Σε επενδυτικό hub έχει μετατραπεί η Κρήτη
Shutterstock
Shutterstock

Σε επενδυτικό hub έχει μετατραπεί η Κρήτη

Σε μαγνήτη επενδύσεων έχει μετατραπεί η Κρήτη όπου, ήδη, υλοποιούνται ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής, όπως ο ΒΟΑΚ και το νέο αεροδρόμιο Καστελίου. Εκτός όμως, από την αναβάθμιση του οδικού άξονα και την κατασκευή της νέας πύλης εισόδου και εξόδου στο νησί και άλλα σημαντικά projects, όπως το κέντρο δεδομένων της Lamda Hellix.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον ΒΟΑΚ, όπως ανέφερε, πρόσφατα, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, το πρώτο τμήμα του Νεάπολη- Άγιος Νικόλαος, μήκους 22 χλμ.,  έχει πάρει πλέον τον δρόμο της υλοποίησης, ως δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Χερσόνησος – Νεάπολη, μήκους 22 χλμ. υλοποιείται με ΣΔΙΤ, κόστους 290 εκατ. ευρώ, με τα 90 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.  

Ακολουθεί σύντομα η διαγωνιστική διαδικασία για το μεγαλύτερο τμήμα του έργου, το Χανιά – Ηράκλειο, μήκους 157 χλμ. που θα πραγματοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης και θα είναι προϋπολογισμού 1,75 δισ. ευρώ.

Επίσης, προχωρά και η μελετητική ωριμότητα τόσο για το τμήμα Κίσσαμος- Χανιά, όσο και για το τμήμα Άγιος Νικόλαος- Σητεία.

Σχετικά με το αεροδρόμιο στο Καστέλι, όπου οι εργασίες έχουν φτάσει ήδη στο 20% του συνολικού αντικειμένου,  θα είναι κατά 32% μεγαλύτερο από την αρχική πρόβλεψη», εξυπηρετώντας σε βάθος 25ετίας μέχρι 15 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο.

Υπολογίζεται ότι στο νησί υλοποιούνται έργα αξίας 3,5 δισ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο ενιαίες επιχειρήσεις πόντισης ηλεκτρικών καλωδίων, από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection, που εγκαθιστά υποβρύχιο καλώδιο υπερυψηλής τάσης 500 kV συνεχούς ρεύματος, με συνολικό μήκος 335 χιλιομέτρων στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Μετά τη λειτουργία της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω Πελοποννήσου τον Ιούλιο του 2021, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά με εντατικό ρυθμό και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τη δεύτερη διασύνδεση του νησιού με την Αττική, το μεγαλύτερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Σημαντικό θα είναι και το αναπτυξιακό αποτύπωμα της αξιοποίησης της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου με προτιμητέο επενδυτής, με προσφορά 40,2 εκατ. ευρώ, τη Reds. Εκεί η θυγατρική της Ελλάκτωρ σχεδιάζει να αναπτύξει στην έκταση των 350 στρεμμάτων  ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο. 

Εκτός από μεγάλα έργα υποδομής, εκατοντάδες τουριστικές επενδύσεις δρομολογούνται στην Κρήτη. Ξεχωρίζουν το έργο 125 εκατ. για την εξαγορά συνολικής έκτασης άνω των 200 στρεμμάτων στον κόλπο Κισσάμου Χανίων και τη δημιουργία του πρώτου ξενοδοχειακού συγκροτήματος υπό το εμπορικό σήμα της Ikos Resorts στο νησί.

Η Lancom κατασκευάζει το τέταρτο data center της στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ η Lamda Hellix θα ολοκληρώσει το α’ εξάμηνο του 2025 τη δημιουργία του data center (6,5 MW), που θα είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.