές απαντήσεις για τη σταδιακή αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων. Σύμφωνα με τη στήλη, τι ιερό δισκοπότηρο της πράσινης ενέργειας, κρύβεται και στα δύο.

 Η Ευρώπη έχει μεγάλη τεχνογνωσία στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Και είναι λογικό αφού μια ευρωπαϊκή χώρα, η Δανία, ήταν η πρώτη που από το 2002 εφάρμοσε μια νέα στρατηγική για την αιολική ενέργεια, τοποθετώντας ανεμογεννήτριες στη θάλασσα προκειμένου να κατασκευάσει το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο μεγάλης κλίμακας κοντά στο Esbjerg.

 Από τότε μέχρι σήμερα το μερίδιο των θαλάσσιων αιολικών πάρκων ανήλθε στο 20% της συνολικής παραγωγής ενέργειας της χώρας, ενώ η δανέζικη εταιρεία Ørsted είναι μια από τις leaders του κλάδου.

Η πρακτική των υπεράκτιων αιολικών άρχισε να αποκτάει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στην Ευρώπη, ενώ η πράσινη μετάβαση αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το μέγεθος του κλάδου σε διεθνές επίπεδο.

Τα επόμενα χρόνια, όπως θα δούμε στη συνέχεια, αναμένονται πάρα πολλά έργα,  όπως το  Borssele 1&2 στη Βόρεια Θάλασσα, 22 χλμ μακριά από τις ολλανδικές ακτές.  Το Borssele είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο που λειτουργεί και όταν ολοκληρωθεί θα είναι σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ørsted, Στίβεν Ένγκελς, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Ολλανδίας. Ένα πάρκο που θα παρέχει ηλεκτρισμό σε ένα εκατομμύριο ολλανδικά νοικοκυριά αλλά και στην παράκτια βιομηχανία, μέσω εργοστασίου που θα επεξεργάζεται την αιολική ενέργεια για την παραγωγή φιλικού προς το περιβάλλον υδρογόνου.

Το συγκεκριμένο υπεράκτιο πάρκο κέντρισε το ενδιαφέρον του μεγαλύτερου ταμείου κρατικού πλούτου  στον κόσμο - ύψους 1,3 τρισ. δολάρια- του Κρατικού Ταμείου της Νορβηγίας. Το fund αγόρασε μερίδιο 50% στο αιολικό πάρκο Borssele 1&2 έναντι 1,375 δισ. ευρώ από την Ørsted και η συμφωνία θα ολοκληρωθεί έως το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Πρόκειται για  την πρώτη άμεση επένδυσή του Ταμείου σε ένα έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,  για χάρη της οποίας άλλαξε μάλιστα το καταστατικό του, μιας και μέχρι το 2020 επιτρεπόταν να επενδύει μόνο σε μετοχές, ομόλογα και ακίνητα.

Το Ταμείο σκοπεύει να επενδύσει περίπου 12 δισ. δολάρια έως το  2022 σε έργα ΑΠΕ  με επίκεντρο τόσο την Ευρώπη όσο και τη Βόρεια Αμερική.

Ποια είναι η Ørsted και ποιες οι προοπτικές του κλάδου

Η  Ørsted, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας στη Δανία και επικεντρώνεται στις Ανανεώσιμες, ειδικά στα υπεράκτια αιολικά πάρκα προκειμένου να καταργήσει τον άνθρακα έως το 2023.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που είχε  σε λειτουργία στα τέλη του 2020 είχαν ισχύ 7,6 GW, ενώ αναπτύσσει  τα μεγαλύτερα έργα στον κλάδο, όπως  το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό του κόσμου, το  Hornsea One στη Βόρεια Θάλλασα  με χωρητικότητα 1,2 GW.

 Η μεγαλύτερη αγορά της, όπως είναι επόμενο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο - παραμένει η μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική αγορά στον κόσμο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 10,4GW - ενώ ακολουθούν η  Γερμανία και η Δανία.

Οι προοπτικές στις κύριες αγορές της διαγράφονται εξαιρετικά ευοίωνες, καθώς η Ευρώπη αν και έχει σημαντικό δυναμικό- χωρητικότητα άνω των 20 GW- στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Ε.Ε  για τις υπεράκτιες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στοχεύει να δεκαπλασιάσει τη χωρητικότητας της έως το 2050.

