Ποιες εταιρείες αναπτύσσουν τα  μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Ποιες εταιρείες αναπτύσσουν τα  μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Τουλάχιστον 10 τρισ. δολάρια σε αιολική και ηλιακή ενέργεια έως το 2050 θα διαθέσουν τα κράτη για να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους. Ως εκ τούτου, οι ενεργειακές εταιρείες ανεβάζουν ταχύτητα για την πράσινη μετάβαση, συμπλέοντας σε πολλές περιπτώσεις με τους leaders της πράσινης ενέργειας που ήδη έχουν πάρει στρατηγικό μερίδιο της πίτας.

Ειδικά οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες κάτω από την πίεση  των τραπεζών των επενδυτών και των κυβερνήσεων, προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και  τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι πιθανόν ο γρηγορότερος τρόπος για την επίτευξη των στόχων τους.

H γαλλική εταιρεία Total έχει συνάψει συνεργασία με την ισπανική εταιρεία Iberdrola, προκειμένου να υποβάλλει προσφορά για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο, το αιολικό πάρκο Thor της Δανίας.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters, ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί μετά τον Οκτώβριο του 2021, το project θα έχει συνολική ισχύ 800-1000 MW και αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο μεταξύ 2025 και 2027. 

Το συγκεκριμένο έργο εξυπηρετεί τους στόχους και των δύο εταιρειών. Η Total στοχεύει να περάσει έγκαιρα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στις ΑΠΕ και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, με τελικό στόχο να είναι ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2050.  

Η συγκεκριμένη συνεργασία, θα συμβάλλει καθοριστικά στον στόχο της Total να φτάσει τα 35 GWp της ακαθάριστης παραγωγικής ικανότητας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025 και να προσθέσει 10 GWp ανά έτος μετά.  

Στο πλαίσιο αυτής της μετάβασης ο πετρελαϊκός κολοσσός επιταχύνει τον βηματισμό του, με τη  δημιουργία μιας κοινοπραξίας ηλιακής ενέργειας και ανάπτυξης με την 174 Power Global.  Θα αναπτύξουν  12 έργα ηλιακής ενέργειας και  αποθήκευσης συνολικής χωρητικότητας 1,6GW στις ΗΠΑ.

Η Iberdrola από την άλλη, είναι, όπως έχουμε αναλύσει, μια ισχυρή δύναμη στον κόσμο της  ανανεώσιμης ενέργειας, με την παραπάνω συνεργασία να ακολουθεί την  απόκτηση ποσοστού 50% στην εταιρεία ανάπτυξης Sea Wind, η οποία διαθέτει αγωγό επτά έργων σε αρχικά στάδια ανάπτυξης έως και 7300 MW. Πρόκειται για ένα έργο σταθμό στην Πολωνία.

Η Ελλάδα

Στο σημείο αυτό θα ανοίξουμε άλλη μια παρένθεση, προκειμένου να υπενθυμίσουμε ότι το οπτικό πεδίο της Iberdrola περιλαμβάνει εδώ και καιρό και την Ελλάδα. Η εταιρεία ενισχύει την παρουσία της στην χώρα μας με αιολικό πάρκο στην Ροδόπη, ισχύος  33,6MW.

Με το έργο αυτό, η εγκατεστημένη ανανεώσιμη χωρητικότητα της Iberdrola στην Ελλάδα και την Κύπρο θα ανέλθει στα 335MW.

Δεν σταματάει όμως εδώ. Η ισπανική εταιρεία εντάσσει τις προοπτικές της χώρα μας στην παγκόσμια στρατηγική της .
Το 2022, η εταιρεία θα θέσει σε λειτουργία άλλα τρία αιολικά έργα, συνδυασμένης χωρητικότητας 100,4MW και θα ανεβάσει τη λειτουργική ικανότητα της  στη χώρα σε 435,4MW. 

Το Ελντοράντο της Ανατολικής Ακτής των ΗΠ|Α 

Επιστρέφοντας στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε  μια  μεγάλη συμφωνία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μάλιστα μεταξύ δύο εταιρειών της Γηραιάς Ηπείρου. 

Η βρετανική  BP και η  νορβηγική Equinor θα αναπτύξουν από κοινού  ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά project στις ΗΠΑ, συνολικής ισχύος 1.260 MW, με στόχο  την παροχή αιολικής ενέργειας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, προκειμένου να εξασφαλιστεί οικιακή, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες προμήθειες ανανεώσιμης ενέργειας στις ΗΠΑ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει το έργο Empire Wind στα ανοικτά της Νέας Υόρκης και το Beacon Wind στα ανοικτά της Μασαχουσέτης. Μαζί θα παράγουν έως και 4,4 GW, αρκετή ισχύ για περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια. 

Η Equinor θα είναι ο διαχειριστής των δύο έργων και το προσωπικό της BP θα συμμετάσχει στις φάσεις ανάπτυξης και κατασκευής ως μέρος της εταιρικής σχέσης των δύο εταιρειών για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο Empire αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Δεδομένου ότι η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ είναι μια από τις πιο ελκυστικές αγορές ανάπτυξης για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής έργο θα αναπτυχθεί από δύο εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αλλαγή σκυτάλης για την υπεράκτια αιολική επιχείρηση των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι η  BP και η Εquinor δημιούργησαν μια συνεργασία τον Σεπτέμβριο του 2020 για την υπεράκτια αιολική ενέργεια στις ΗΠΑ, όταν η πρώτη αγόρασε το 50% των μεριδίων της  Equinor, έναντι 1,1 δισ. δολαρίων. Η Equinor αναμένει κέρδη κεφαλαίου ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τη συναλλαγή, ενώ στο πλαίσιο αυτής της  συμφωνίας, προέκυψε και η εταιρική σχέση μεταξύ της BP και της Equinor  για την ανάπτυξη και άλλων υπεράκτιων αιολικών έργων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η BP είχε  ήδη μια μεγάλη επιχείρηση χερσαίας αιολικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες με χωρητικότητα περίπου 1,7 GW,  αλλά καθώς η βρετανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της ικανότητας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας  έως και 20 φορές την επόμενη δεκαετία, πέριξ των  50 gigawatts, το συγκεκριμένο deal θα της προσφέρει μεγάλες συνέργειες σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.