Στερεότυπα και επενδύσεις: Και όμως οι επενδυτές επηρεάζονται!

Στερεότυπα και επενδύσεις: Και όμως οι επενδυτές επηρεάζονται!

Το γεγονός ότι επί πολλά χρόνια οι Έλληνες θεωρούνταν «τεμπέληδες» από μερίδα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών αποτελούσε μια στερεοτυπική εικόνα που στην πιο αθώα της εκδοχή υπονοούσε τον χαλαρότερο τρόπο ζωής έναντι άλλων δυτικών οικονομιών ενδεχομένως και λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης που επικρατεί σε πολλούς τομείς της οικονομίας κατά τους θερινούς μήνες. 

Όσοι ζούμε στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα κλισέ είναι περίπου ανοησίες. Η Ελλάδα το καλοκαίρι δουλεύει στο κόκκινο αφού ο τουρισμός ζωντανεύει έναν από τους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας. Παρόλα αυτά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιουργούν «έρευνες» και δημοσιεύματα για μια οικονομία ακόμα και σύντομες αναρτήσεις στα ΜΚΔ επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις διασυνοριακών κεφαλαίων.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές που είναι και πιο επιρρεπείς σε εθνικά κλισέ έχει παρατηρηθεί ότι τείνουν να επηρεάζονται ως προς την έκθεση που αποκτούν ανάλογα με τον αρνητικό χαρακτήρα των νέων που επικοινωνούν τα Μέσα Ενημέρωσης.

Όλα αυτά επισημαίνονται, αναλύονται και αποδεικνύονται στη μελέτη των  Liu Baixiao and Ma Linlin από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Η έρευνα δείχνει την επίδραση όχι μόνο οικονομικών γεγονότων στις αποφάσεις διαχείρισης αλλά κυρίως την επίδραση μη οικονομικών γεγονότων. Η έρευνα έλαβε υπόψη της τις αναφορές των ΜΜΕ με έδρα τις ΗΠΑ (κυρίως όσα νέα ή αναφορές είχαν αρνητικό ή στερεοτυπικά αρνητικό χαρακτήρα) για συγκεκριμένες χώρες καθώς και τις ροές κεφαλαίων από θεσμικά κεφάλαια των ΗΠΑ στην ίδια περίοδο.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι στις χώρες για τις οποίες υπήρχε αρνητική οικονομική δημοσιότητα οι εκροές ήταν μεγαλύτερες κατά 0,35% αναλογικά στα υπό διαχείριση κεφάλαια. Η έκπληξη ωστόσο ήρθε από τα αρνητικά νέα που δεν σχετίζονται με την οικονομία: Η αρνητική δημοσιότητα για μη οικονομικούς λόγους εμφάνισε υψηλότερες εκροές της τάξης του 0,5% επί των κεφαλαίων υπό διαχείριση. 

Επίσης, μια άλλη πτυχή της μελέτης έδειξε ότι οι επενδυτές της λιανικής (τα μη θεσμικά κεφάλαια) είναι πιο ευαίσθητοι σε τέτοιου τύπου ειδήσεις. Οι μικροεπενδυτές ρευστοποιούν τις θέσεις τους σε ένα επενδυτικό κεφάλαιο που είναι τοποθετημένο σε μια συγκεκριμένη χώρα πολύ πιο γρήγορα από ότι η θεσμική διαχείριση η οποία έχει συντηρητική στάση και αργές κινήσεις, ειδικά στην αποεπένδυση. Ποσοτικά οι «μικροί της αγοράς» έχουν σχεδόν 6% υψηλότερες πιθανότητες να ρευστοποιήσουν τα μερίδια των αμοιβαίων κεφαλαίων ή τις μετοχές τους σε μια ξένη χώρα στο άκουσμα αρνητικών νέων στα ΜΜΕ ή στη ροή νέων στα ΜΚΔ. 

Επομένως την επόμενη φορά που θα ακουστεί κάτι αρνητικό για τη χώρα μας χωρίς οικονομική προέκταση ας μην εκπλαγούμε που το Χρηματιστήριο μπορεί να αντιδράσει αρνητικά ακόμα και με κάποια δόση υπερβολής. Οι ρηχές αγορές άλλωστε είναι και πιο ευάλωτες σε απότομες μετατοπίσεις χρήματος και το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν έχει αποκτήσει ακόμα το απαραίτητο βάθος που θα εξομαλύνει τέτοια φαινόμενα.