Σε 30 χρόνια από σήμερα, αναμένεται περισσότερο από το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη να παράγεται από τη θάλασσα. Σήμερα το ποσοστό αυτό  είναι μόλις 2%.

Τι σημαίνει αυτό; Νέες υποδομές στα λιμάνια, νέα εργοστάσια, νέες θέσεις εργασίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και φυσικά νέος κύκλος εργασιών για τις εταιρείες του κλάδου.

Η πολυεθνική όμως σκοπεύει να αναπτύξει το αποτύπωμά της  και εκτός Ευρώπης, με έργα από την Ταϊβάν έως και τις ΗΠΑ, με την τελευταία να αποτελεί ένα νέο Eldorado για τον κλάδο, καθώς η κυβέρνηση  Biden ανακοίνωσε ότι θα ρίξει μεγάλο κέντρο βάρους στην  αναπτυσσόμενη υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας την ερχόμενη δεκαετία.

Το σχέδιο Biden έχει στόχο την ανάπτυξη 30 GW αιολικής ενέργειας ανοικτής θάλασσας έως το 2030, ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα παρέχει  3 δισ. δολάρια δημόσιας χρηματοδότησης για υπεράκτια αιολικά έργα μέσω του Υπουργείου Ενέργειας και θα επιταχύνει τις άδειες έργου συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών ανασκοπήσεων.

Η απόφαση του Biden  στο πλαίσιο της «πράσινης ατζέντας» να επιταχύνει τις άδειες έργου είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη όχι μόνο για την  Ørsted, αλλά και για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Την αλλαγή αυτή  στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ΗΠΑ σηματοδότησε ήδη άλλωστε η απόφαση του Bureau of Ocean Energy Management -BOEM-  για το έργο υπεράκτιων αιολικών πάρκων 800 MW της Iberdrola στη Μασαχουσέτη.  

Στην  τελική δήλωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων - FEIS –δόθηκε το πράσινο φως να  ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου μεγάλης κλίμακας στις ΗΠΑ  από την Iberdrola, αλλά πάνω από όλα καταργήθηκαν βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Η  έγκριση αυτή θα διευκολύνει τη διαδικασία κανονιστικής ρύθμισης για μελλοντικά έργα,τα οποία αναμένεται να φτάσουν συνολική χωρητικότητα  22 GW σε περίοδο 10 ετών.

Ένα μεγάλο μερίδιο αυτής της πίτας ανήκει στις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία στα υπεράκτια αιολικά, όπως η Ørsted,  αλλά και η Equinor  ή η Iberdrola. (σ.σ: περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ  και εδώ).

Η Ørsted μάλιστα είναι η πρώτη που τοποθετήθηκε στην αμερικανική υπεράκτια αγορά καθώς  ανέπτυξε το  πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της χώρας, το Block Island  χωρητικότητας 30 MW.

Αυτή τη στιγμή  είναι ίσως η πιο εκτεθειμένη εταιρεία  στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συμφωνία με την  GE Renewable Energy για την προμήθεια ανεμογεννητριών για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Ocean Wind, ισχύος 1100 MW, που βρίσκεται στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής στο Νιου Τζέρσεϋ. Σύμφωνα, δε,  με τους υπολογισμούς  των αναλυτών του Morningstar έχει επιτύχει IRR περίπου 7% για τα έργα της στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία βέβαια  δεν αναλαμβάνει μόνο υπεράκτια έργα. Πριν λίγες εβδομάδες έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για ένα υβριδικό αιολικό και ηλιακό έργο συνολικής ισχύος 518 MW στο Τέξας των ΗΠΑ με αναμενόμενη ημερομηνία λειτουργίας το πρώτο εξάμηνο του 2022. Πρόκειται για το έργο Helena Energy Center το οποίο  θα επιτρέψει στην  Ørsted, να μεγιστοποιήσει τη χρήση της «εξαιρετικής τοποθεσίας, σε μια αγορά υψηλής ρευστότητας» και σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από ισχυρούς παράκτιους ανέμους και ηλιοφάνεια.

Τον Οκτώβριο του 2020  απέκτησε το χερσαίο αιολικό έργου Haystack Wind ισχύος 298 MW στη Νεμπράσκα, δίπλα ακριβώς από το επίσης δικό της αιολικό πάρκο Plum Creek, ισχύος 230 MW και όλα δείχνουν ότι ο κατάλογος θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.