Πώς χτίζουν την πράσινη μετάβαση οι πετρελαϊκές εταιρείες

Πώς χτίζουν την πράσινη μετάβαση οι πετρελαϊκές εταιρείες

Το turnaround story των πετρελαϊκών που δειλά δειλά έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση του,  ως ένα μεγάλο βαθμό θα χτιστεί από την επιτυχή τους μετάβαση στο μοντέλο της «πράσινης» μετάβασης. Εκείνες που θα μπορέσουν έγκαιρα να ολοκληρώσουν  τις απαραίτητες επενδύσεις, είναι αυτές που θα μπορέσουν να έχουν ένα ικανοποιητικό μερίδιο της πίτας σε έναν ενεργειακό κόσμο όπου θα κυριαρχούν οι ΑΠΕ και η τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου.

Ως εκ τούτου, για όποιον θέλει να συμμετέχει στο στοίχημα των πετρελαϊκών εταιρειών, έχει νόημα να παρακολουθεί τους σταθμούς αυτής της μετάβασης, προκειμένου να καταλήξει σε ένα «καλάθι» με τις σωστές επιλογές τίτλων και σταθμίσεων.Αυτός άλλωστε είναι και ο κύριος λόγος που η στήλη τα τελευταία δύο χρόνια καλύπτει όλες τις εξελίξεις γύρω από τα μεγάλα ενεργειακά έργα.

Πολλά από αυτά ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παραμένει η μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική αγορά στον κόσμο με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 10,4GW. Γενικότερα, η Μ. Βρετανία  σχεδιάζει εως το 2030 να παραγάγει το 1/3  της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ και το 2050 να είναι « καθαρή» από τις εκπομπές  άνθρακα. Ως εκ τούτου, οι  εταιρείες  που εξασφαλίζουν έργα σε αυτή την αγορά αποκτούν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η RWE  μαζί με τη BP και την Total είναι μεταξύ των νικητών στην πρώτη μεγάλη δημοπρασία μίσθωσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων της Μ.Βρετανίας. Συνολικά,  θα κατασκευαστούν έξι έργα τα οποία  θα  παρέχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσουν περίπου 7 εκατομμύρια σπίτια.

Η κατανομή των έργων

-Η πετρελαϊκή εταιρεία BP κέρδισε δύο πεδία που αντιπροσωπεύουν συνολικά 3 GW σε μια πρώτη  κίνηση της βρετανικής εταιρείας πετρελαίου να εισχωρήσει στην υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας της Βρετανίας. Να υπενθυμίσουμε ότι η  BP στοχεύει να αυξήσει εως το 2030 την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας εως και 20 φορές,  στα 50 GW  από 3,3 GW που είναι τώρα, μειώνοντας παράλληλα την παραγωγή πετρελαίου.

Πρόσφατα μάλιστα  μαζί με τη  νορβηγική Equinor ανέλαβαν από κοινού την ανάπτυξη ενός από  τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά project στις ΗΠΑ, συνολικής ισχύος 1.260 MW, με στόχο  την παροχή αιολικής ενέργειας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες προμήθειες ανανεώσιμης ενέργειας στις ΗΠΑ.
 

-Η γαλλική Total και ο Όμιλος Green Investment της Macquarie εξασφάλισαν τα δικαιώματα για έργο 1,5 GW στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Αγγλίας.

Η Total είναι ένα κλασικό παράδειγμα πετρελαϊκής εταιρείας που κάτω από την πίεση των τραπεζών, των επενδυτών και των κυβερνήσεων, προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα. Στόχος της είναι έως το 2025  να φτάσει τα 35 GWp της ακαθάριστης παραγωγικής ικανότητας από ανανεώσιμες πηγές και μετά να προσθέτει 10 GWp ανά έτος.  

Στο πλαίσιο αυτής της μετάβασης ο πετρελαϊκός κολοσσός επιταχύνει τον βηματισμό του, με τη  δημιουργία μιας κοινοπραξίας ηλιακής ενέργειας και ανάπτυξης με την 174 Power Global.  Θα αναπτύξουν  12 έργα ηλιακής ενέργειας και  αποθήκευσης συνολικής χωρητικότητας 1.6GW στις ΗΠΑ.

Άλλη μια σημαντική συνεργασία είναι  με την ισπανική εταιρεία Iberdrola. Θα υποβάλλουν από κοινού προσφορά για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο, το αιολικό πάρκο Thor της Δανίας.

-Δύο πεδία κέρδισε και η RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, η οποία επιβεβαιώθηκε ως προτιμώμενος πλειοδότης για  συνολική δυναμική χωρητικότητα 3 GW.

Η  RWE επιδιώκει εδώ και καιρό να αποκτήσει ένα μεγάλο μερίδιο της πίτας από την προσπάθεια  του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξήσει την υπεράκτια αιολική χωρητικότητα στα 40 GW έως το 2030.

Υπενθυμίζουμε ότι η RWE Renewables πραγματοποιεί κάθε χρόνο τεράστιες επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς και σε τεχνολογίες αποθήκευσης. Εκτός από ένα μεγάλο διεθνές χαρτοφυλάκιο ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών μονάδων, η RWE  διαθέτει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βιομάζα και αέριο που τροφοδοτούνται κυρίως από «πράσινο» αέριο, κάτι που μελλοντικά θα κριθεί απαραίτητο για την ασφάλεια εφοδιασμού. 

Σήμερα διαθέτει 46 GW δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  με κατανομή  37% από λιγνίτη και μονάδες σκληρού άνθρακα, 31% από μονάδες φυσικού αερίου, 21% από Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 6% από πυρηνικά-που θα κλείσουν έως το 2022- και 5% από άλλες πηγές, ενώ διαθέτει σταθμούς παραγωγής ενέργειας και εκτός Γερμανίας, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με εγκατεστημένη ισχύ  λοιπόν άνω των 16 GW συγκεντρωμένη στις ΑΠΕ, έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε μετρήσιμη δύναμη στον χώρο της πράσινης ενέργειας.  Χθες ολοκληρώθηκε  η συμφωνία  με τη θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες,  για ένα κοινό επενδυτικό σχήμα - JVCo – με σκοπό την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW.  

(σ.σ Περισσότερα για την RWE μπορείτε να διαβάσετε εδώ  και για τις Total και BP εδώ).

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.