Πού στηρίζεται η αισιοδοξία στον τραπεζικό κλάδο και πόσο μπορεί να διαρκέσει;

Πού στηρίζεται η αισιοδοξία στον τραπεζικό κλάδο και πόσο μπορεί να διαρκέσει;

Όπως όλοι γνωρίζουμε το πιο δύσκολο παζλ και ταυτόχρονα το πιο μεγάλο βαρίδι του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένουν οι τράπεζες. Τον περασμένο Ιανουάριο, στο άρθρο με τίτλο: «ο Μάρτιος φέρνει σπουδαία νέα για τις τράπεζες και τους επενδυτές», είχε παρουσιαστεί ο Μάρτιος σαν ένας κρίσιμος μήνας για το τραπεζικό σύστημα.

Και αυτό διότι η επενδυτική κοινότητα περίμενε να φανεί το πως θα προχωρήσει η διαχείριση της μείωσης των παλαιών κόκκινων δανείων ύψους 58,7 δισ. ευρώ. Το αν θα επέμενε η κυβέρνηση στο σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ». Το αν θα προχωρούσε η λύση της bad bank, που προτείνουν η Τράπεζα της Ελλάδος και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί. Το αν θα υπήρχε συνδυασμός των δυο εργαλείων. Ταυτόχρονα περίμενε να φανεί το κατά πόσο θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται και πάλι τα δάνεια που βρίσκονται σε moratorium πληρωμής, που πρόκειται για δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 400 χιλιάδες επιχειρήσεις. Και τέλος, περίμενε να φανεί το κατά πόσο οι 150 χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα», με συνολικά δανειακά υπόλοιπα ύψους 8 δισ. ευρώ, θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ξανά τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις τους.

Η μόνη σίγουρη μέχρι στιγμής απάντηση στα ανωτέρω ερωτήματα είναι ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ», μέχρι και το 2022 για να ελαφρύνει τους τραπεζικούς ισολογισμούς, μη υιοθετώντας την πρότασης της Τραπέζης της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας Bad Bank. Όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ρευστά, κυρίως όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Είχαμε επανέλθει τον Φεβρουάριο με νέο άρθρο με τίτλο «Υπάρχει χρηματιστηριακό μέλλον στις τράπεζες;», στο οποίο είχε τονιστεί ότι η κυβέρνηση να προχωρά σε ξεκάθαρες και διαφανείς λύσεις, στην προσπάθεια ξεπεράσματος της χρονίζουσας τραπεζικής δυσανεξίας.

Βασισμένοι στις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για το «κοκκίνισμα» των δανείων που βρίσκονται στο καθεστώς του moratorium, είχαμε καταγράψει την τρέχουσα κατάσταση, των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Έτσι είχαμε:

-100 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενα δάνεια και εξ αυτών:

-38 δισ. ευρώ ρυθμισμένα και 21 δισ. ευρώ σε moratorium.

-60 δισ. προβληματικά δάνεια.

Με εξασφαλίσεις: 38 δισ.

-Πιθανή μεταφορά 10-12 δισ. ευρώ από τα εξυπηρετούμενα δάνεια στα προβληματικά.

Η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Όμως οι ανοδικές κινήσεις των τραπεζικών μετοχών, πιστοποιούν την ύπαρξη ενός ενεργού επενδυτικού ενδιαφέροντος, που οφείλεται στις κινήσεις που κάνουν οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών.

Η Εθνική Τράπεζα προχωρά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και με την τιτλοποίηση τoυ Frontier.

H Alpha Bank μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Davidson Kempner για το Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, προχωρά στη έκδοση ομολόγου Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ. Δυο κινήσεις που οδήγησαν αμέσως στην αναβάθμιση των τιμών στόχων για τη μετοχή της Alpha Bank.

To ίδιο συνέβη και με τη μετοχή της Eurobank, την οποία οι αναλυτές θεωρούν ότι αποτελεί ένα ξεκάθαρο turnaround story. Ένα story που δεν στηρίζεται μόνο στα ισχυρά αποτελέσματα που αναμένουν οι αναλυτές για το Q4 του 2020, αλλά και στα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις και τη μείωση των προβλέψεων για «κόκκινα» δάνεια.

Τέλος η Τράπεζα Πειραιώς εισέρχεται στην τελική ευθεία για την σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα κυμαίνεται ανάμεσα στα 1,1 και 1,3 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, δείχνουν προς το παρόν να αποφεύγουν τον κίνδυνο της μετοχικής συμμετοχής του Δημοσίου από το νόμο της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Όπως φαίνεται, το αμορτισέρ που θα απορροφήσει τους κινδύνους ζημιών από τις τιτλοποιήσεις μέσω του σχεδίου «Ηρακλής ΙΙ», για κάθε τράπεζα, θα είναι η μη τραπεζική θυγατρική της εισηγμένης στο χρηματιστήριο holding.

Ωστόσο το καλό σενάριο για τον τραπεζικό κλάδο θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό, από την τελική έκβαση του moratorium των δανειακών υποχρεώσεων που ναι μεν λήγει το Μάρτιο, αλλά είναι άγνωστο το κατά πόσον θα χρειαστεί να παραταθεί και το κατά πόσο το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα κυμανθεί στα 4-6 δισ. που υπολογίζουν οι τράπεζες, ή στα 10-11 δισ. που υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.