Πλαστικά Θράκης: H εταιρεία με την χαμηλότερη αποτίμηση και τον καλύτερο ισολογισμό

Πλαστικά Θράκης: H εταιρεία με την χαμηλότερη αποτίμηση και τον καλύτερο ισολογισμό

Ο δισταγμός ενός αναλυτή είναι πάντα η δυνατότητα επανάληψης μιας κορυφαίας επίδοσης σε μια οικονομική μονάδα. Ο λόγος που υπάρχουν επιφυλάξεις είναι οι ειδικές συνθήκες που προκαλούν μια κορυφαία επίδοση.

Στην περίπτωση των Πλαστικών Θράκης, το που πήγαινε το πράγμα στην περυσινή χρήση άρχισε να φαίνεται σχετικά νωρίς. Η εταιρεία εκμεταλλεύθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μείωση του κόστους της πρώτης ύλης και η άνοδος της ζήτησης τόσο στις συσκευασίες όσο και στα τεχνικά υφάσματα έφερε πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Βέβαια, αυτό δεν ήρθε τυχαία, ούτε προέκυψε μόνο από την πανδημία. Σαφώς το αντικείμενο της εταιρίας ευνοήθηκε όπως και πολλών άλλων εταιρειών, η προετοιμασία που είχε προηγηθεί (επενδύσεις 45 εκατ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια) όμως σε επίπεδο δυναμικότητας έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψουν όλα όπως πρέπει και να μη χαθεί ούτε μια μέρα από την παραγωγή.

Για να δοθεί η διάσταση των πραγμάτων, στα δύο τελευταία τρίμηνα τα Πλαστικά Θράκης κατέβασαν στην τελική γραμμή όσα κέρδη είχαν φέρει σε τρεισήμισι χρόνια! Το μέγεθος είναι ακόμα πιο ευχάριστα σοκαριστικό αν υπολογιστεί και ένα διόλου αμελητέο κόστος αναδιάρθρωσης ύψους 4,1 εκατ. ευρώ που επιβάρυνε τα αποτελέσματα και το οποίο είναι στην πλειονότητά του μη επαναλαμβανόμενο.

Η επιτυχία όμως δεν είναι τόσο στην κερδοφορία όσο στη μετάφραση των κερδών σε μετρητά. Ο δανεισμός έχει υποχωρήσει κατά 41 εκατ. ευρώ σε μία χρήση και αυτό λίγο παραπάνω από το 50%. Στα ταμειακά διαθέσιμα υπάρχει και η δυνητική εισροή άλλων 12-13 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτου στις ΗΠΑ, συναλλαγή η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιουνίου και θα είναι ουδέτερη ως προς την εικόνα των κερδών.

Κρατάμε επίσης ότι τα αποθέματα δεν έχουν πέσει σε κάποιο χαμηλό μέγεθος (-6,5%) το οποίο θα έβαζε σε υποψίες ότι πιθανόν η εταιρεία έχει εξαντλήσει την δυναμική της αποθεματοποίησης που είχε κάνει στην αρχή της περυσινής χρονιάς και άρα η μικρή μεταβολή των ημερών πελατών (60 από 62) υποστήριξε την παραγωγή καλύτερων οργανικών ταμειακών ροών οι οποίες έφθασαν τα 69,4 εκατ. ευρώ. Σχεδόν όσα και τα EBITDA του Ομίλου!

Τέτοιες ταμειακές επιδόσεις ακόμα και εταιρείες που έχουν σχεδόν μηδενικό χρόνο στο κεφάλαιο κίνησης είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις επιτύχουν σε βάθος μίας χρήσης. Στο κοντινό παρελθόν το έχουν πετύχει ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil και η Jumbo και είναι αποτέλεσμα της απόλυτης διαχείρισης των κεφαλαίων κίνησης αλλά και της επίσπευσης του κύκλου πληρωμών της εταιρείας.

Στα σημαντικότερα γεγονότα τη χρονιά που πέρασε καταγράφεται και η αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής των χειρουργικών μασκών, που ήταν και ο καταλύτης για την εκτόξευση των περιθωρίων κέρδους.

Από την 1η Οκτωβρίου 2020 ολοκληρώθηκαν οι επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής χειρουργικών μασκών φθάνοντας τη συνολική παραγωγική δυναμικότητα στις 1,5 εκατ. μάσκες ημερησίως.

Εκτός της Ελληνικής αγοράς, σημαντικό μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα βρίσκεται στον κλάδο των συνθετικών υφασμάτων ο οποίος έδειξε και τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιμέρους μικτό κέρδος (+83,9%).

Για την επόμενη χρήση η διοίκηση φαίνεται επιφυλακτική δίνοντας ωστόσο θετικό σινιάλο για το α’ τρίμηνο σε τζίρο και λειτουργικά κέρδη. Με 37 εκατ. ευρώ τελική γραμμή ο όμιλος τρέχει με ΡΕ 5,6 φορές και επιχειρηματική αξία προς λειτουργικά κέρδη 3,6 φορές.

Μιλάμε επομένως για την πιο φθηνή εισηγμένη εταιρεία ακόμα και αν τα κέρδη μειωθούν 30% και μάλιστα σε αποτίμηση που έχει νόημα όχι μόνο για κωδικούς λιανικής αλλά για σοβαρά χαρτοφυλάκια που παρακολουθούν βιομηχανικές εταιρείες με ισχυρό εξαγωγικό εκτόπισμα άνω του 80%.

Αν και στο μέρισμα η διοίκηση δείξει χαρακτήρα τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ριζική αλλαγή πλεύσης. Αυτό θα το μάθουμε σε δύο εβδομάδες. Προς το παρόν πάμε στην παρουσίαση της 22ας Απριλίου στην Ένωση θεσμικών για να μάθουμε πόση δουλειά έχει γίνει στο μέτωπο του ESG στο οποίο η εταιρεία δείχνει να μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι.

Η πορεία των μεγεθών της Πλαστικά Θράκης την τελευταία 5ετία

Πηγή: Beta Securities 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.